
Vårens guldkorn i barnboksutgivningen 2025
Här har Maria Heimer, alias Boksloken, samlat guldkornen för första halvårets barnboksutgivning 2025. Tipsen kan användas för att till exempel planera bibliotekslån, uppdatera förskole- och kapprumsbiblioteket eller läsmiljöerna på förskolans avdelningar.
Boksloken hjälper er att hitta de bästa böckerna i den nyutgivna barnlitteraturen. Den här gången är det många titlar, eftersom vårens utgivning innehåller riktigt många bra böcker!
En lista för era anteckningar
Kanske vill ni låna någon av böckerna på bibliotek eller göra ett inköp till förskolan? Kanske har ni redan några av böckerna? Anteckna då gärna i den färdiga listan som finns att ladda ned i artikeln – praktisk att ha med sig till exempel vid nästa biblioteksbesök.
Bokslokens barnlitteraturtips våren 2025
Hej hallå nyckelpigan 
av Hanna Albrektsson
Med färgstarka bilder och kort text berättas om nyckelpigan. Det blir dramatik när nyckelpigan tappar taget och faller mot spindelnätet. Ska den klara sig eller bli uppäten av spindeln?
En faktabilderbok i hård pärm för barn som är i början av sin språkutveckling.
Hundhotellet 
av Jenny Sjödin
Hundhotellet ägs av hunden Vira som städar, bäddar och håller ordning dagen lång. I hotellets tio rum bor olika hundraser som afghanhundar, schäfrar, mopsar och dalmatiner. I de flesta rummen är det livat värre, och i varje rum finns lika många hundar och hundben som rumsnumret. En räkneberättelse skriven på rim. Barnen kan hjälpas åt att leta efter och räkna hundbenen i bilderna.
För barn som kommit en bit på väg i sin språkutveckling.
Lösa trådar 
av Isol
Barnet Lily har tappat bort flera av sina saker som nycklar, halsduk, vantar och färgpennor. När mamma undrar vart sakerna tagit vägen, svarar Lily att de ramlat igenom till Andra Sidan. Det vill mamma inte tro på. Finns egentligen Andra Sidan eller är det bara Lily som har livlig fantasi? Bilderboken är omfångsrik med sina 76 sidor och är indelad i fyra avsnitt: De borttappade sakerna, Hålen, Dimman och Sommarsolståndet. Illustrationerna är skapade i broderi.
En bilderbok för barn som kommit långt i sin språkutveckling.
Rädda Osis! 
av Maria Löfgren
I skogen bor Osis som är ett litet djur. På vägen hem till sitt bo har Osis antingen otur eller så dyker olika hinder upp. Till exempel trillar Osis och får en bula i huvudet. Då ställer Osis en fråga till läsarna: ”Kan ni blåsa här?”, och så får läsarna hjälpa till att blåsa på Osis huvud. Under läsningens gång genom skogen uppmuntras läsarna att på olika sätt vara delaktiga i Osis äventyr, till exempel genom att skaka kvisten, skrämma bort sidensvansarna, hålla får björnens öron och gunga boken, så att Osis kan svinga över till motsatta sidan av bäcken.
Det här är en bilderbok med lite text som bjuder in barnen till att vara aktiva i läsningen.
Buren 
av Mark Wallenius och Aron Landahl
Mammas kompis Biggan har byggt en stor bur som står på baksidan av huset. I den har hon fångat en räv, eftersom räven förstörde hennes rabatter. I fångenskapen hoppas Biggan att räven ska bli tam. Men barnet som är på Biggans kalas ifrågasätter om rävar verkligen kan bli tama. På kalaset är också ett annat barn, Maj. De båda barnen funderar över om de ska släppa räven fri, men då kommer de att avslöja en hemlighet. Vill de verkligen göra det?
Det här är en bilderbok med magiska illustrationer för barn som kommit längre i sin språkutveckling. Den bjuder in till både dialog och tolkning.
