Rocka sockorna – barnlitteratur om att vara lika och olika

Publicerat

Alla barn har samma rättigheter, och alla är lika mycket värda. Runt om i världen den 21 mars uppmärksammas Världsdagen för Downs syndrom med att Rocka sockorna. Den här dagen och alla andra dagar på året kan barnlitteratur om att vara lika och olika läsas högt och samtalas om. I den här artikeln tipsar Maria Heimer, alias Boksloken, om barnlitteratur som handlar om just likheter och olikheter och allas lika värde.

Författare

Tilly som trodde att …

Eva Staaf och Emma AdBåge

Kompisarna Tilly och Tage funderar över hur det skulle kunna vara att vara någon annan än just Tilly och Tage. Genom att leka hemma hos olika kompisar, får de bekanta sig med hur det kan vara att vara någon annan. Tillys kompis Sonja har allt som man kan tänka sig, men Tilly funderar över var Sonjas mamma och pappa är. Hos Mimmi finns det bara möglig ost och nagellack i kylskåpet, och Tilly som trodde att man inte kunde äta möglig ost. Varvat med besöken hemma hos kompisar funderar Tilly också över killen som sitter på trottoaren. Trots att Tilly inte kan läsa, förstår hon att killen behöver pengar.

En bilderbok som kan leda till många intressanta samtal om olikheter och likheter och allas lika värde. För barn som kommit lite längre i sin språkutveckling.


Mix jobbar

Malin Lilja och Matilda Salmén

Mix jobbar och står i och hjälper olika personer, till exempel hjälper hon polisen att fånga tjuvar, läkaren att lyssna på lungor och titta folk i öronen och brandkåren att släcka en brand. På bokens sista uppslag framkommer det i illustrationen att allt var en lek. Alla de personer som Mix hjälpt är hennes kompisar i förskolan. Kompisarna har olika hud- och hårfärg, och det finns ett barn som är rullstolsburet.

En småbarnsbilderbok med flera meningar på varje uppslag.


Lea Lejontämjare på badhuset

Lotte Lannerberth och Johanna Rehn

Lea är vän med Elliot, och i dag ska de åka till simhallen tillsammans med Leas pappa. Lea har precis lärt sig simma, så hon tycker att det ska bli spännande. De båda vännerna leker att de måste se upp för krokodiler och hajar i vattnet och för pirater. I slutet av boken får läsaren veta att Elliot har Downs syndrom och de tecken som Lea använder som stöd i kommunikationen med Elliot finns både i bild och text.

I serien om Lea Lejontämjare och Elliot finns också Lea Lejontämjare och översovningen och Lea Lejontämjare på prinsesskalas.


Adelina och de rockiga sockorna

Linda Wenthe och Johanna Arpiainen

Adelina har Downs syndrom, och i boken berättar Adelina om varför hon har Downs syndrom och varför man rockar sockorna. Den här dagen ska hon välja olika strumpor, eftersom det är just rocka sockorna-dagen. På varje sida finns en ruta med text och bild som visar hur man kan teckna vissa ord, till exempel banan, hoppa, lika och olika. I serien om Adelina finns också Adelina och gosedjursfesten och Adelina och spökjakten.


Veckan före barnbidraget

Elin Johansson och Ellen Ekman

Hur kan en familj ha det veckan före barnbidraget? Det handlar den här bilderboken om, där vi får följa en mamma och ett barn från måndag till söndag. Familjen har ont om pengar, men mamman är lösningsfokuserad och löser vardagen med barnet på ett idérikt sätt. När det saknas pengar för att gå till simhallen, blåser mamman upp en pool i badrummet och skapar ett hemmabadhus. På torsdagen besöker de biblioteket, på fredagen hälsar på de mormor och på lördagen är det skattjakt för att hitta pengar till lördagsgodiset.

En bilderbok som vidgar socioekonomiska normer och familjenormer.


Leka ute

Marin Salto och Maja-Stina Andersson

Leka ute är en pekbok för barn som är i början av sin språkutveckling. På varje uppslag finns ett verb på vänstra sidan av uppslaget och på högra sidan en bild som illustrerar verbet. Barnen på bilderna har olika hud- och hårfärg. I slutet av boken finns ett uppslag med bilder på olika substantiv som förekommit i de tidigare illustrationerna.

