Måltiden i förskolan


Det klassiska talesättet ”Äta bör man annars dör man” illustrerar vikten av att äta – men vad, hur, med vem och i vilket sammanhang kan vi ha högst olika syn på. Det är inte konstigt att måltidssituationen kan ge upphov till konflikter – men säkert vill de flesta egentligen att måltiden ska vara en trivsam stund, där både barn och personal kan ladda batterierna och få tillfälle till viktigt lärande

I temat Måltiden i förskolan vill vi belysa måltiden ur många olika perspektiv – vi erbjuder praktiska tips, inspiration, viktiga forskningsrön samt diskussionsunderlag för arbetslaget!

Artikel
Matkonsulten Martina Jönsson vill få fler att våga mer i matväg. Lek med maten och labba med smaker!
Kommentera
1 gillar
Artikel
I den här bokväskan hittar du böcker som på olika sätt berör barn och mat. Här finns bilderböcker om barn som vill ha mera mat – och om barn som inte...
Kommentera
Artikel
Ökad utevistelse och hälsofrämjande pedagogiska måltider i förskolan är två av de frågor som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES)...
Kommentera
Artikel
Förskolans måltider ska planeras, köpas in och lagas till, för att sedan serveras och slutligen ätas. Men allt äts inte upp, för en hel del mat...
Kommentera
Artikel
Mat är inte bara är gott, utan också spännande, konstigt och kul! Förskoleforums doft- och smakkalender innehåller 24 enkla och roliga experiment,...
Kommentera
Artikel
Jordgubbsyoghurt som är grön, hur smakar den? Och knapra knäckebröd med hörselskydd, hur låter det? Martina Jönsson på Matlabbet skapar matexperiment...
Kommentera
Artikel
Många av oss har hört uppmaningen "lek inte med maten", men det är precis vad jag tycker att man ska göra. Maten blir helt enkelt godare om man har...
Kommentera
1 gillar
Artikel
Fetma är i dag ett av våra största folkhälsoproblem. Detta gäller inte minst bland barn och ungdomar där en mycket kraftig ökning har skett.
Kommentera
Artikel
Vad är skillnaden mellan allergi och intolerans? Vad kan förskolan göra för att underlätta för barn med allergier?
Kommentera
Artikel
Inför varje måltid står barnen i kö för att få hjälpa kökspersonalen. På Herrestorps förskola i Vellinge fungerar köket som en lärmiljö.
Kommentera
Artikel
I Sverige består frukosten ofta av flingor och mjölk/fil och bröd med ost eller köttpålägg. I till exempel Frankrike äter många en croissant med...
Kommentera
Artikel
Det är viktigt att lära barnen vad man ska äta eftersom det är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra nu och i framtiden. Det innebär...
Kommentera