Lek, lärande och omsorg

Estetik


Här finns en mängd artiklar med fokus på barnens estetiska lärprocesser. Olika röster, med olika frågeställningar, gör sig hörda. Läs om Reggio Emilia-institutets ateljerista-utbildning, genom vilken ateljeristan med sin estetiska kompetens kan komplettera de övriga rollerna i förskolan. Eller om rytmik, sång och dramapedagogiskt arbete. Och varför inte ta del av vad barnboksförfattaren Jujja Wieslander anser om lek och sång samt estetiken och pedagogiken i hennes egna böcker? Läs om henne i ”Mamma Mus mamma”.
Ateljeristan Aurora Bergmark ger oss tips på hur vi skapar en miljö där barnen utvecklar skaparglädj...
Ateljeristan Aurora Bergmark lär oss mer om hur vi kan använda skapande för att utforska känslor til...

Lek


Vill du hitta fördjupande artiklar om ämnet lek, har du kommit till rätt plats på Förskoleforum. Artiklar fylla med praktiska lektips eller teorier om små barns lekkompetens samt om hur leken kan utveckla barns intelligens – allt detta och mycket mer ryms här. ”Samspel för lek och lärande” heter en artikel av Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik. ”Den tidiga lekens betydelse för barns utveckling” skriver specialpedagogen Laila Lindberg om. Och lekforskaren Mikael Jensen resonerar kring små barns låtsaslek.
Följ med till Tomtens verkstad där de leksugna tomtenissarna leker lekar varje dag ända fram till ju...
Guldängen är en bemannad bygglekplats där skapande, odling och lek förenas i en kreativ och tillåtan...

Matematik


Hur kan vi hjälpa barnen att utveckla sitt matematiska tänkande? I förskolans mångfacetterade vardag och pedagogiska verksamhet öppnas många möjligheter. Arbetet med former, mönster, storlek, antal och siffror problematiseras och uppmärksammas här. Du får många tips, bland annat av Camilla Björklund i hennes artiklar om didaktik i de små barnens matematik. Det finns också mycket annat att läsa, som exempelvis det stora matematikprojektet i Kungälvs kommun och om lustfylld matematikträning i skogen!
Läs matte! Göteborgs universitet har initierat ett praktiknära forskningsprojekt som kombinerar mat...
Ett samarbete med matematikutvecklaren i Askersunds kommun har gett goda resultat på förskolan Gullv...

Naturvetenskap och teknik


Hur tar man bäst tillvara barns naturliga nyfikenhet och lust till lärande när det handlar om ämnen som naturvetenskap och teknik? Här delar forskare och författare med sig av sina kunskaper. Hans Persson, författare till böcker i naturvetenskap och teknik för förskolan, diskuterar ämnet i ett par artiklar. Han tar upp varför det är viktigt att dokumentera i naturvetenskap och teknik. Tom Tits är en förskola med inriktning på just naturvetenskap och teknik – följ med på ett besök dit och se hur man arbetar där. Och inspireras av Susie Broquist Lundegårds film om naturvetenskap i förskolan.
En robot håller upp ett förstoringsglas och tittar igenom det med ena ögat.
Guidad lek och fri lek är båda utmärkta former för att lära om ny teknik – och för viktiga frågor om...
En robot står på en skateboard.
Barn är mycket intresserade av tekniken som finns runtomkring dem. Det är viktigt att vi utforskar d...

Omsorg


Med förskolans uppdrag följer ett antal ansvarsområden som vi kallar omsorg. Att möta barnen, bry sig om dem och sörja för att de mår bra till kropp och själ. För att kunna göra detta på ett professionellt sätt, krävs dock kunskap hos den vuxne. Här hittar du lärorika artiklar som berör på djupet, bland annat delar författaren Margareta Öhman i artikeln ”Värme och omsorg” upp det i synlig och osynlig omsorg. Sara Wikander, författare och massör, har skrivit artikeln ”Barnmassage – den livsviktiga beröringen”. Och genom relationsutvecklingschemat RUS kan du arbeta praktiskt med dessa frågor – här finns flera artiklar om RUS-modellen.
En artikelsamling med sex artiklar om samverkan med vårdnadshavare med egna utmaningar finns nu att...
En vårdnadshavares bristande omsorg för sitt barn bör uppmärksammas av förskolan. Men för att kunna...