I serien finns även Leka inne.


En egen flock

Maria Nilsson Thore

I den här bilderboken är en tax jag-berättare. Taxen är inte som andra hundar som luktar varandra i baken, som skäller, som springer runt runt och som kissar var som helst. Den tycker i stället om roliga hattar, korsord och pinnar. Taxen har en känsla av att vara annorlunda och att det beror på hen själv. Måste man ändra sig och göra saker som man inte tycker om för att få vänner eller kan man få vara precis som man är? För barn som kommit lite längre i sin språkutveckling.


Bara rumpor på camping

Annika Leone och Bettina Johansson

Bara rumpor är en bilderboksserie i fyra delar som vidgar till exempel kroppsnormer och etnicitetsnormer. I den här boken ska Mira campa med sina föräldrar och sin katt. På campingen kan man bada i sjön intill, och här badar och solar människor med olika hud- och hårfärg och med olika kroppsstorlekar. I serien finns också Bara rumpor, Bara rumpor i backen och Bara rumpor på stranden.


Ritas svans

Helena Koch och Sara Heldt

Råttan Rita drömmer om en yvig svans precis som ekorren. Tänk att få vara så populär som ekorren. På hatthyllan i Tan von Fritz tambur finns en hatt med svans av minkpäls. Rita får en idé; plötsligt kan hon få en lika yvig svans som ekorren och bli lika ståtlig och populär ...

En bilderbok för barn som kommit lite längre i sin språkutveckling.


Jag och alla

Ylva Karlsson och Sara Lundberg

Precis som Tilly och Tage i bilderboken Tilly som trodde att ... funderar över hur andra barn kan ha det, tänker också barn i den här boken på det. Till en början får läsaren möta Olivia som åker motorcykel med sin mamma. På vägen ser hon barn i gula västar som ska hälsa på en ko, och hon funderar över hur det är att vara ett barn som hälsar på en ko. På nästa uppslag får läsaren möta Musse som ligger på en ko, och Musse berättar om sina tankar och känslor för att sedan lotsa över till nästa barn som kör traktor. Och så fortsätter det från ett barn till ett annat genom hela boken. På ett uppslag berörs också döden, varför det är extra viktigt att läsa boken själv först och fundera över hur boken kan bearbetas med barnen så att de inte lämnas i det svåra.


Flingan

Sassa Buregren och Maud Mangold

I Flingans värld är det tyst för inga ljud når Flingan. Att inte kunna höra är ensamt, och Flingan funderar över hur olika djur och föremål låter. Flingan använder sinnen som känsel och syn för att kunna uppleva världen. Kan man egentligen se ljud och känna ljud? En bilderbok om att vara hörselskadad.


Pojken och havet

Sofia Hedman och Emelie Gårdeler

När man inte kan se havet, kan man behöva uppleva det för att förstå vad det är. I den här bilderboken får läsaren möta en pappa och ett barn, där barnet har en synskada. Pappan och barnet åker till havet för att pojken ska få känna vågorna mot sina ben och känna hur havet doftar. Med sin lukt, känsel och hörsel skapar sig pojken en bild av havet.


En cool kiwi

Emma Virke

En cool kiwi är en bok i hård kartong med hål för att till exempel ge en kjol och en mössa olika mönster och färger och att för att ge kiwin en ny frisyr. Boken handlar om en kiwi som gärna vill bli cool. Men det blir inte riktigt som den tänkt sig trots ny kjol, ny mössa och ny frisyr. Vännerna – äpplet, citronen, bananen och apelsinen – berättar att kiwin är den enda av dem alla som har hår på hela kroppen. Alla är olika och det är coolt. En bok som kan väcka barns intresse i olika åldrar.


Vi letar skatt

Jesper Lundqvist och Marcus Gunnar Pettersson

Utanför en mataffär sitter en tant och tigger. När skatten har tagit slut finns det inte så mycket för tanten att göra än att tigga. Barnet som är på väg in i butiken med sin mamma stannar och börjar prata med tanten. När polisen kommer för att köra bort henne, föreslår barnet att de tillsammans ska leta efter ny skatt. En bilderbok om sociala skillnader och allas lika värde.


Artikelfoto: Shutterstock.com