Lillgärdets förskola
Lillgärdets förskola finns på landsbygden 25 km öster om Uppsala. Förskolan är organiserad i åldersindelade grupper (syskongrupper). Två avdelningar finns i paviljonger och två avdelningar i en permanent förskolelokal.
Tema naturen
I en grupp bestående av barn födda -06 påbörjade vi under hösten 2010 tema naturen. För att fånga barnens intresse och nyfikenhet skapade vi en figur som fungerade som en röd tråd genom hela temat Jakob Uggla. Idén fick vi från början från Fablernas Värld.
Temats upptakt
Upptakten till temat utfördes i helgrupp. En morgon hittade barnen ett mystiskt snöre som snirklade sig fram mellan bord och stolar inne på avdelningen. Så småningom ledde snöret fram och in under en papperskorg som stod upp och ner mitt på golvet i samlingsrummet.
Alla var väldigt spända på vad som fanns i slutet av det där snöret. Vi provade att knacka flera gånger på papperskorgen, men ingen svarade. Till slut vågade vi titta vad som fanns därunder och hittade ett brev från Jakob Uggla tillsammans med en karta.
I brevet presenterade ugglan vem han var och berättade att han hade en postlåda i skogen där vi kunde lägga brev till honom. Kartan som medföljde visade hur vi skulle hitta fram till postlådan och hans hus.
Uppgifter till barnen
Jakob Uggla gav också en första uppgift till barnen. De skulle rita en egen karta som visade vägen hem till dem. Barnen satte genast igång att rita och det började byggas upp en spänning och nyfikenhet kring Jakob Uggla: När skulle vi gå och leta efter hans postlåda? Och hur kom kartan och brevet in till vår avdelning? Allt blev plötsligt spännande och alla var med på tåget. Det blev en riktigt bra och rolig start på temat.
Nästa steg blev att leta sig fram till Jakob Ugglas postlåda med hjälp av kartan. Därute på en speciell plats i skogen hade vi pedagoger fäst en riktig postlåda på ett träd som kunde firas upp och ner med hjälp av ett snöre. Ovanför postlådan fanns också en stege som ledde upp till en dörr. Där bodde Jakob Uggla!
Kunskap om naturen
Fortsättningsvis fick vi fler meddelanden och brev från ugglan och han har lärt oss mycket om naturen. Vi har till exempel gått på skräpjakt och fått lära oss känna igen svampar och bär. Vi har också besökt återvinningsstationen, pantat burkar och gått på skattjakt.
Allt har vuxit fram genom barnens intressen och breven från Jakob Uggla. Det visade sig vara ett enkelt och bra lätt sätt att få barnen intresserade och nyfikna. För barnen är det inte vi pedagoger som berättar och visar saker det är ju Jakob Uggla. Temat har även fortsatt nu under vårterminen och barnen är spända på att få höra från ugglan igen. Det är så temat lever vidare.
”Storboken” – Lillgärdets pedagogiska dokumentation
Vi bestämde oss tidigt att vi ville ha en dokumentation som alltid skulle finnas framme, något som skulle vara tillgängligt för barnen att titta i när de ville.
Så föddes idén med vår storbok. Denna tillverkade vi på egen hand i stort format. Framsidan blev Jakob Ugglas karta.
I storboken satte vi in alla brev från Ugglan samt bilder från våra äventyr i skogen. För att dokumentationen skulle bli barnens egen berättelse fick de själva berätta kring bilderna i boken. Detta skrevs ner och sattes också in i boken.
Egen plats i hallen
För att göra storboken så tillgänglig som möjligt fick den en egen plats i hallen vid ett litet bord. Då kunde barnen välja att titta i den när de ville och följa äventyret med vårt tema på ett enkelt och tydligt sätt.
I samma ”hörna” samlades också allt annat från temat vykort från ugglan, ett lottospel med saker vi lärt oss, ett pussel samt andra ”ugglesaker” som vi letat fram eller köpt. Utvalda dokumentationskort sattes också upp på väggen i ”hörnan” för att ge barnen tillfälle att diskutera och återkoppla till det vi gjort under dagen.
För att tydliggöra dokumentationen för föräldrarna hängdes en infobok upp där vi berättade mer ingående om vad vi gjort under olika tillfällen i anslutning till temat. Allt var mycket uppskattat av både barn och föräldrar!
Om Lillgärdets förskola
Alla barn ska känna sig trygga på förskolan. Alla barn ska lyckas!