Rocka sockorna och hylla olikheter!

Att den ena strumpan i ett par lätt försvinner är ett känt fenomen, särskilt när det handlar om barnstrumpor. Vart alla de försvunna strumporna tar vägen är ett mysterium som kanske aldrig blir löst. Men kasta inte de udda strumporna som förlorat sin ”partner” – på Internationella Downs syndromdagen får vi varje år god användning för dem.

Skrivet av
Eva Hansson

Så uppstod Rocka sockorna

Internationella Downs syndromdagen firas den 21 mars i många länder runtom i världen sedan 2006, idén med de omaka sockorna kommer från början från USA. År 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen Rocka dina sockar i Sverige. Året därpå, 2015, uppmuntrade 10-åriga Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom, Sveriges skolor och arbetsplatser att rocka sockorna via Facebook, och hennes inlägg fick ett enormt genomslag.

– Rocka sockorna står för att vi alla är olika som individer, men har samma rättigheter och värde, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska Downföreningen, i ett pressmeddelande.

Internationella Downs syndromdagen den 21 mars kan vara ett bra tillfälle prata med barnen om olikheter och likabehandling. På www.rockasockorna.se finns film, musik och affischer att hämta om ni vill göra något extra med anledning av dagen, antingen i år eller inför nästa år. Affischerna hittar du under rubriken Press & material.

Foto: Shutterstock.com.