Article image

Rönneholms förskola

Publicerat

På Malmös största förskola leder barnens intressen fram till en mångfald av vägar som vindlar ut i staden, och nya upptäckter görs varje dag. Med staden som sammanhållande tema får barnens tankar komma till uttryck i skapande, konstruktion och aktiviteter med stor spännvidd.

Text: Ulrika Glaser. Foto: Ulrika Glaser och Rönneholms förskola.

Rönneholms förskola i Malmö ingår i ett utbildningsområde som består av totalt 44 förskolor. För ett par år sedan röstades ett gemensamt tema fram i hela området.

Under en kväll föreläste författaren Nicolas Lunabba om social hållbarhet för all personal, och sen fick alla rösta mellan tre olika förslag på teman. Det vinnande förslaget blev ”Vi är Malmö”, och sedan dess har områdets nästan 4 000 barn undersökt vad temat kan betyda för just dem.

parlplattor_640.jpg
Barnen undersöker olika sätt att förstå sin stad. Här har flera barns pärlplattor satts samman till formen av Malmö uppifrån.

Temat ”Vi är Malmö” är övergripande och utifrån det väljer barn och pedagoger vilka projekt man vill jobba kring. Spännvidden mellan olika projekt är stor, men en sak är gemensam för alla: det är barnens intresse som leder arbetet framåt. 

Från vattentorn till funktionsnedsättningar

Ett av målen är att barnen ska få möjlighet att besöka platser i staden som de annars kanske inte kommer till. Då är det fint att förskolan har sex eldrivna lådcyklar som kan användas för transport och många pedagoger som är pigga på att trampa iväg på tur. En av dem är Tim Frick, förskollärare. 

torn_och_koja_640.jpg
Tim Frick framför ett av många olika vattentorn som barnen skapar. Ute på gården ett bygge av pinnar, som med sin röda färg föreställer en brandstation.
– Vi har valt att jobba med vattentorn i Malmö, så vi har cyklat till alla vattentorn i hela Malmö. Det finns så många olika saker att undersöka med vattentornen: hur kommer vattnet in i dem, hur mycket vatten får det plats, hur kommer vattnet till oss på förskolan, men också vad har hänt med vattentornen genom åren? Vissa är ju i dag bostäder, andra står tomma.

pedagog_docka_rullstol_300.jpg
Barnen har tagit av ett ben på dockan för att undersöka vad en funktionsnedsättning kan vara. De har också tillverkat en rullstol av kartong.
Nathalie Mouras, specialistbarnskötare, och hennes arbetslag började med att göra om lärmiljöerna på avdelningen för att uppmuntra barns rollek. Genom lekarna ville pedagogerna få syn på vad barnen intresserade sig för. 

– Vi såg att det fanns ett intresse för sjukhus, kroppen, olika skador. Och nu har det lett oss vidare till att undersöka funktionsnedsättningar: hur det kan vara att vara blind, att gå med gips eller sitta i rullstol. Så från intresse för sjukhus så är vi just nu inne på att undersöka funktionsnedsättningar. Barnen lär sig om allas lika värde, att alla kan delta även om man har protes eller sitter i rullstol.

Barnens konstutställning – ett sätt att synliggöra barnens tankar i staden

Temat ”Vi är Malmö” bidrar till att skapa en samhörighet mellan barnen i Malmö och låta deras röster ta plats i det offentliga rummet. Genom att anordna en konstutställning under fem dagar i Pildammsparken skapas en plats där barnens tankar och skapande får utrymme. 

Sara Flenhagen, förskollärare, berättar att 1–3-åringarna på hennes avdelning är intresserade av tåg, och därför har de jobbat med att undersöka och uppleva tåg på många olika sätt, och konstutställningen kommer att spegla projektets innehåll.

– Nu har vi sett att projektet går vidare mot att vi ska undersöka tunnlar, så vi ska bygga tunnlar med gips och hönsnät. Jag ser konstutställningen som en av flera processer inom temat. Vi börjar i god tid för att det ska få vara en långsam process utan stress, det ska vara värdefullt för barnen. De tycker det är jättekul att skapa men även besöka parken och titta på vad andra barn har gjort.