Var är mitt ägg? 
av Julia Groth
En höna har blivit av med sitt ägg. I samma stund som hönan skulle äta en mask spatserade hennes ägg i väg. Vad hönan inte vet, men som vi läsare vet, är att ägget trillat ner i ett hål i marken. Medan vi överst i bild får följa hönan leta efter sitt ägg, ser vi i nedre delen av bilden ägget som förflyttar sig under jorden ovetandes om alla de faror som lurar där.
En textlös bok för alla åldrar.
Sill och Fräs badar 
av Moa Graaf
Katterna Sill och Fräs badar i baljan. Vovven vill också bada men får inte plats. Stackars Vovven får sitta bredvid och titta på. Det blir dramatiskt när Vovven råkar sätta sig på golvbrunnen och badrummet fylls med vatten. Hur ska det gå?
En småbarnsbilderbok för barn som är ganska så i början av sin språkutveckling.
Eller hur att vi är kompisar nu 
av Ia Isaksson och Hanna Klinthage
På måndag ska My börja skolan. Hon har många tankar kring första skoldagen som tänk om hon går till fel klassrum eller om hon står stel som en staty på rasten utan några kompisar. Granne med My bor Maj. Hon går redan i skolan. Mys pappa föreslår att de kan leka, men My är tveksam till att Maj vill leka med en sexåring. Och Maj har en kompis, Lovis, går det att leka tre?
En bilderbok om vänskap, skolstart och lek för barn som kommit lite längre i sin språkutveckling.
Hej till alla fåglar 
av Julia Wiberg och Hanna Granlund
Våren kvittrar och det är dags att lyssna, upptäcka och säga hej till alla fåglar. Barnet säger bland annat hej till tranan, hackspetten, tjädern, skatan och pärlugglan. Texten är kort och skriven med rytm.
En bok i hård pärm för barn som har kommit en liten bit på väg i sin språkutveckling.
Sagan om skogen 
av Lisa Moroni
I en väldigt gammal skog bor Mamma björn. Vintern närmar sig och det börjar bli dags att gå i ide. I idet kommer Lilla björn att födas. Mamma björn ser så fram emot att framåt vårkanten få visa sin unge den vackra, gamla skogen. Men när de tittar ut ur idet är skogen inte längre kvar. Den har skövlats och i stället för gröna träd finns höga hus och vägar. Hur ska de kunna leva där?
En bilderbok för barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Helmers humla 
av Lotta Geffenblad
Helmer har ett annorlunda husdjur, en humla. Tillsammans går de på promenad. Det finns många blommor att lukta på för humlan. Plötsligt börjar Helmer att nysa. Kan det ha att göra med allt gult som finns runt humlan? I slutet av boken finns ett uppslag med kort fakta om humlor. Känner du till exempel till att humlor kan besöka 2 000 blommor på en enda dag för att samla pollen?
En bilderbok med kort text för barn som är ganska så i början av sin språkutveckling. I serien finns även Mirjams myra.
Vi måste ha ketchup! 
av Pija Lindenbaum och Anna Åkerström
På en camping längtar barnen efter pannkakor, medan de vuxna njuter av att grilla varje kväll. Korven är färdiggrillad och redo att ätas, men ketchupen är slut. Barnen går runt på campingen i hopp om att hitta ketchup. Det är inte så enkelt som man skulle kunna tro … Bilderna är skapade i papper av Anna Åkerström som är papperskonstnär.
En bilderbok för barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Hur låter djuren? 
av Clara Dackenberg
Hur låter olika djur? Förmodligen inte på det sättet som vi hittills trott. Till exempel får vi möta musen som skriker ”aaij”, sniglarna som säger ”smack” och änderna som låter ”tfiuuut”. En bilderbok med ytterst kort text och med illustrationer vackra som konstverk.
En allåldersbok.
