Mjölktips för förskolan

Publicerat
Granskat

Frukost och mellanmål är viktiga för att barn ska få energi och orka leka. Här ger vi tips, recept och idéer som på ett enkelt och lättsamt sätt kan väcka barns intresse för mjölk och mjölkprodukter. Recept både med och utan socker.

Prova mjölk i alla former

Provsmaka och upptäck nya frukost- eller mellanmålsfavoriter. Barnen hjälps åt att duka upp ett bord eller en matvagn med olika mjölkprodukter som till exempel smaksatt filmjölk, naturell yoghurt, mild yoghurt med vaniljsmak, A-fil, Onaka m fl.

Låt sedan barnen titta, lukta, provsmaka och upptäcka nya favoriter. Samtala med barnen om att kroppen behöver mat för att växa och orka leka.

Frukostmums

En snabb och enkel frukost som ger små barnsben energi är filmjölk med müsli, kokosflingor och russin.

Fryst yoghurt på pinne

Av smaksatt yoghurt kan du göra små goda mellanmålsglassar. Välj en smaksatt yoghurt, men inte av de magra varianterna. Häll yoghurt i islådans små fack och peta i en tändsticka (utan huvud) i mitten av varje fack. Ställ islådan i frysen ett par timmar tills "glassarna" hårdnat. Läskande gott!

Gör eget smör

Barn lär genom kreativt skapande och att göra sitt eget smör ger en upplevelse av hur det går till.

Du behöver:

6 dl kall vispgrädde
1/4 tsk salt

Gör så här:

  • Häll grädde i en skål och vispa med elvisp tills det blir en klump.
  • Vätskan som bildas kallas kärnmjölk och hälls bort eller kan användas till bakning.
  • Tvätta smöret under rinnande, kallt vatten.
  • Lägg tillbaka smöret i skålen, salta och rör om med en sked tills smöret känns mjukt.

Det blir ungefär 300 gram smör.

Smaklek

Låt barnen smaka på olika mjölksorter. Visa inte förpackningen utan låt barnen gissa vilken sort de druckit.

Samtala med barnen om att mjölk kallas för en "naturlig power-drink" därför att den innehåller 18 av de 22 näringsämnen som vi rekommenderas att få i oss varje dag. Livsmedelsverket rekommenderar också både barn och vuxna att dricka 5 dl mjölk eller mjölkprodukter dagligen.

Kakaoröra till chokladmjölk

Så enkelt att minsta barnunge kan röra ihop den.

Du behöver:

  • 1 dl kakao
  • 1 1/4 dl socker
  • 1/2 dl vatten

Gör så här:

  • Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp.
  • Låt svalna.

Kakaoröran kan förvaras i kylskåpet i ett par veckor.

Ta 1-2 tsk kakaoröra och blanda med 1 1/2 dl kall eller varm mjölk. Extra festlig blir chokladdrycken med en matsked vispgrädde och lite chokladströssel.

Gör en fruktig milkshake

En härlig blandning av kall mjölk, banan och apelsin som skakas skummig. Busigt kul!

Du behöver:

  • 1 1/2-2 dl mjölk
  • 1/2 st mosad banan
  • 1/2 tsk koncentrerad apelsinjuice
  • en burk med skruvlock

Gör så här:

  • Håll kall mjölk i burken och blanda banan och apelsinjuice.
  • Skruva på locket.
  • Skaka tills mjölken är skummig och allt har blandat sig väl.
  • Häll upp i ett glas och drick.

Jordgubbs-smoothie

En smoothie har en isig konsistens till skillnad från en milkshake. Det är den frysta frukten/bären som gör drinken tjock och fyllig. Det är den isiga konsistensen som gör drinken så omtyckt av barn.

Till tio små glas behövs:

  • 4 dl frysta jordgubbar
  • 2 st frysta bananer i skivor
  • 3 dl mild naturell yoghurt
  • 2 dl mjölk
  • 3 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  • Lägg jordgubbar och bananskivor i en matberedare och mixa sönder.
  • Häll i yoghurt och mjölk och smaksätt med vaniljsocker.
  • Mixa till en slät dryck och servera genast!