Många vårdnadshavare berättar att de besökt konstutställningen på helgen, eller kvällstid, och att deras barn redogör med stolthet för vad de gjort på förskolan. Verken som ställs ut är resultatet av en lång gemensam arbetsprocess, och barnen får lära sig att skapa föremål i material som klarar vind och regn. Ofta lever konsten vidare även efter utställningen.

barnkonst_ronneholm_640.jpg
På en avdelning ruvar koltrasten sina blå ägg som vilar i boet bland trädgrenarna. Allt fanns med på förra årets konstutställning.

– Barnen på min avdelning ville göra Kirsebergs vattentorn, som numera innehåller bostäder. Sen kom de att tänka på alla insekter som kommer på våren, och då blev idén att göra ett insektshotell som ser ut som vattentornet. Det blir vårt bidrag till konstutställningen, men de har också bestämt att det sedan ska placeras på gården på förskolan, berättar Tim.

– Och vi pratar också om hållbarhet: att vattentornet inte revs utan byggdes om till bostäder, och att vårt bidrag till konstutställningen inte kommer att slängas utan att det ska få leva vidare på förskolegården. Det finns alltid flera syften med det vi gör.

Kraft och lust att utveckla förskolan

Rönneholms förskola är inne i en intensiv utvecklingsfas. Under de fem år som gått sedan förskolan invigdes har mycket hänt. I trevåningshuset med de 16 avdelningarna, eller hemvisterna, finns nu en delvis ny ledningsgrupp och flera nya medarbetare. Diana Yaneth Guengue Guerrero, är förskollärare och har arbetat på Rönneholm i tre år. 

– Jag ser att huset stärks och växer varje dag med alla kompetenta pedagoger. Jag var nervös när jag skulle börja jobba här, huset kändes så stort. Men jag ser hur ledningen jobbat med planering och organisering. Jag ser verkligen hur det förbättras från dag till dag.

En av två förste förskollärare som finns på plats dagligen, tillsammans med de två biträdande rektorerna, är Anna Maria Rosén. Ett område hon brinner lite extra för är de pedagogiska lärmiljöerna, och lärmiljön är också ett av förskolans gemensamma utvecklingsområden.

– Målsättningen är att vi ska utvidga gården ytterligare med fler buskar, träd och odlingar och en uteateljé. Vi ska se till att vår takterrass och alla ateljéer är levande och att vi har många intressanta mötesplatser för barnen. Vi jobbar utifrån tanken att det får börja i det lilla, slå rot och blomma ut – och där är vi just nu: vi provar, pratar, utvecklar. 

pedagoger_640.jpg
Diana, Sara, Anna Maria och Nathalie på förskolans stora takterrass, och Anna Maria och Tim på förskolans gård med Rönneholmsparken i bakgrunden.

Många pedagoger uppskattar de goda möjligheter till fortbildning och kollegialt lärande med kollegor som finns på förskolan. Personalgruppen består av över femtio personer, och dessutom ingår två andra förskolor i rektorsområdet, vilket ger ytterligare möjligheter till kollegialt lärande.

– I och med att förskolorna ligger i socioekonomiskt olika områden är det extra viktigt med utbyten. Vi har gjort en karta med platser i staden där vi har markerat bra träffpunkter så vi kan ta oss dit och möta barn och pedagoger från de andra två förskolorna, och vi ser till att de förskollärarstudenter som är placerade här på Rönneholm också får ta del av utbildningen på de andra förskolorna, säger Anna Maria.  

Nathalie avslutar:

Här finns många kompetenta och engagerade kollegor som bidrar med meningsfulla aktiviteter och undervisning för barnen, det ger mig mycket. Det finns många kolleger att inspireras av och det engagemanget ger mig kraft att utveckla barnens lärande.

Om Rönneholms förskola

Antal avdelningar
16
Antal barn
295
Antal anställda
55
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2020
Adress
Major Nilssongatan 16
Stad
Malmö
Kontaktperson
Förste förskollärare Anna Maria Rosén
Email
anna.rosen@malmo.se
Telefonnummer
0700-90 22 85