Article image

Von Bahrs förskola Uppsala

Publicerat

Månadens förskola januari 2017: Von Bahrs förskola i Uppsala

Von Bahrs förskola är en Reggio Emilia-inspirerad förskola som ligger i området Gamla Uppsala i centrala Uppsala. Hos oss ligger fokus på alla barns rätt till lärande – där alla är olika, men har samma värde. Vi ser alla barn som demokratiska världsmedborgare som kan påverka sin egen vardag.

Vår förskola består av två enheter: Lilla Von Bahr med sju avdelningar för barn mellan ett och tre år och stora Von Bahr med sex avdelningar för barn mellan tre och fem år.

Mellan avdelningarna har vi ett så kallat blocksamarbete. Vi samverkar kring lokaler och pedagoger. Barnen har samma pedagoger under hela förskoletiden, men flyttar i miljöerna utifrån tanken om progression och nya utmaningar.

Vi vill erbjuda barnen en inspirerande inne- och utemiljö, som stimulerar lusten att lära och utforska. Reggio Emilia bygger på tanken om det kompetenta barnet, och det är även vår utgångspunkt.

Hållbar utveckling och allas lika värde

Vi ser naturen som vår främsta resurs, och vill skapa möjligheter för varje barn att samla erfarenheter och se sambanden mellan dessa och vår gemensamma miljö. Att arbeta med hållbar utveckling handlar om hur den sociala, ekonomiska och ekologiska dimensionen av ämnet samspelar. I vårt arbete lägger vi stort fokus på den sociala dimensionen.

Hos oss har 70 procent av barnen ett annat modersmål än svenska och tillsammans talar vi 24 olika språk – något vi ser som en fantastisk tillgång och resurs. I alla våra barngrupper går också barn som har rätt till särskilt stöd. De individuella behoven styr självklart men vi arbetar med grundtanken att alla barn har rätt att möta alla sina kompisar och alla pedagoger. Därför arbetar vi med begreppet bonuspedagoger i grupperna i stället för assistenter och inkluderar alla barn i samma grupper i stället för att ha en resursgrupp.

Vi använder oss aktivt av digitala verktyg och har hittat en bra form för hur vi kan integrera dem med våra ledord om inkludering och allas lika värde. Bland annat använder vi lärplattor, datorer och storbildsskärmar. Till exempel använder vi oss av Google maps. För de barn som inte är födda i Sverige, och kanske inte har sitt känslomässiga hem här, är det en enormt häftig känsla att kunna besöka, och visa sina kompisar, det land, den gata och kanske till och med det hus, där de är födda.

Utbildningsradion har en mängd bra material i form av underlag för reflektion kring olika värdegrundsfrågor. Webben är fylld av möjligheter att arbeta med ett interkulturellt förhållningssätt, exempelvis sagor och sånger på olika språk. Möjligheterna att bjuda in hela världen är enorma!

Årets rytm och föräldramöte i drop in-form

Tack vare att vi har barn från flera olika kulturer har vi valt att uppmärksamma alla stora högtider under året. Vi gör ingen skillnad på persiskt nyår och svensk jul – hos oss har alla högtider samma värde. Vi lyfter det unika med varje högtid men också det gemensamma.

Under hösten har vi slagit samman flera olika högtider och skapat en gemensam ljusfest. Festen har blivit så populär att den har spridit sig till flera förskolor i Uppsala. År 2016 höll vi festen i samband med Barnkonventionens dag 20 november, samtidigt som flera andra skolor i landet deltog i initiativet ”Under samma himmel under samma kväll”.

I stället för föräldramöten på kvällen har vi valt att ha möten i drop in-form på eftermiddagen. Mellan klockan 14 och 17.30 är alla föräldrar välkomna till förskolan för att lyssna på information, fika och vara tillsamman med sina barn i verksamheten. Informationen ges med trettiominutersintervaller och av en och samma person. Det här har blivit mycket uppskattat och har ökat närvaron från föräldrarna markant.

Varje dag skriver vi en liten rapport om varje barns lärande. Rapporten sitter synligt vid barnens närvarolista. Det gör det enkelt för personalen att, även om de själva kanske inte har varit med på just den specifika aktiviteten, att berätta för vårdnadshavarna hur dagen har varit. Läs gärna mer om oss på vår blogg.

Nyfiken på fler förskolor?Här kan du läsa om fler förskolor som blivit Månadens förskola här på Förskoleforum. Visa fler Månadens förskola >>

 

Om Von Bahrs förskola Uppsala

Antal avdelningar
13
Antal barn
210
Antal anställda
48
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1974
Adress
Heidenstamsvatan 65/67
Stad
Uppsala
Postnummer
75427
Kontaktperson
Malin Nilsson
Email
malin.nilsson3@uppsala.se
Telefonnummer
018-7278392
Förskolans vision
Vi arbetar med natur, miljö och teknik i en mångkulturell kontext. Utifrån vår lyhördhet och barnens självklara delaktighet vill skapa förutsättningar för alla barn att vara nyfikna, respektfulla och ansvarskännande människor.