
Boktips: Väcka läslust i förskolan
Väck läslusten i förskolan! I sin nya bok ger Åsa Delblanc praktiska exempel på hur pedagoger inom förskolan på olika sätt kan skapa inkluderande miljöer som främjar barns språkutveckling och stärker deras kritiska tänkande.
I förskolan spelar läsning en central roll. Inte bara för att främja individuell kunskapsutveckling, utan också för att jämna ut klyftor och främja demokratiska värderingar redan från tidig ålder. (s. 9)
Så inleder Åsa Delblanc sitt förord till boken. Där tar hon också upp några av de utmaningar som finns för pedgoger som vill väcka läslusten hos barnen. Det kan exempelvis handla om barn som har svårt att behålla uppmärksamheten en längre stund eller pedagoger som inte har tillräcklig kunskap kring högläsning och i att hantera barngruppen.
Hur kan då pedagoger väcka förskolebarns nyfikenhet på böcker? Och hur kan pedagogerna skapa läsupplevelser som inspirerar, utmanar och öppnar nya världar?
Åsa Delblanc diskuterar läsande med hjälp av sociokulturella och poststrukturalistiska perspektiv. Med praktiska exempel och analyser visar hon hur förskolan kan skapa inkluderande literacymiljöer som inte bara främjar barns språkutveckling, utan också bryter normer och stärker deras kritiska tänkande.
Författaren tar upp vikten av variation, fantasi och nytänkande i högläsning, samtidigt som hon lyfter hur pedagoger kan använda sig av både klassiska och moderna texter för att inspirera barn till läsglädje.
För alla som har ett intresse för barns rätt till lika förutsättningar ger boken betydelsefulla insikter och rika uppslag till lustfyllt arbete tillsammans med barnen.
En inspirerande bok som påminner om hur viktig läsglädje är — och hur vi tillsammans kan hjälpa barnen att hitta den.