Barnlitteratur om sommaren

Publicerat

Skolbibliotekarie Maria Heimer tipsar om barnlitteratur på temat sommaren. Det utlovas safari, utflykter till havet och äventyr till havs och i skog.

Kurran och Pigan räddar en liten

av Lisa Moroni

Två fåglar bråkar om en larv. Kurran och Pigan räddar larven och tar honom med sig hem. De blir så förtjusta i honom att han får bli deras lillebror Dodo. De hittar på mycket kul tillsammans men Dodo orsakar också en hel del bekymmer. Han håller på att äta upp halva hemmet, växer ur sina kläder fort och så plötsligt en dag är han bara borta. Det visar sig att larv har blivit till puppa. Och så en dag är Dodo varken larv eller puppa längre utan en stor vacker, färgglad fjäril.

I serien om Kurran och Pigan finns även Kurran och Pigans vinteräventyr samt Kurrans skatt.

Från tre år.


Titta havet 

av Åsa Mendel-Hartvig, Maija Hurme

Det här är en pekbok om ett barn som med sina sinnen upptäcker havet på sommaren. På den vänstra sidan finns ett substantiv och på den högra sidan kombineras substantivet med ett verb, till exempel Mås – Titta måsen. Andra meningar som förekommer är till exempel Lyssna vågen, Känna stenen och Lukta tången. I slutet av boken finns två bilduppslag, det ena sammanfattar substantiven i boken, det andra presenterar nya ord som änder, pinne och kobbe.

Boken ingår i en serie om fyra, en bok för varje årstid. Till böckerna finns en handledning.

En bok för de yngsta barnen i förskolan.


Saltkråkan: Ett litet djur åt Pelle

av Astrid Lindgren, Maria Nilsson Thore

På en skärgårdsö som heter Saltkråkan bor Tjorven med sin familj och sin hund Båtsman. På sommaren bor även Pelle och hans syskon där. Pelle är sju år och älskar djur. Pelle, Tjorven och Båtsman följer med farbror Jansson och hans kor till grannön Storholmen. Där får de höra att det finns kaninungar till salu på Lillasken. Pelle vill mer än gärna ha ett eget djur och Tjorven ror honom över till ön Lillasken. När de ska ro tillbaka, får de vara med om ett oväntat äventyr.

En somrig berättelse om barnen på Saltkråkan med illustrationer av Maria Nilsson Thore. I serien finns även Far ända in i baljan

Från fyra år. 


Sommar

av Sara Lundberg

Det här är en pekbok i hård kartong med vackra, somriga illustrationer. Till bilderna finns tvåordsmeningar som fånga fjäril, tugga gräs, plocka bär och bygga slott. För de yngsta barnen finns saker att peka på och namnge som katt, barn, ko, hus och groda. För de lite äldre barnen finns mycket att upptäcka i bilderna och samtala om som hör sommaren till.

 


Sommar i stora skogen

av Ulf Stark, Eva Eriksson

Det är sommar i stora skogen. Tomten Vrese sitter ute och äter sin frukostgröt. Det är så härligt ute att han för en gångs skull glömmer bort att vara vresig. En gång räddade Vrese en humla och sedan dess har de varit vänner. Nu ska humlan lämna honom och Vrese blir alldeles ensam kvar. Men så en dag börjar det storma i stora skogen och humlan kommer tillbaka tillsammans med en skara av djur. Djuren söker skydd i Vreses stora röda hus. Midsommar närmar sig och de ser alla fram emot en gemensam fest.

Boken är en fortsättning på Jul i stora skogen men kan läsas fristående. Det är en kapitelbok med längre text och färre bilder.

Från cirka fyra år.


