Idébank

Idébank: Färg och form


Frikostiga idéer och handfasta tips på färgglädje och formskapande – här finns något för alla åldrar. Att göra en båt-transparang passar de yngre barnen medan de äldre kan göra exempelvis sina egna memoryspel. Här hittar du också många av Camilla Griegs omtyckta artiklar om skapande i färg och form.
I tre filmer besöker vi ateljén på Bojens förskola i Limhamn. Här får barnen utforska de estetiska u...
I tre filmer besöker vi ateljén på Bojens förskola i Limhamn. Här får barnen utforska de estetiska u...

Idébank: Lek och rörelse


I leken upptäcker, utforskar och bearbetar barnen de intryck de får från sin omvärld. Och med rörelse och fysisk aktivitet stimuleras utvecklingen av bättre motorik och kroppsuppfattning. Här får du en mängd praktiska tips och idéer. Rullande stockar och Sköldpaddan är två lekar du kan läsa om i artikeln ”Rörelselekar”. Vi ger också många andra inspirerande uppslag, som att kombinera dansövningar med matematik – läs mer i artikeln ”Mattedans”. Eller ett roligt rörelseprogram som passar barn i åldrarna tre till sex år. Läs om det i ”Bamsegympa för förskolebarn”.
Upp och hoppa, och välkomna ska ni vara till en adventskalender med temat fysisk aktivitet! I 24 oli...
glada förskolebarn i koja
Rummen inomhus är indelade för olika syften, och på samma sätt kan vi dela in gården i olika ”rum”....

Idébank: Matematik, natur och teknik


Gör barnen nyfikna på matematik, naturvetenskap och teknik redan i förskolan, så kommer de lättare att kunna närma sig dessa ämnen senare under skolåren. Här finns många förslag på aktiviteter: vad sägs om att förklara ytspänningen med hjälp av vatten och kanel eller att använda ballongen som metodiskt verktyg? Om konstruktion och design av dockhus handlar en annan artikel. Och har ni en bäck i närheten av förskolan, finns det mycket att klura över med hjälp av den. Och visste du att potatisar faktiskt kan flyta? Det kan du visa barnen med hjälp av ett enkelt experiment.
Varför skiftar löven färg på hösten? Varför blir dagarna kallare och kortare? Följ med kusinerna Kva...
maracas
I filmen ”Matte och musik” får du exempel på tre aktiviteter där matematik och musik kombineras i et...

Idébank: Material


Har du upptäckt alla de spännande material och enkla tekniker som kan användas i förskolan? Om inte, så finns det mycket här att hämta för olika åldersgrupper. Inspireras av hur du kan använda naturens material såsom löv och is. Få tips om hur du kan använda tyg i utomhusmiljön eller vilket material som passar i ”Byggen”. Eller läs om testpanelens betyg på olika pedagogiska material och redskap.
Kreatören och inspiratören Helena Lyth sparar gärna toarullar och älskar återbruk. Här visar hon hur...
Hästkastanjer, bokollon, rönnbär, nedfallna pinnar och söndersmulade löv är fascinerande material fö...

Idébank: Musik och drama


Här får du kreativa metoder som hjälper dig att arbeta gränsöverskridande. Kanske vill du utveckla rytmiken? Läs då artiklar som ”Rytmiktips” eller ”Rytmiksamling på förskolan”. Eller satsa på en färgsprakande karneval – läs om utklädningskläder, ansiktsmålning med mera. Maria Löfstedt berättar om dans och rörelse inom montessoripedagogiken, läs om detta i artikeln med samma namn. Du kan också lyssna på musik för barn av olika musiker, de finns som nedladdningsbara mp3-filer. Flera av dem har tillhörande noter.
Det är lätt hänt att trummorna göms undan i skåp och förråd för att barnen spelar för högt på dem. M...
maracas
I filmen ”Matte och musik” får du exempel på tre aktiviteter där matematik och musik kombineras i et...

Idébank: Recept


Frukost, fruktstund, lunch och mellanmål – varje dag ska en rad olika rätter serveras barnen på förskolan. Näringsriktiga, varierade och goda. Med anpassade varianter till allergiker, vegetarianer och barn som inte äter olika livsmedel av kulturella skäl. Här hittar du inspiration som hjälper dig i vardagen!
Slime är ofta omåttligt populärt hos barnen, och att göra eget slime är enkelt. Här får ni några kem...
Nu är de röda, doftande och redo att plockas. Smaken i naturens egna små gubbar är svår att överträf...

Idébank: Språk


Öva den språkliga medvetenheten hos barnen! Vi bjuder på berättelselekar, rimlekar, ord- och bokstavslekar och mycket mer. Och sagor, inte minst Fröken Flanos olika sagor. Hennes Monstersaga börjar så här: Ett monster i garderoben bor, han sitter och tuggar på mina skor… Men vad utgörs en saga av egentligen? Vad har den för struktur och ingredienser för att den ska fungera för barnen? Det reder dramapedagogen Johan Theodorsson ut i sin artikelserie ”Sagoskolan”.
Illustration av en myrslok omgiven av böcker.
För att fånga barnen i högläsningen och ge dem möjlighet att utveckla sitt språk behöver vi göra dem...
Illustration av en myrslok omgiven av böcker.
Hösten är här och med den följer många nya spännande och roliga böcker för barn i förskoleåldern. Ma...

Idébank: Traditioner


Det pedagogiska vardagslivet inbegriper i dag traditioner från ett flertal olika länder och kulturer. Sedan har vi traditionerna med kristna anor: lucia, advent, ju ... Och sådana som vuxit sig starka på senare tid: Mors och Fars dag, Halloween, Alla hjärtans dag ... Här hittar du allt från smaskiga våffelrecept för att fira Marie Bebådelsedag och tips på hur du kan organisera julpyssel på förskolans gård, till bakgrunden om varför just 6 juni blev Sveriges nationaldag.
Adventskalender med numrerade luckor.
Musik och rörelse, språklekar, matteaktiviteter, naturvetenskap eller matexperiment? Upptäck Förskol...
Illustration av myrslok omgiven av böcker.
Boksloken är tillbaka med nya boktips. Den här gången får vi tips om fem nya böcker om julen.

Idébank: Litteraturtips


Titlar med anknytning till vår välfyllda idébank presenteras. Dels ger vi enskilda boktips, dels ger barnbibliotekarien Malou Altergård tematiska boktips i sin uppskattade serie ”Malous inspirationsväskor”.
Monster och spöken kan vara rysliga och otäcka men också söta, busiga och ibland lite vilsna. I den...
Att börja förskolan är ofta en stor förändring i ett barns liv med många nya människor och miljöer....