Artikel
När det är dags för instrumentsamling på Flodillerns förskola släpper barnen det de har för händer och springer glatt in i musikrummet. Där bjuds det in till musiksession varje förmiddag och det vill...
Artikel
På förskolan Kosmos i Ystad har förskollärarna Emma Mogensen och Joakim Hansson utvecklat ett arbetssätt kring rytmik där de både arbetar utifrån läroplanen och har väldigt kul på jobbet. I två...
maracas
Artikel
I filmen ”Matte och musik” får du exempel på tre aktiviteter där matematik och musik kombineras i ett lustfyllt lärande. Aktiviteterna riktar sig till tre olika åldersgrupper, 1–3 år, 3–5 år och 5–6...
Artikel
Med bortbytta vokaler och ljudhärmande ord travesterar Clas Rosvall kända gamla barnvisor, och förvandlar dem till nya sånger med skojiga rim. Byt ut en vokal och en ny sångtext blir till! Med...
Artikel
Hur kan berättandet få vingar och ta steget in i filmens värld på förskolan? Här är ett exempel på hur barnens berättelser och skapande kan förvandlas till tonsatt film. Läs och inspireras!
Artikel
Årets julkalender går i musikens tecken. I 24 planerade undervisningstillfällen får barnen utforska julens sånger, spela instrument, öva rösten, röra på kroppen och leva sig in i musiken.
Artikel
Att ge barn en musikupplevelse behöver inte vara svårt. Anders Wiking, torgpedagog och musiker berättar om musikundervisningen på Ängslyckans förskola och tipsar om enkla aktiviteter.
Artikel
I en film lär Anders Wiking oss gitarr-ackorden D, G och A7. Med de ackorden kan vi spela flera barnsånger på samlingen eller som bakgrundsmusik.
Artikel
Vill du hitta nya sätt att utveckla sångsamlingen? Här tipsar Anders Wiking om hur den kan bli ett musikaliskt äventyr.
pianotangenter
Artikel
En förståelse för vanliga musikaliska begrepp är en tillgång i såväl musikundervisning som i andra aktiviteter på förskolan. Anders Wiking reder ut begrepp och tipsar om aktiviteter.
Artikel
Att sjunga är både mysigt och roligt. Här bjuder logoped Elvira Ashby på tips för hur man kan göra sångsamlingen riktigt språkutvecklande.
Artikel
Här bjuder Sander & Gander på en ny sång, ”Kung Krabba”. Den festglada krabban samlar sina vänner till ett riktigt party med massor av sång och hålligång!
Artikel
Här utökar Sara Wikander sin serie med populära massagesagor. Den här sagan handlar om två troll som är bästa vänner. Till sagan finns teckningar som visar rörelserna.
Artikel
Tuula Torro och Camilla Lindgren fortsätter att dela med sig av goda exempel från sin förskola Bränningevägen i Stockholm. Här berättar de om en lyckad Förskolans dag då de dramatiserade hållbar...
Artikel
Med några bitar tyg och ett skynke som underlag, kan en saga iscensättas på ett mycket enkelt sätt, så att barnen kan vara med och spela med dockorna. Den här sagan handlar om en vild kanin …
Artikel
Clas Rosvall, författare, pedagog och föreläsare, bjuder på tips om hur man kan rimma, sjunga och skoja kring alfabetets alla bokstäver. Ladda ned veckans bokstav – U.
Artikel
Clas Rosvall, författare, pedagog och föreläsare, bjuder på tips om hur man kan rimma, sjunga och skoja kring alfabetets alla bokstäver. Ladda ned veckans bokstav – L.
Artikel
Clas Rosvall, författare, pedagog och föreläsare, bjuder på tips om hur man kan rimma, sjunga och skoja kring alfabetets alla bokstäver. Ladda ned veckans bokstav – K.
Artikel
På Visans förskola i Malmö var det rockbandet Queen som förenade tvååringarna på avdelningen Kastanjetten i ett musikaliskt utforskande under ett år. Med hjälp av bilder och QR-koder fick barnen...
Artikel
Clas Rosvall, författare, pedagog och föreläsare, bjuder på tips om hur man kan rimma, sjunga och skoja kring alfabetets alla bokstäver. Ladda ned veckans bokstav – H.