Semlor utan ägg och mjölk

Publicerat
Granskat

Ännu ett recept för er som behöver anpassa era semlor. Här utan ägg och mjölk.

25 stycken semlor utan ägg och mjölk

Alla vill ju kunna äta semlor. Här kommer en hjälp för er som av någon anledning behöver anpassa era semlor. Vi hoppas att du genom detta tips får njuta av en god semla under semmeldagen.

Ingredienser

 

  • 100 g mjölkfritt margarin

  • 50 g jäst

  • 7,5 dl havremjölk

  • 4 krm salt

  • 1,5 dl socker

  • 15 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält margarin och värm mjölken till 37 grader.

  2. Lös jästen i degspadet.

  3. Tillsätt salt, socker och mjölet (men spar lite av mjölet).

  4. Arbeta degen så den blir smidig. Jäs under bakduk 30 minuter.

  5. Baka ut i 25 runda bullar och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper.

  6. Grädda i 250 grader ca 5-7 minuter.

  7. Låt sedan bullarna svalna på galler under duk.

  8. Skär sedan av locket och gröp ur lite ur bullen blanda detta med det barnen tål – mandelmassa, vaniljkräm, sylt el dylikt. Fyll bullarna med blandningen.

  9. Vispa grädden och klicka på bullen lägg på locket och sikta över florsocker.

Tips

Mjölkfri grädde av havremjölk vispas lättast genom att du blandar i 1 tsk gelatinpulver med 1 msk vatten i en mugg. Låt det svälla några minuter. Vispa 2 dl havremjölk och ha samtidigt i gelatinblandningen.

Mandelmassa utan mandel

  • 1 dl boveteflingor eller havregryn

  • 0,5 dl florsocker

  • 0,5 dl strösocker

  • 25 gram mjölkfritt margarin

Mixa alla ingredienser.

Recept från Astma och Allergiförbundet.