Knäpplans förskola i Hjo
Hjo ligger vid Vätterns västra strand och i kommunen finns det sammanlagt nio förskolor: sex kommunala och tre fristående. Jessica Åberg är rektor för tre av de kommunala, en av dessa är förskolan Knäpplan.
Text: Lotte Mjöberg
Foto: Hjo kommun
Knäpplan är kommunens största förskola: här finns 108 platser uppdelat på sex åldersuppdelade avdelningar.
– Varje vinge på förskolan rymmer två avdelningar och har en egen, stor utegård. Där finns det också uteplatser så att man kan sitta och äta där. Och det är nära till allt: till skogen, till Vättern, till centrum, berättar Jessica.
Det finns tre heltidstjänster för pedagoger på varje avdelning. Specialpedagoger, resurstjänster, pooltjänster med mera tillkommer till personalstyrkan.
Språk- och litteraturarbete – SOLA
I kommunen pågår sedan ett tiotal år tillbaka ett stort språk- och litteraturarbete. Det kallas för SOLA och målsättningen är att höja den språkliga kompetensen. Detta arbete sker på samtliga kommunala förskolor och fritids samt upp till och med lågstadiet i skolan. Sammanlagt finns det sex utvecklingspedagoger i kommunen och en av dem arbetar på Knäpplan med SOLA.
Pedagogerna arbetar med läsande och skrivande på många olika sätt:
– SOLA-kriterierna finns i alla miljöerna på Knäpplan. Alla pedagoger har också fått en TAKK-utbildning, för TAKK och bildstöd hänger tätt ihop med SOLA, förklarar Jessica Åberg.
Man läser både med och för barnen på ett medvetet sätt, arbetar med såväl sagor och berättelser som faktaböcker, med olika stödmaterial som Praxisalfabetet och Språktåget, samtalar med barnen om böckerna, arbetar med digitala verktyg, för att bara nämna några delar i detta stora arbete. Det finns bland annat också ett kapprumsbibliotek, där vårdnadshavare kan låna med sig böcker hem.
– Vi har exempelvis en hel del normkreativ litteratur, säger Jessica och fortsätter:
– Litteratur finns alltid med i det vi gör och vi arbetar med språkstimulans på flera olika sätt.
Konstnärligt skapande
Även det konstnärliga skapandet fyller en viktig funktion på förskolan. Varje avdelning har en ateljé. Där är det ljust och högt i tak och barnen får möjlighet att använda flera olika estetiska uttrycksformer.
– Vi brukar ha vernissage varje år i maj, ungefär samtidigt som det är konstrunda i Hjo, berättar Jessica.
Hon berättar också att de sökt pengar från SPSM för att kunna anställa två rytmikpedagoger. Det handlar om pedagoger som redan har denna kompetens och som arbetar på förskolan i dag samt på Kulturskolan. Målet är att rytmik och musik ska sammanflätas med SOLA arbetet.
Likvärdighet centralt
Förskolan Knäpplan ligger i ett relativt nybyggt villaområde i ett ytterområde av Hjo, så barngruppen har hittills varit relativt homogen. Men den är på väg att bli alltmer heterogen och mångkulturell ju mer området växer.
– Ja, det berikar verkligen verksamheten. Vår ambition är att ge barnen förutsättningar att bli världsmedborgare.
Jessica är utbildad förskollärare från början. Hon är rektor i Hjo Kommun sedan juni 2022, men har arbetat som förskolechef och rektor sedan 2011. Hon förklarar:
– Jag brinner för likvärdighet, att vi ska ge likvärdiga förutsättningar till alla barn. Sedan behöver de förstås olika mycket. Det är rättvist att det blir olika i slutändan för alla barn är ju olika, men pedagogerna ska erbjuda hela innehåller i läroplanen till samtliga barn. Det ska inte vara olika förutsättningar för pedagogerna heller, beroende på om de arbetar på en stor eller liten förskola.
Förskolan Knäpplan har nära till de andra kommunala förskolor och man har möjlighet att hälsa på andra förskolor. Det är mycket samarbete emellan förskolorna:
– Ja, vi har mycket kontakt och är transparenta mot varandra. Vi har till exempel en gemensam chatt för alla de kommunala förskolorna – fattas det personal på en förskola skrivs det i chatten och så åker någon dit från en förskola som har färre barn den dagen. Det ger en stark vi-känsla, det är vi i Hjo Kommun och vi hjälps åt.
Större inflyttning framöver
I kommunen bor det i dag drygt 9 000 personer och har en stark företagaranda och många företag är det stor pendling till bland annat Aurobay, Volvo Powertrain, Skaraborgs Länssjukhus med mera. Och inflyttningen väntas ökas framöver. Flera stora industrier håller nämligen på att etablera sig i västra Götaland.
I Mariestad, sex mil bort, ska Volvokoncernen bygga en stor batterifabrik. Den beräknas vara klar 2028. En stor fabrik för tillverkning av ärtproteiner är också på gång i Lidköping, åtta mil bort. Den beräknas vara klar 2026.
– Just nu bygger Hjo kommun ut förskolan Skogshyddan med tre avdelningar till, för att möta behovet av fler förskoleplatser. På längre sikt kan dock de stora fabrikssatsningarna leda till kompetensbrist i förskolan, det måste vi vara medvetna om, förklarar Jessica och avslutar:
–Vi arbetar aktivt för att attrahera, rekrytera och behålla kompetensen i Hjo.