Relationer och kommunikation


I känslornas värld kan mycket hända, därför leder Maria-Pia Gottberg, handledare i kommunikation och förhållningssätt, en känsloskola i flera avsnitt här på Förskoleforum. Här i ämnet Relationer och kommunikation hittar du också artikelserier om att bygga relationer under inskolningen och om förhållningssätt till barn med explosivt beteende.

En pojke håller handen bakom ryggen med korsade fingrar.
Ärlighet är något som ofta hålls högt i vår kultur, men samtidigt är förmågan att lära sig ljuga någ...
En artikelsamling med sex artiklar om samverkan med vårdnadshavare med egna utmaningar finns nu att...

Specialpedagogik


Specialpedagogik handlar om att skapa förutsättningar för lärande, utveckling och delaktighet för alla. Ämnet är komplext och tvärvetenskapligt. I den nya skollagen har riktlinjerna kring förskolans roll när det gäller barn i behov av särskilt stöd skärpts. Läs om centrala begrepp, diagnoser och metoder. Om exempelvis TAKK, empati, hur man håller samling för barn med funktionsnedsättningar… I artikeln ”Svårigheter att samspela och kommunicera – vad är hönan och vad är ägget?” reder forskaren Ann Lillvist ut vad som är vad.
Varför finns det ingen forskning om TAKK? Denna fråga eller fundering har Linda Palla – lärarutbilda...
Riksförbundet Attention riktar större uppmärksamhet mot förskolans värld. Med pengar från Allmänna A...

Språk


Här får du bakgrund och förståelse för hur du kan bidra till en framgångsrik språkutveckling.

Intresse för läsning skapar lärande för livet. Logoped Lina Öinert hjälper här föräldrar med många t...
Böcker som saknar text och där berättelsen enbart bärs av illustrationerna kallas för textlösa böcke...

Utomhuspedagogik


Upptäcka, utforska, lära… Platsens och miljöns betydelse för barns lek, lärande och samspel är central, vilket du kan fördjupa dig i här. Artiklarna rymmer både information och inspiration, teorier och praktiska förslag på aktiviteter. Läs exempelvis om hur du kan arbetar med genus i skogen. Kanske lockas du av äventyrspedagogikens spännande möjligheter? Ta också del av utomhuspedagogen Sanne Feldts artiklar, där hon inspirerar dig till att utveckla arbetet på förskolegården och i miljön ”runt knuten”.
Rep är något som förskollärarna Johanna Norin och Emma Johansson alltid har med sig ut i skogen till...
Duggregn, snålblåst och iskallt? Kanske en anledning att gå in …? Inte för förskolläraren Anna Thore...

Formulär och mallar


För att kunna planera den pedagogiska verksamheten kan du här ladda ned ett antal olika dokument med anknytning till området lek, lärande och omsorg. Behöver du ett observationsschema för samlingsstunden eller för barns samarbete? Inga problem. Frågor om den pedagogiska grundsynen, som utgångspunkt när personalen ska arbeta med detta, är ett ytterligare exempel på vad som finns att tillgå här.
Det är viktigt att utveckla en god uppföljning och utvärdering av barnens kunnande och lärande, som...
Vid övergångar mellan avdelningar är det värdefullt att dela med sig av barnets erfarenheter om högl...

Litteraturtips Lek och lärande


Titlar med anknytning till lek, lärande och omsorg presenteras. Dels ger vi enskilda boktips, dels ger barnbibliotekarien Malou Altergård tematiska boktips i sin uppskattade serie ”Malous inspirationsväskor”.
Bokomslag Glädjen i att förstå mot bakgrund av ett mönster av glödlampor.
Språket är nyckeln till kommunikation med andra människor och till en plats i samhället. Glädjen i a...
Maria Heimer, Ann S. Pihlgren och Helena Sagar har skrivit en bok som både innehåller teoretiska gru...