illustration flicka i gräset med böcker

Vårens guldkorn i barnboksutgivningen 2022

Publicerat

Här har Maria Heimer, alias Boksloken, samlat guldkornen från första halvårets barnboksutgivning 2022. Tipsen kan användas för att till exempel planera bibliotekslån och för att uppdatera förskolebiblioteket eller förskolans avdelningar.

Författare

boksloken_ht_2021.jpg

Boksloken hjälper er att hålla koll och hitta guldkornen i den strida strömmen av ny barnlitteratur. Här har hon samlat de bästa böckerna i vårens barnboksutgivning.

En lista för era anteckningar

Kanske vill ni låna någon av böckerna på bibliotek eller göra ett inköp till förskolan? Kanske har ni redan några av böckerna? Anteckna då gärna i den färdiga listan som finns att ladda ned i artikeln – praktisk att ha med t.ex. vid nästa biblioteksbesök.

Bokslokens barnlitteraturtips våren 2022

Bebbes bästa ljud

bebbesbastaljud.jpegav Mervi Lindman

Bebbe är en känd barnbokskaraktär för många barn. I den här boken med hård pärm delar Bebbe med sig av sina bästa ljud. På varje uppslag finns vita bubblor med olika föremål eller djur som låter. Tillsammans kan vi benämna vad som visas i bild och härma hur föremålen och djuren låter, till exempel ”bom bom” som stora trumman och ”blubb blubb blubb” som fisken.


Snigel på glid

snigelpaglid.jpegav Hanna Albrektson

Lilla snigel och Stora snigel bor i skogen. När Stora snigel ska gå ett ärende uppmanas Lilla snigel att stanna hemma. Men Lilla snigel har inga planer på att stanna hemma, när det finns en hel värld att utforska. Lilla snigel glider ut i stora vida världen. Där finns det mycket att upptäcka innan det bär av hemåt igen, men vad är egentligen hemma för Lilla snigel?

En bok i hård pärm, board book, med 1–2 meningar på varje uppslag.


Gusten gråter

gustengrater.jpegav Sara Gimbergsson

Det är en gråtig dag för Gusten som gråter för precis allt. Han gråter när Putte cyklar över dockan, när fröken säger att alla måste äta upp och när Ulla paxar den finaste hatten. Det verkar som om gråten ska fortsätta hela dagen, och plötsligt börjar Gustens lillebror också att gråta. Kommer tårarna någonsin att ta slut?

En bok i hård pärm, board book, med 1–2 korta meningar på varje sida.


Bebbe kan allt

bebbekanallt.jpegav Mervi Lindman

Bebbe kan allt är en småbarnsbilderbok, den åttonde i serien om Bebbe, och i den här boken har Bebbe ett gott självförtroende. Bebbe kan göra många saker som att bygga med klossar, flyga, borsta dockans hår och lyfta en elefant. Tillsammans med barnen kan vi dramatisera det som Bebbe gör.

Från cirka ett år.


Kanel och Kanin upptäcker foten

kanelokanin.jpegav Ulf Stark och Charlotte Ramel

Bilderböckerna om Kanel och Kanin är omtyckta av många läsare. Nu har det kommit en småbarnsbilderbok för barn som är i början av sin språkutveckling med fokus på foten.

Vädret är fantastiskt. Solen skiner och havet ligger alldeles blankt. Kanel och Kanin är på stranden, där de upptäcker foten, benet och tårna. Boken har lite text, och texten är skriven på rim. Flera uppslag saknar text, men illustrationerna bjuder in till samtal och tillsammans kan man upptäcka den egna foten, det egna benet och de egna tårna.

En småbarnsbilderbok med lite tjockare papper. Passar för de yngre barnen.


En hunddag

enhunddag.jpegav Sara Gimbergsson

Högt upp på kullen ligger ett solgult hus. Där bor Ebbe och hunden. Ebbe har nästan precis vaknat och ser fram emot en promenad. Men Ebbe får vänta tills hunden druckit upp sitt te. Först då kan hunden promenera med Ebbe i ett koppel.

De går till stranden, där Ebbe jagar fåglarna i stället för att mata dem. Väl hemma somnar Ebbe gott på soffan och drömmer om att det i stället är han som nästa dag får gå ut med hunden i koppel. Där boken slutar kan en fortsättning på berättelsen skapas.

