Praktisk guide för undervisning utomhus

Publicerat

Att medvetet använda naturen som undervisningsmiljö kräver lite förberedelser, dock inte mycket mer än inför andra undervisningspass. De två förskollärarna Johanna Norin och Emma Johansson berättar här om vad de har med sig ut och visar det också i sin film.

Johanna Norin och Emma Johansson tar ut sin barngrupp flera gånger i veckan. Det har de gjort i flera år vid det här laget. De är i skogen, på stranden, fotbollsplanen och ängen i flera timmar åt gången. Det de behöver tar de med sig på vagnar.

– Vi får ganska ofta frågor om hur vi gör med det praktiska, säger de och fortsätter:

– Det handlar om att vi förbereder det mesta dagen innan. Men det gör man ju också inför ett planerat undervisningstillfälle, exempelvis målning vid stafflier inne på förskolan, så det är egentligen ingen skillnad. Det tar tio minuter för oss, max.

Så på morgonen står vagnen där, färdig med dagens undervisningsmaterial, toalåda, hoprullade liggunderlag, rep, etc. …

Mat och dryck

Det som fattas är maten och den varma drycken. Förskolans kock gör maten åt gruppen och lägger den i kantiner i en frigolitlåda åt dem. De kylda varorna packas med frysblock.

– Ett bra samarbete med förskoleköket är viktigt. Vår förskolekock brukar vara klar med vår mat klockan 9.30 på morgonen. Sedan äter vi vid klockan 11 så den varma maten hinner inte kallna och frysblocken hinner inte smälta. Det fungerar väldigt bra. Och allt smakar ju mycket bättre utomhus!

Toalåda

Toalådan, som Emma och Johanna också berättar om i filmen, är förstås viktig.

– När vi sedan beger oss tillbaka till förskolan, så tar vi med oss soporna från barnens toalettbesök. Det är toalettpapper, bajs, blöta servetter etc. Dessa slänger vi i våra soptunnor på förskolan.

Börja enkelt

Det har hänt att de glömt att ta med sig saker ut någon gång:

– Då får man improvisera, helt enkelt. Både barnen och vi upplever våra dagar i våra undervisningsmiljöer som äventyr – och under äventyr händer det ju saker ibland som man inte planerat för.

– De viktiga sjukvårdsgrejerna ligger dock alltid i den stora toalådan, så dem glömmer vi aldrig! I våra tjänstemobiler har vi också en SOS-app.

Johanna Norin och Emma Johansson avslutar med några enkla råd:

– Den allra första gången du packar kan det ta lite längre tid men sedan går det på rutin. Det här låter kanske större än det är. Sätt ribban i den nivå som passar just er. Det är inget som säger att man måste vara ute hela dagar till att börja med och man behöver inte göra något stort första gången man är i skogen. Men en sten i skogen kan vara mer inspirerande att hoppa från än från sandlådekanten.

– Vill man vara mer ute i naturen, så rekommenderar vi att man börjar i augusti månad. Det har man sådan vinning av när det är kallt. Man tar först en promenad och väljer en trygg skogsplätt. Sedan tar man med sig frukten dit, så småningom har man samlingen där, sedan frågar man köket om att ta med sig enklare mat som pasta och grönsaker innan man tar med sig varm mat … Steg för steg alltså, svårare än så behöver det absolut inte vara!

"Så här gör vi" – praktisk guide för undervisning utomhus

Läs en längre intervju med Emma och Johanna här om deras syn på naturen som undervisningsarena.

Se två tidigare filmer och läs om hur de jobbar med dels blåbärsmålning i skogen, dels med rep.