Vem bestämmer i skogen? 
av Emma Virke
Följ med på en vindlande färd genom skogen, där det mesta i illustrationerna till en början är mörkt men blir allt färgstarkare längs vägen. Huvudpersonen i boken är en man som gör precis som han vill mot djurens vilja. Till exempel byter mannen öron med haren, så att han kan höra skogens alla ljud. Han byter också till sig hägerns kraftfulla vingar och vargens nos, men när mannen vill byta sina byxor mot vargens skinn, säger vargen stopp. Ska vargen lyckas stoppa den bestämda mannen och vem är det egentligen som bestämmer i skogen? Illustrationerna är gjorda i sprayteknik med pantonefärger.
En bilderbok för barn som kommit långt i sin språkutveckling.
Alla tre pysslar 
av Maria Nilsson Thore
I serien Förskolan Ärtan finns många böcker. Alla tre pysslar är den senaste. Precis som i de andra böckerna är det Ester, Valle och Idde som är huvudpersoner. Den här eftermiddagen ska de pyssla efter vilan. Men Ester är inte så intresserad av att pärla utan plockar ner saker från pysselhyllan. Vad tänker Ester pyssla?
En bilderbok för barn som kommit en liten bit på väg i sin språkutveckling.
Min hund är smartare än din 
av Emma Virke och Joanna Hellgren
Två barn står utanför en hundrastgård och tingar varsin hund. Barnen kommer på argument för varför den ena hunden är smartare än den andra. Den ena kan gömma sina hundben så ingen kan hitta dem, medan den andres hund kan gräva en mycket större och finare grop. Fantasin blir allt livligare ju mer de argumenterar. Vems hund är egentligen smartast? Boken har flikar att vika ut och utforska.
En bilderbok för barn som kommit lite längre i sin språkutveckling.
Trycka knappen 
av Ingrid Olsson och Sara Gimbergsson
Vad händer när man trycker på knappen? Det utforskar barnet i den här boken. Ljuset känns bra men mörkret lite läskigt. Tur att pappa är där. Så dyker ett otäckt spöke upp, vad ska man göra då? Vardagsdramatik och spänning för små barn.
En bok i hård pärm för barn som är i början av sin språkutveckling.
Var är böckerna? 
av Lena Arro och Sara Gimbergsson
Hunden Boris har blivit av med sin favoritbok. Alma tröstar honom med att de nog snart hittar den. Men Boris har inte tålamod att vänta. Alma känner till en plats som lånar ut massor med böcker. Hon minns inte vad den heter, bara att den börjar på B. Alma och Boris ger sig ut på cykeltur för att försöka hitta platsen på B, så att Boris kan få sin favoritbok. Det visar sig finnas många platser som börjar på B. Kommer de hitta platsen och boken?
En bilderbok för barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Var bor soporna? 
av Anna Munyua, Woody Oliphant och Hanna Böhm
Ett barn bor växelvis hos sin mamma respektive pappa. Tillsammans med pappa sorterar barnet soporna i soprummet – hård kartong, matt metall och mosig mat. Med mamma kastar barnet skräp på återvinningsstationen – plastig plast, glittrigt glas och papprigt papper. I slutet av boken finns en sopramsa att göra tillsammans.
En bilderbok för barn som är ganska så i början av sin språkutveckling.
Världens snällaste gäng 
av David Wiberg
Världens snällaste gäng är inte som de flesta andra gäng. De gör saker på andra sätt än vad många gör. Till exempel skyndar de sig inte ut på skolgården och lämnar Tom ensam kvar. De gör heller inte roliga ljud när nya mattanten plockar upp smörpaket. Jag-berättaren såg gänget för cirka ett halvår sedan och sedan den morgonen hoppas barnet på att gänget snart kommer tillbaka.
En bilderbok för barn som kommit långt i sin språkutveckling.
Oj, så gott! 
av Björn Bergenholtz
Det här är en pekbok i hård kartong, board book, med ord och bilder på ät- och drickbara saker som banan, äpple, glass, saft och apelsin. På den vänstra sidan visas hur maten eller drycken ser ut innan den blir uppäten eller uppdrucken, och på den högra sidan kan man se hur den ser ut när bara skalet eller skrutten är kvar.
