Välkommen till Bojens ateljé

Publicerat

I tre filmer besöker vi ateljén på Bojens förskola i Limhamn. Här får barnen utforska de estetiska uttryckssätten samtidigt som ateljén skapar avlastning med kvalitet. I den första filmen visas vi runt i ateljén av ateljeristan Aurora Bergmark. (Del 1 av 3.)

Författare

Bojens förskola i Limhamn utanför Malmö öppnade för drygt fem år sedan och ateljeristan Aurora Bergmark anställdes för att bygga upp och jobba i ateljén. Hon skapade en ateljé där barnen får utforska de estetiska uttryckssätten, såsom att måla, rita, arbeta med lera, bygga och skapa med olika material på olika stationer.

Framför allt är förskolans äldre barn ateljéns målgrupp. På förmiddagarna kommer barngrupper för att arbeta med skapande som kompletterar deras egna projektarbeten på avdelningen. Barnen kan också ta med sig eget material att jobba vidare med. Något som skapar en igenkänning för barnen.

Aurora_1_700c.jpg

Avlastning med kvalitet

Ateljén erbjuder också en avlastning med kvalitet. Under lunchen, när pedagogerna har raster och möten, erbjuds några barn per avdelning att komma till ateljén och stanna fram till eftermiddagen. Barnen väljer då själva vad de vill göra och den som vill kan jobba med ateljéns egna projekt.

Färglära

I stationen färglära jobbar barnen bland annat med att fånga färger. Barnen blandar ett par olika färger i en burk, till exempel gult och rött. Alla nya färger som fångas målas på ett papper och placeras sedan ut på rätt plats i färgskalan.

Tips – färglära för yngre barn

När yngre barn blandar färger kan det vara bra att bara presentera två grundfärger i taget och sedan låta barnen undersöka de färgerna en längre period. Då får barnen chans att förstå hur färgerna blandas. Efter en tid kan man tillföra en tredje färg, till exempel vitt.

Om barnen får möjlighet att blanda alla grundfärger på en gång blir det oftast brunt.

Aurora_1_700b.jpg

Film

I den första filmen om Bojens ateljé visar Aurora Bergmark runt bland de olika stationerna.

 

I filmen i nästa artikel i serien berättar Aurora mer om syftet med de olika stationerna i ateljén. I den tredje filmen berättar Maria Hansson, förskolans rektor, om tankarna bakom ateljén.


Foto: Aurora Bergmark


 

prova_180.jpgDen här artikeln är öppen för alla

Den här artikeln är öppen för alla besökare under en begränsad period. Är du inte medlem men vill ta del av allt som finns på Förskoleforum?

Kontakta oss för att få en offert

Beställ ett abonnemang till din förskola

Prova Förskoleforum kostnadsfritt i två månader