Article image

Förskolan Körsbäret

Publicerat

På nybyggda förskolan Körsbäret i Lund är det öppenhet och flexibilitet som gäller. Rum i rummen skapar möjligheter för innovativa lärmiljöer. Och det är barnens behov som styr.

Förskolan Körsbäret flyttade in i en helt ny byggnad höstterminen 2018, efter att ha haft verksamheten i tillfälliga lokaler under några år. Förskolan har sex avdelningar med cirka 105 barn i åldrarna 1–5 år.

Förskolechefens ord om det bästa med att leda en helt ny förskola:

Det bästa med att leda en helt ny förskola är att fånga möjligheten att tänka nytt! Att öppna upp i nya lokaler, med nya förutsättningar, har gett mig och pedagogerna input till att tänka på fler kreativa sätt och skapa mer varierade mötesplatser för samspel och lärande än vi har gjort tidigare.

En viktig del av Körsbärets pedagogik handlar om litteracitet, vilket innebär att de lyfter de sociala och kulturella aspekterna av att läsa och skriva.

Konstverket Stubben rymmer berättelser

stubben_640.jpg
David Krantz. Modell till Stubben, 2018.
Och det är där som konstnären David Krantz kommer in. Det är han, som tillsammans med barnen, skapat Stubben – det stora konstverket som är omöjligt att missa när man tittar ut på gården. Han knöt an till förskolans inriktning på läsande och berättande och skapade en skulptur i brons som öppnar upp för fantasi och historier.

Den stora två meter höga skulpturen består av en stubbe med ett antal figurer som klättrar runt, gömmer sig och tittar fram. Det finns mycket att upptäcka och varje liten figur har en egen historia som finns att läsa på textplattor intill stubben. Tanken är att inspirera barnen och stimulera fantasin och berättandet. Allt för att öka läsglädjen och läsförståelsen.

Under själva skapandet av konstverket bjöds barnen in att tillsammans med Lunds Kulturskolas Creative Agents, utforska några av figurerna på stubben genom bild, dans och film.

Hållbar utveckling och natur

korsbaret_640.jpg
Ugglan på sin egen stubbe.
Förskolan, som ligger mitt i ett bostadsområde centralt i Lund, arbetar även med hållbar utveckling och har fått utmärkelsen Grön Flagg. På alla avdelningar arbetar de med skapande på olika sätt och djur och natur är ofta i fokus. Avdelningarna heter Grodan och Ekorren och Ugglan, till exempel, och sagorna kring stubben genomsyrar verksamheten.

Bokpåsarna går åt snabbt

På Körsbäret sätter man språklig medvetenhet och språk i centrum på många olika sätt.

– Tillsammans med två andra förskolor har vi ett förskolebibliotek i närliggande lokaler för att främja läsandet. Vi har också bokpåsar som föräldrarna kan låna hem, något som är mycket populärt, berättar förskolechefen Annika Selander.

korsbaret_02_640.jpg

Mysrum för de minsta

Allt är emellertid inte flexibelt; läs-, familj- och bygghörnor finns på alla avdelningar. Ett sinnesrum/mysrum för de allra minsta har också varit prioriterat. Här inne råder lugn och stilla ro med mysbelysning och sinnliga upplevelser.

– Småbarnen behöver inte ha stimulans hela tiden, utan måste kunna gå ifrån leken och stojet ibland.

De använder dig även en hel del av textil i form av gardiner och ridåer.

– Detta för att avskärma och ytterligare skapa flexibla lösningar allt utifrån den verksamhet vi har just då.

Köket hjärtat i lokalerna

Ett tillagningskök med två kockar och extrapersonal utgör en mittpunkt i förskolan. Härifrån sprider sig lockade dofter och endast fantasin sätter gränser för vad man kan göra här inne.

– Vi vill så småningom kunna arbeta mer mångkulturellt med maten, till exempel.

Små och större torg finns överallt i lokalerna, med föränderlighet och skapande som ledord. Personalen har stor handlingsfrihet när det gäller att utforma miljöerna, och de följer barnens intressen. De inspireras av varandra och lånar ofta saker mellan avdelningarna.

– Miljöerna omskapas ständigt utifrån teman, årstider och barnens intressen, säger Annika Selander.

Så använder vi FörskoleforumVi använder Förskoleforum för att söka kunskap. På olika plan. Dels för att leta metoder och aktiviteter kopplat till målen vi arbetar med, dels för att uppdatera oss kring forskning och beprövad erfarenhet inom alla de områden som vi har i förskolan.

 

Text: Maria Löfstedt. Inledande foto: Shutterstock.com. Övriga foton: Maria Löfstedt.

Om Förskolan Körsbäret

Antal avdelningar
6
Antal barn
105
Antal anställda
25
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2018
Stad
Lund
Kontaktperson
Annika Selander
Email
annika.selander@lund.se
Förskolans vision
Varje barn ska uppleva glada och utvecklande dagar på vår förskola!