Osynligt 
av Annica Hedin och Karin Cyrén
I baksidestexten står ”Jag tänker på det som inte syns men ändå finns”. Bilderboken ”Osynligt” handlar om sådant som är osynligt för oss som värmen under täcket, det goda i sylten, det som kittlar när man hoppar studsmatta och det som simmar i djupet. Vanliga papperssidor varvas med transparenta sidor, där man kan skymta saker bakom. En bok som väcker många tankar och håller för omläsning.
För barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Kaboom! 
av Lisa Greene och Mia Nilsson
”Kaboom!” är en faktabilderbok om evolutionen, från Big bang till människan. I boken beskrivs universums, jordens och livets skapelse och utveckling. Till exempel att det för 3,8 miljarder år sedan uppstod liv för första gången på vår planet och att Big bang inte var någon smäll trots namnet.
För barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Hej då, Sickan 
av Sofia Rådström
Sickan har precis kommit till förskolan, och det är dags att säga hejdå till pappa. Men Sickan vill inte skiljas från pappa och skyndar efter och kramar pappas ben. Både pappa och Sickan gråter. Men pedagogen Sandra får Sickan att tänka på andra saker.
En småbarnsbilderbok för barn som är ganska så i början av sin språkutveckling.
Promenaden 
av Kajsa Gordan och Matilda Salmén
En pappa och en flicka går på promenad. Mycket händer på deras promenad, men allt står inte uttryckt i texten som är skriven på rim, utan läsarna får fylla i de rimord som saknas. I slutet av boken finns en lista med alla utelämnade rimord som stöd.
För barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Karavan
av Anders Holmer
”Karavan” är en dragspelsbok där alla sidorna kan vikas ut till en lång bild, en karavan av människor och karaktärer. De ger sig i väg men vet inte riktigt vart de är på väg och längs vägen ställs frågor som ”Hur blir allting till?”, ”Hur månen kan växa och skor bli för små?” och ”Hur vinden kan blåsa och träden stå stilla?”.
En filosofisk bilderbok för barn som kommit längre i sin språkutveckling.
Knorr & Koko planterar och påtar 
av Maria Nilsson Thore
Knorr och Koko blir sugna på äppelpaj, men de saknar äpplen. Knorr kommer på att de kan plantera ett äppelträd, och de sliter hårt för att plantera trädet. Men växer äpplen verkligen så fort att de kan baka en äppelpaj redan samma dag?
En humoristisk och lekfull bilderbok för barn som kommit en bit på väg i sin språkutveckling.
En liten odlares handbok: trädgårdstips och inspiration för nybörjare 
av Michael Holland och Maria Dek
Det här är en bok full med fakta och olika tips. Till exempel kan man lära sig om vad en växt är, om pollinering och om djur och viktiga växter. Vi får också tips på hur man kan göra en kompost, hur man odlar örter, tomater och jordgubbar och hur man kan bygga ett insektshotell. Boken är färgglad och rikt illustrerad.
Jag tror det är ett monster under sängen! 
av Per Gustavsson
Bosse vaknar av att han hör ett ljud under sängen. Han skyndar till mammas och pappas säng. Pappa vaknar till och väcker i sin tur mamma. Hon får för sig att det är ett monster i Bosses säng och försvinner in i garderoben. Det är där allt brakar loss. Grannen väcks, polisen och brandkåren larmas och ryktet blir alltmer skrämmande ju fler personer det når.
En humoristisk och tankeväckande bilderbok för barn som kommit längre i sin språkutveckling.
En bok om våren 
av Lena Sjöberg
Det här är en samlingsvolym med texter som handlar om våren. Det finns sakprosatexter, dikter och korta berättelser, till exempel om fåglar, ägg, att så ett frö, skogen och valborg. Fler årstidsböcker i serien kommer under 2025 och 2026.
Artikelillustration: Pixabay.com
Ladda ner material
- Låne- och inköpslista