Illustration av två barn som läser böcker tillsammans.

Så söker ni statsbidraget för inköp av barnböcker

Publicerat

Just nu finns statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur till barn i förskolan och de tidiga skolåren. Men hur gör man för att få bidraget? I den här artikeln sammanfattar Maria Heimer hur förskolor går till väga för att ta del av statsbidraget och vad det är som gäller.

Författare

Hur tar vi del av statsbidraget?

För att få tillgång till statsbidraget behöver kommunen eller organisationen som du arbetar i ha tilldelats en så kallad bidragsram. Bidragsramen är den maximala summa som ni har rätt att begära ut 2024.

Det är huvudmannen som begär ut bidraget, d.v.s. kommunen för kommunala förskolor och koncernen eller liknande för privata förskolor. I kommuner är det ofta någon på förvaltningen som ansvarar för statsbidragen. Varje förskola kan alltså inte begära ut statsbidraget själv.

Om du vill ta reda på om din huvudman tilldelats en bidragsram och om den i så fall kommer att begäras ut, ta kontakt med din rektor som i sin tur lyfter det med huvudmannen. På Skolverket finns också en beslutslista där du kan se hur mycket varje kommun eller organisation har tilldelats.

För att huvudmannen ska kunna begära ut bidraget, måste vissa villkor vara uppfyllda:

  • Ett av villkoren är att det i kommunen eller organisationen avsatts egna medel till inköp av tryckta barnböcker (skön- och facklitteratur) under 2024. Det finns dock ingen reglering kring hur mycket egna medel som måste ha avsatts.
  • Ett annat villkor är att statsbidragspengarna använts eller kommer användas för inköp av litteratur till barnen under perioden 1 januari till och med 31 december 2024. Observera att statsbidraget omfattar enbart barnlitteratur, inte litteratur för personalen.

När kan statsbidraget begäras ut?

Huvudmannen kan begära ut bidraget från 1 oktober till 1 november 2024 för att ersätta de kostnader som man haft eller kommer att ha under innevarande bidragsår. Den som begär ut statsbidraget behöver ha behörighet till Skolverkets e-tjänst för statsbidrag. Vid en kontroll ska huvudmannen kunna visa att medel för tryckta barnböcker har avsatts i budgeten för året.

Vilka titlar omfattar statsbidraget?

Vilka titlar som köps in till förskolan för statsbidraget får väljas fritt, så länge det är tryckta böcker, både skön- och facklitteratur, för barnen.

På Förskoleforum finns två artiklar med förslag på barnlitteratur att köpa in:

Bygg upp ert förskolebibliotek med statsbidrag!

Uppdatera ert förskolebibliotek med statsbidrag!

Statsbidraget behöver inte användas för att skapa eller uppdatera ett förskolebibliotek utan kan också användas för att uppdatera andra läsmiljöer i förskolan, t.ex. respektive avdelning eller hemvist.

Hur ska vi tänka vid val av litteratur?

Det finns mycket att tänka på vid inköp av litteratur. Här följer några viktiga punkter som ni kan utgå från när ni beslutar vilka böcker ni ska köpa in:

  • Böcker som matchar alla barns språkliga nivåer.
  • Både böcker som barnen kan känna igen sig i och böcker där barnen får möta andra sätt att leva, vara och tänka.
  • Ett brett och varierat utbud av pekböcker, småbarnsbilderböcker, bilderböcker, faktabilderböcker, ABC-böcker, sagor, textlösa böcker, dikter, sånger och ramsor.
  • Barnlitteratur som kommit ut de senaste åren, men även äldre litteratur som fortfarande känns aktuell men som saknas på förskolan.
  • Böcker som vidgar samhällets normer och speglar olika kulturer.

Var köper vi in litteraturen?

Kommuner har avtal som reglerar var man får köpa in litteratur ifrån, medan privata förskolor oftast får välja fritt. Om du är osäker, läs igenom avtalet eller fråga någon som känner till det innan inköpen görs.

Var kan vi hitta mer information?

Mer information om statsbidraget finns att läsa på Skolverkets webbplats, Statsbidrag för inköp av litteratur 2024. Det går också bra att mejla frågor till statsbidrag.litteratur@skolverket.se.

FAKTABegäran om utbetalning kommer att vara öppen 1 oktober–1 november 2024 i Skolverkets e-tjänst för statsbidrag.

För 2024 finns det 176 miljoner kronor att fördela. Alla kommuner och fristående förskolor som kan ta del av bidraget finns med i Skolverkets beslutslista. Där kan du också se vilken summa som just ni har möjlighet att begära ut under 2024.

Den som representerar huvudmannen (ofta förvaltningspersonal) använder följande länkar för att logga in och begära ut bidraget:

https://statsbidrag.skolverket.se/sb-login/

https://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag/sok-statsbidrag-i-e-tjansten

Om din förskola eller avdelning har köpt in eller behöver köpa in barnlitteratur 2024 men du är osäker på hur ni får del av bidraget, kontakta din rektor. Du som själv är rektor kontaktar i din tur huvudmannen.

Källor

Skolverket (2024). Statsbidrag för inköp av litteratur 2024. Hämtad 2024-06-11 från: https://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag/statsbidrag-for-inkop-av-litteratur-2024#Vemkansokastatsbidraget

Skolverket (u.å.). Statsbidrag (inloggning för ansökan). Hämtad 2024-06-11 från: https://statsbidrag.skolverket.se/sb-login

Illustration: Shutterstock.com.