Barnlitteratur om vatten

Publicerat

Skolbibliotekarie Maria Heimer delar den här gången med sig av en mängd barnlitteratur på temat vatten.

Min lilla sjö och Mitt hav (2018, 2017)

av Katrin Wiehle

De här två böckerna ingår i en serie med fyra naturböcker. Böckerna har hårda sidor gjorda av kartong som tål att utforskas av de yngre barnen. Texten består mestadels av enstaka ord som benämner djur och föremål i bilderna. I Mitt hav får vi till exempel veta vilka som bor i havet, vad som finns att se på stranden och att det finns hög- och lågvatten. I Min lilla sjö får vi bekanta oss med vad som växer i sjön och vilka djur som lever i och vid sjön.

Från cirka ett år. 


Titta havet (2017)

av Åsa Mendel-Hartvig

Boken ingår i en serie med fyra pekböcker. I Titta havet är det sommar och ett barn är på stranden. I boken presenteras olika substantiv som finns vid havet, till exempel mås, våg, sten och tång. Men det finns även andra som exempelvis tå, hand och mamma. Till några substantiv finns även verb på uppslagets högra sida som ”titta måsen”, ”lyssna vågen” och ”känna stenen”. 

En pekbok från cirka ett år.


Gunna går hem (2013)

av Annika Thore, Maria Nilsson Thore

Det är dags för Gunna att gå hem från förskolan, men det finns en vattenpöl som känns väldigt lockande. Gunna måste först utforska vattenpölen och den vuxne får tålmodigt vänta. När det droppar från Gunnas kläder, då går det bra att gå hem. 

En småbarnsbilderbok för de allra yngsta.


Aysa i simhallen (2019)

av Therese Alshammar, Jonas Burman

Vi får följa med Aysa och hennes föräldrar till simhallen. Aysa tycker om att vara i vattnet men kan ännu inte simma. Därför hänger hon på mammas rygg. Aysa vill gärna lära sig simma, för då får hon vara i den stora bassängen precis som pappa och så får hon bada från bryggan på landet. I simhallen träffar hon Fred. De leker pirater i vattnet och upptäcker undervattensvärlden. På omslagets insida finns ”Aysas simskola” med lekfulla övningar för att prova på att flyta. 

En bilderbok från cirka tre år. 


Äta gräs (2019)

av Sami Said, Sven Nordqvist

Imani Lillian Mau ska gå till brunnen för att hämta vatten. Hon måste gå genom majsfälten för att komma dit. Det är en farlig och lång väg. När hinken är fylld med vatten blir den tung. Imani Lillian Mau bär den på huvudet, på ryggen och släpar den längs marken. När hon kommer tillbaka är hinken tom. Vattnet rann ut när hon blev jagad av grannarnas getter. Vi får också följa Imani Lillian Mau när det är torka respektive översvämning i byn.

En bilderbok från cirka tre år. 


Vips vid bäcken (2018)

av Oskar Jonsson

Den nyfikna näbbmusen Vips är på äventyr vid en bäck. Från bäcken hörs ett porlande ljud. Vips funderar över hur vatten känns och kliver i bäcken. Vips undersöker också vad som flyter på vatten, men måste plötsligt försöka rädda en larv som är i nöd. Tillsammans med larven upptäcker Vips växter och djur i bäcken. På sista uppslaget finns fakta om en fjärils livscykel och bilder på de växter och djur som finns längs Vips bäck. 


Krokodilen som inte gillade vatten (2017)

av Gemma Merino

En liten krokodil har många syskon. Alla syskonen tycker om vatten men det gör inte den lilla krokodilen. Han tycker mycket bättre om att klättra i träd. Men eftersom syskonen hela tiden vill bada, blir det ensamt. Han köper därför en badring. Men inte heller det hjälper. Så en dag uppdagas det av en slump att den lilla krokodilen inte är en krokodil utan en drake.

En bilderbok från cirka tre år. 


Badbaljan – en historia om allting (2016)

av Per Gustavsson

Lotten älskar vatten och badar utomhus i en badbalja. Pappa berättar för henne att det för väldigt länge sedan inte fanns något vatten. Och utan vatten fanns det inget liv. Tillsammans berättar sedan Lotten och pappa om hur vatten och liv kom till på jorden. 

En bilderbok från cirka tre år. 


Memmo och Mysen söker efter färger (2011)

av Emma Virke

Memmo och Mysen sitter i en båt och upptäcker färger runt omkring sig. Mysen säger att havet inte bara är blått utan även grönt medan Memmo tycker att det är mer turkost. Mysen tar upp vatten ur havet i sin mugg, men då är färgen borta. Mysen funderar över om vatten inte har någon färg. Memmo säger att det nog inte har det, men om man häller saft i vattnet så blir det rött eller gult. 

Till boken finns en arbetshandledning, http://www.alvinaforlag.se/arbetshandledningar/arbhandledn_memmo_och_mysen.pdf

En bilderbok från cirka tre år. 


Jag tycker inte om vatten (2010)

av Eva Lindström

Alf tycker inte om vatten. Han vill ta bort allt som innehåller vatten som till exempel sjöar, hav, bäckar och simbassänger. När de andra leker i vattnet så försöker Alf hålla sig på land, men ibland trillar han i. Alf tycker att allt var bättre i vintras, för då blev vattnet is. 

En bilderbok från cirka tre år. 


Blött sött och salt: allt om vatten (2010)

av Kristin Dahl

Det här är en faktabok i bilderboksformat. Det finns information om vatten i både text och bild. Faktatexterna är långa och passar de äldre barnen. Med de yngre barnen går det fint att tillsammans titta på illustrationerna och samtala kring dem. I boken får vi veta att vatten är en förutsättning för liv och om vattnets kretslopp. Vi får också lära oss om vatten i olika former, om dricks- och avloppsvatten samt sött och salt vatten. 

Till boken finns också en arbetshandledning att hämta på Alvina Förlags webbplats, http://www.alvinaforlag.se/arbetshandledningar/arbhandledn_tema_vatten.pdf.

 


Så funkar det: hemma och runtomkring (2015)

av Mats Wänblad

Det här är en faktabok som egentligen är från cirka sex år men som brukar uppskattas av de äldre barnen i förskolan. Bokens första kapitel handlar om vatten, hur vatten färdas till varje hus och tillbaka, om maskiner i hemmet, som vattnet passerar genom, och om vattnet och miljön. Boken är rikt illustrerad och det finns många bilder att samtala kring. 

Från cirka fem år. 


Torstens resa in i vattnets värld (2012)

av Pär Holmgren, Moa Lundholm

Torsten har många funderingar om vatten och frågar sin farmor varifrån allt vatten i bäcken kommer. Farmor berättar och Torsten ställer fler frågor. Hon berättar om vattnets kretslopp och om att det är samma vatten som regnar på oss som regnade på dinosaurierna när de levde. Farmor berättar också om vattnets olika former och vattnets väg från huset. 

En bok från cirka fem år.

 

prova_180.jpgDen här artikeln är öppen för alla

Den här artikeln är öppen för alla besökare under en begränsad period. Är du inte medlem men vill ta del av allt som finns på Förskoleforum?

Kontakta oss för att få en offert

Beställ ett abonnemang till din förskola

Prova Förskoleforum gratis i två månader