Fräscht hallonmos

Perfekt som mellanmål som barn lätt kan röra ihop. Hallonen kan naturligtvis bytas ut mot andra bär. Allra godast blir det förstås med egenhändigt plockade bär.

Du behöver:

  • 500 g Keso
  • 4 msk socker
  • 200 g hallon
  • 1 st tvättad citron

     

Gör så här:

  • Blanda Keso, socker och hallon till ett mos.
  • Riv citronskalet av en citron och blanda ner.
  • Häll upp moset i glas och garnera med några hallon.

Öppna en ”Mjölkbar”

I Australien är det populärt med mjölkbarer (Milk Bars). Sätt upp din egen mjölkbar och låt barnen få välja sin favoritmjölkdrink. Smaken på mjölkdrinkarna kan varieras i det oändliga. Låt fantasin flöda och smaksätt med jordgubbar, krossad ananas, bananer, blåbärssoppa, nyponsoppa?

Ayran och Lassi

Prova också på att servera Ayran som är en läskande yoghurtdrink som är mycket populär i Mellanöstern. Det är en dryck som görs på hälften naturell yoghurt och hälften vatten med lite salt efter smak. Serveras iskall, gärna med några isbitar i glaset. Om saltet byts ut mot socker blir den en s.k. Lassi - måltidsdrycken framför andra i Indien. Denna söta variant är populär till frukost, men både den söta och salta är läskande och serveras ofta till den heta indiska maten.

Till Lassi behöver du:

  • 5 dl naturell yoghurt
  • 4 dl mjölk, gärna lättmjölk
  • 1/2-1 dl socker
  • isbitar

Gör så här:

  • Häll yoghurt, mjölk, socker och isbitar i en mixer.
  • Mixa, men isen ska inte vara helt sönderslagen.
  • Servera genast!

Drycken kan också smaksättas med frukt, t ex mango eller apelsin.

Tio tips till dig i köket

1.Matlagningsyoghurt är en utmärkt bas för dipsåser. Tzatziki, yoghurtdip, är gott att doppa grönsaker och bröd i.

2. Grahamsscones bakade med Kesella blir saftiga och passar bra till små hungriga magar på eftermiddagen.

3. Mellanmålsbullar bakade med Keso fyller på krafterna i sprittande små barnkroppar.

4. Fira Lucia med mjölkglögg och saffransbröd.

5. Mjölkglögg smakar smasken till saffransbröd eller saffransscones. Hållbart och saftigt blir saffransbrödet med Kesella.

Recept till 10 små glas mjölkglögg:

  • 1 l mjölk
  • 1 dl socker
  • 2 msk kakao
  • 1-1 1/2 tsk kanel
  • 1/2-1 tsk kardemumma
  • 1 krm malda nejlikor

Gör så här:

  • Blanda mjölk, socker, kakao och kryddor.
  • Koka upp under vispning.

Servera med russin och ev mandel.

6. Varm, smaksatt mjölk i termos värmer upp barn en kall utflyktsdag.

7. Smaksätt Kelda vaniljsås med kanel och servera till äppelpaj.

8. Blanda Créme Fraiche med lite apelsinjuice och florsocker och servera till frukt.

9. Fira Emilsdagen den 14 november med en hemlagad ostkaka gjord på Keso.

10. En snabblagad lasagne görs på yoghurtsås istället för vitsås.

En liter mild naturell yoghurt vispas med 4 äggulor och blandas med 3 dl riven ost. Såsen räcker till 10 barnportioner. Varva sedan köttfärssås, lasagneplattor och yoghurtsås.

Lycka till!

Publicerad med tillstånd av Mjölkfrämjandet, på www.mjolkframjandet.se.

Foto: Shutterstock.com.