Björnås förskola
Förskolan ligger på Tingdalsområdet i Åstorp, precis vid söderåsen och dess härliga natur. Vi är en förskola med uteprofil, vi har med våra olika erfarenheter och kunskaper skapat en förskola som använder naturen som läromiljö.
Från januari 2012 är Skogspilens förskola och Skogsekens förskola i Åstorp sammanslagna till en gemensam förskola i nya lokaler: Björnås förskola. Den nya förskolan är en stor förskola med fem avdelningar (två småbarnsavdelningar och tre för de lite större barnen). Vi kommer att behålla vår uteprofil och fortsätta utveckla vårt arbete med Grön flagg. En stor förändring är att vi framöver kommer att dela hus med förskoleklassen, åk 1–2 och fritids. Detta ska bli väldigt inspirerande, roligt, spännande och utvecklande.
Här kommer vi att berätta om flytten och sammanslagningen, ett stort projekt som pågått under lång tid och som barnen varit mycket delaktiga och engagerade i.
Vi började som en en-avdelningsförskola och har genom åren varit med om lite olika resor. Från och med januari 2012 har vi nya, fina lokaler och är en tre-avdelningsförskola. Vi samverkar mycket i huset, bl.a. med öppning, frukost och stängning. Vi har ett stort hus där vi utnyttjar alla vrår. Vi har en fantastisk kock i köket som ger oss närodlad och ekologisk mat från grunden. Detta har bidragit till att vi gick med i projektet Grön flagg. Ett annat viktigt mål är att minska stressen: här får saker och ting ta tid.
Resan börjar
Vår flytt till nya lokaler har varit ett stort projekt. Två förskolor skulle flytta ihop och bli en med både skola och fritids. Spännande!
När det stod klart för ett år sedan att Björnåshemmet, ett äldreboende, skulle byggas om till förskola skola började vi vår resa. Vi gick regelbundet till vårt nya ”slott” med barnen. Till att börja med stod vi och tittade in genom en av fönsterdörrarna, och pratade med barnen om lokalerna som vi såg in på.
Varje gång vi kom dit hade det hänt något nytt. En period fick vi beskåda bygget från gångstigen eftersom det var så många maskiner vid huset. Barnen har haft så många funderingar under tiden. Vad ska hända med alla våra leksaker? Ska vi ta med oss cyklarna dit? Det är en ganska lång backe upp, kan vi ta med oss allt där?
Under tiden vi varit och besökt vår nya förskola har vi dokumenterat genom att ta bilder, och en pedagog har skrivit en saga som handlar om våra besök. Sagan har sedan varit tillgänglig i hallen för alla föräldrar och barn att bläddra och läsa i.
När arbetet med den nya förskolan började bli färdigt fick vi även möjlighet att gå in och titta i lokalerna på riktigt. Det var mycket spännande och till och med lite pirrigt att gå in genom dörrarna första gången! Flera barn kommenterade att det var stort. Så stor och tom en förskola/skola är utan barn och möbler!
Flyttlasset går
När förskolan blivit slutbesiktigad fick vi nyckel till de nya lokalerna, och det var dags att flytta alla våra saker från Skogspilen till Björnås förskola. Barnen började packa lådor med hjälp av oss vuxna. Vi lastade kärror med saker som barnen valt ut och gick sedan upp för den långa backen.
Väl uppe möttes vi av vår biträdande rektor Pia Elming, hon öppnade och släppte in oss. Det var riktigt rörande att se barnen gå omkring och känna av sin nya förskola.
När vi stod vid den första fönsterdörren där vi för ett år sedan hade stått och tittat in, tittade vi nu ut, det kändes speciellt. De stora kartongerna, stolarna, borden, sofforna och datorn fick vår vaktmästare flytta. Barnen var så inne i flytten att de knappt hann vara hemma. Ett barn sa: ”Mamma, jag har inte tid att vara sjuk nu, så jag känner inte efter.”
När den gamla förskolan var tömd på nästan allt poppades det popcorn och vi festade för att fira vår nya förskola – Björnås. Det ska bli spännande att se den utvecklas!
Om Björnås förskola
Vi öppnar dörrar för framtiden, så lyder vår vision. På vår förskola lär vi in ute. Här ska varje barn få möjlighet att utvecklas i sin takt och efter sina förutsättningar. Vi är rädda om varandra, vår natur och våra saker. Vi har roligt. Genom glädje växer lusten och nyfikenheten.