Hemma hela sommaren

av Elin Johansson, Ellen Ekman

Det är sommaravslutning och fröken undrar vad barnen ska göra i sommar. Sixten berättar att han ska åka till Legoland, Sara säger att hon ska till Thailand och Sam ser fram emot ett supercoolt vattenland. Barnet, som är bokens jag-berättare, vill inte vara sämre och berättar att de ska på safari. Mamman sätter i halsen och får inte fram ett ljud, för det finns inte några pengar till safari. Men trots ont om pengar kan en fantasifull mamma ordna safari. Barnet förvånas över att safarin är vid en vanlig badplats och inte på en savann, men mamman leker att de är på safari och att de måste akta sig för vilddjuren. Så en dag får barnet syn på Sara vid sjön. Sara säger att det är härligt här i Thailand.

Från tre år.


Nalle Brunos sommar

av Gunilla Ingves

Det är sommar och Nalle Bruno och hunden Majsan äter frukost utomhus. Runt dem flyger svalorna. Det är mycket att göra, ogräset behöver rensas, gräset klippas och trädgårdslandet vattnas. Efter allt arbete går de till dammen för att bada. Det är full aktivitet även på ängen och vid dammen, gräshopporna spelar, gulsparven sjunger och grodorna simmar. På vägen hem plockar de hallon i skogen till en hallontårta.

I slutet av boken finns kort fakta om några fåglar, insekter och om ormskinn.

Från tre år. 


Nisse på stranden

av Lena Landström, Olof Landström

Nisse och mamma ska cykla till stranden. De packar matsäck och beger sig iväg. Det är mycket folk på stranden, men plötsligt börjar det regna och alla utom mamma och Nisse springer därifrån. I vattnet är det varmt. Nisse hoppar i och överraskar mamma med att ta några simtag.

I serien finns även Nisse går till posten och Nisse hos frisören.

Från cirka två år.


Camping & kurragömma

av Marin Salto, Marcus Gunnar Pettersson

Det är sommarlov och Emma ska åka och hälsa på Rosita som bor på en camping. Hon åker buss dit alldeles själv. Rosita möter henne vid hållplatsen. På campingen finns många barn att leka kurragömma med. Plötsligt är Willy försvunnen. Vart har han tagit vägen?

Det finns en handledning till boken.

Boken finns översatt till samtliga fem varieteter av romani. I serien ingår även Dansbus & kaktrubbel samt Badbomber & simhopp.


Memmo och Mysen söker efter färger

av Emma Virke

Memmo och Mysen vaknar mitt i natten och när de tittar ut är alla färgerna är försvunna. Tillsammans ger de sig ut för att leta efter dem. Till en början lyser de med en ficklampa för att kunna se färgerna, men när solen går upp behöver de inte längre den. Då kommer alla färgerna fram. Soluppgången är glödande röd och regnbågen lyser i olika färger. Men vilken färg har egentligen vattnet? Boken utspelar sig sommartid. 

Det finns en handledning till boken.

Från tre år. 


Sommaren är min 

Sommaren är min är en omtyckt visa som Pippi Långstrump sjunger. Visan finns som pekbok, där man tillsammans kan peka och titta på bilderna och sjunga. 

För de yngsta barnen. 


Vi hittar Smulbert

av Emma Adbåge

Det är fint väder och familjen gör sig redo för en dag på stranden. Barnen badar och leker att de blir jagade av dödshajar, äter matsäck och går på upptäcktsfärd. I en sandgrop hittar de en skalbagge som de döper till Smulbert. Smulbert får en egen bassäng och efter badet får ett stort blad fungera som handduk. Men efter en stund när barnen tittar till Smulbert, rör han sig inte längre. Vad är det som har hänt?

En bilderbok från tre år om en sommardag fylld av lek och olika känslor.

prova_180.jpgDen här artikeln är öppen för alla

Den här artikeln är öppen för alla besökare under en begränsad period. Är du inte medlem men vill ta del av allt som finns på Förskoleforum?

Kontakta oss för att få en offert

Beställ ett abonnemang till din förskola

Prova Förskoleforum gratis i två månader