Article image

Karlavagnen förskola

Förskolan Karlavagnen ligger i ett lugnt och fint område i Umeå, med närhet till skog och mark. Förskolan fick när den byggdes namnet från kvarteret Karlavagnen. Avdelningarnas namn – Lilla Björn, Månen, Pluto, Solen och Stjärnan är också inspirerade av himlavalvet. Förskolan Karlavagnen drivs som intraprenad utifrån femårsavtal. Detta betyder att man har ett självstyre gentemot kommunen och att man är något mitt emellan en kommunal och en privat förskola.

En av de stora fördelarna med denna typ av organisation är att enheten har en budget på 5 år. På så sätt kan verksamhet och arbetsmiljöförbättringar planeras över tid. Dessutom är personalen med och påverkar budgeten i större utsträckning än tidigare.

– Detta har bl.a. lett till att vi kunnat ha en relativt hög personaltäthet, säger Ewa Forsnes från avdelningen Lilla Björn.

– Läroplanen är en självklar grund till all verksamhet. Om man ska prata om en särskild profil präglas den framför allt av jämställdhet, matematik och språk, som vi tänker lite extra på i all vår planering. Ett annat område som vi lägger mycket fokus på är vår miljö, både inomhus- och utomhusmiljön, menar Carina Byström.

– Miljön ska stimulera och ge goda förutsättningar för barnens utveckling och lärande. Vi tänker mycket på att till exempel ha materialet på barnens nivå så att de kan välja själva vad de vill använda utan att behöva fråga någon vuxen. Våra lokaler är stora och rymliga och det finns goda möjligheter att anpassa rummen efter verksamheten fortsätter Ewa.

Utomhus finns en härlig innergård med lekstuga, gungor, sandlåda och en bollplan. På vintern blir den en isbana som alla barn kan åka skridskor på.

– När vi är ute har alla barn västar på sig i olika färger. På så sätt ser vi i personalen lätt var ”våra” barn är.

Jämställdhet utgår från oss själva!

– Jämställdhet har varit ett område som vi på Karlavagnen jobbat med under många år, säger Carina. Det är både intressant och svårt!

Det är lätt att stirra sig blind på att man snabbt ska uppnå resultat, men det viktigaste, menar Ewa och Carina, är att börja hos sig själv! Därför har man arbetat långsiktigt och man har lagt mycket kraft och energi på att diskutera och reflektera i personalgruppen. Det finns ett djup inrotat mönster och det gäller att bli medveten om sina egna föreställningar och vanor innan man kan börja arbeta med sitt förhållningssätt i barngruppen.

Under senare år har man arbetat aktivt på att skapa goda förebilder och ha ett könsneutralt bemötande mot barnen – det är individen som bestämmer, inte om det är en flicka eller en pojke.

Situationer man tittat närmare på är t ex mötet i hallen på morgonen. Nu ”bestämmer” inte de vuxna om barnen har söta eller tuffa kläder utan låter barnen benämna sina kläder utifrån vad de tycker själva.

Man har också tittat närmare på olika leksituationer och anpassat material och platsen för leken så att det lockar såväl flickor som pojkar. Ett lågt, centralt placerat bord där Lego alltid ligger framme har numer blivit en mötesplats för alla barnen på en av avdelningarna.

Tidigare tog man fram och städade undan Legot varje gång man skulle leka med det, man byggde på ett högt bord som stod i ett lekrum och detta lockade främst pojkar. På en annan avdelning har man tillsammans med Lego satt mängder av små figurer – allt från Pippi Långstrump till brandmän, prinsessor, hästar och dinosaurier. På så sätt har allt fler flickor fått upp ögonen för Legots möjligheter då de lättare inspireras att leka rollekar i kombination med själva byggandet.

Matematik – en del av vardagen

År 2005 blev Karlavagnen utsedd till ”Årets verksamhet” i Umeå kommun. Det gav – förutom äran – även en summa pengar. För dessa åkte hela personalen på en studieresa till Östersund där man var på ett antal olika studiebesök och fick en riktig inspirationskick att börja arbeta med Matematik. I dag är det en naturlig del i vardagen – matematiken genomsyrar nästan allt man gör på förskolan! En viktig del har varit att synliggöra matematiken.

– Mycket av det har vi ju gjort innan också, såklart, men nu är både vi och barnen medvetna om att det handlar om matematik. Vi benämner det med korrekta termer på ett annat sätt. Och både vi – och barnen – synliggör det för föräldrarna, vilket leder till att man kan förstärka det hemma också.

Några exempel på vardagsmatematik på Karlavagnen:

  • Räkna antal barn på samlingen
  • Sortera lekmaterial utifrån färg eller storlek
  • Mäta hur mycket vatten det får plats i hinken
  • Spela spel – flytta tärningen och vänta på sin tur eller lika/olika
  • Duka
  • Räkna frukter – hur många delar blir en hel, göra diagram för att undersöka vilken frukt som är populärast på avdelningen

För att arbeta med vardagsmatematik är det viktigt att de vuxna är närvarande i leken och de vanliga rutinerna, att de vuxna är delforskare och hjälper barnen att komma vidare till ”Aha!”, t.ex. genom att benämna och uppmuntra.

Läs mer om Karlavagnens arbete med vardagsmatematik här!

Om Karlavagnen förskola

Antal avdelningar
5
Antal barn
0
Antal anställda
0
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1977
Adress
Åldermansvägen 29
Stad
Umeå
Postnummer
90421
Kontaktperson
Mikael Westerlund
Email
mikael.westerlund@karlavagnen.eu
Telefonnummer
090-71 23 40
Förskolans vision

Att vi skall bli den bästa förskolan och de bästafamiljedaghemmen i Umeå.