En bilderbok med korta meningar, från cirka två år.


Tora och Tytte planterar

toraotytte.jpegav Lotta Geffenblad

Tora och Tytte ska plantera. De tar fram krukor, fat, frön, lökar och jord. Tora har fullt upp med att lägga skärvor i botten på krukorna och att fylla på jord, medan Tytte spanar genom det lilla hålet i botten på en av krukorna. Men Tora är lite för ivrig när hon planterar att hon råkar trycka ner Tytte i jorden. Kommer hon att upptäcka Tytte eller vem ska rädda Toras vän?

En bilderbok från cirka två år.


Rädd

radd.jpegav Lotta Olsson och Emma Adbåge

Det här är tredje boken i Olssons och Adbåges serie om känslor, och den här gången handlar det om rädsla. De två tidigare böckerna har handlat om att vara glad och ledsen.

Det är kväll och läggdags. Sängen känns mjuk och skön ända tills barnet släcker lampan, och det börjar höra märkliga ljud. Den mysiga känslan förbyts snabbt till en otäck känsla. I den här boken får vi ta del av hur det känns i kroppen när man är rädd, och hur man kan göra för att bli av med rädslan.

En bilderbok från cirka två år.


Ditt och datt med Prick och Fläck (samlingsvolym)

dittodatt.jpegav Lotta Geffenblad

Prick och Fläck är två härliga vänner som många av oss känner sedan tidigare. Nu har tre av de tidigare böckerna kommit i en samlingsvolym: Prick och Fläck degar, Prick och Fläck på pricknick och Prick och Fläck snöar in.

I boken finns förutom de tre berättelserna även en beskrivning på hur man gör en getingfälla eller papperssnöflingor.

Från cirka tre år.


Det som känns förbjudet

detsomkannsforbjudet.jpegav Annica Hedin och Hanna Klinthage

Hedin och Klinthage har tidigare skapat boken Det som verkar farligt, där de på ett humoristiskt sätt, både i text och bild, berättar om olika saker som människor upplever som farligt.

I den här boken berättar de om vad vi människor gör trots att det känns som om det är förbjudet att göra det, som att säga att en frisyr är jättefin trots att man inte tycker det eller att titta i någons handväska.

Från cirka fyra år.


Sandslott

sandslott.jpegav Lisa Hyder och Per Gustavsson

Det här är en bilderbok om två barn, där det ena barnet men inte det andra vill bli vuxen. De konstaterar att det finns både för- och nackdelar med att bli vuxen, men att alla inte får möjlighet att bli vuxna.

Det visar sig i slutet av boken att det ena barnet, jag-berättaren, är sjukt och inlagt på sjukhus. Barnet säger till sin morfar ”Jag vill bli vuxen en dag, morfar. Hoppas verkligen jag får bli vuxen”. En bilderbok som kan leda till många intressanta samtal.

Från cirka fyra år.


När spöket Elsa flyttade till stan

spoketelsa.jpegav Carl Johansson

Spöket Elsa med familj har flyttat till staden, där det myllrar av liv och rörelse. Det finns även många andra spöken där, men de hittas enbart med det medföljande förstoringsglaset. Kan ni hitta dem tillsammans?

Från cirka två och ett halvt år.


Hej och hå kläder på (nytryck, En bok för alla)

hejoha.jpegav Stina Kjellgren och Lotta Geffenblad

Det här är en bilderbok om att klä på sig. Var på kroppen hör de olika kläderna hemma och i vilken ordning ska man klä dem på sig? En lekfull bok skriven på rim.

Från cirka två och ett halvt år.


Azins längtan

azinslangtan.jpegav Peimaneh Mollazehi och Lotta Geffenblad

I staden är det Ugglan som bestämmer, och Ugglan har bestämt att ingen får flyga. Men Azin tänker göra det ändå.

Det visar sig vara klurigt att göra något som man aldrig tidigare har gjort. Azin ger inte upp, och plötsligt kan hon flyga. Hon svävar över hela staden, men när hon ska landa står Ugglan där. Hur ska det gå för Azin?

En bilderbok om mod och att stå upp för sin frihet. Från cirka tre år.


Klättra i träd

klattraitrad.jpegav Björn Sundmark och Per Gustavsson

Några barn gillar att klättra i de magiska träden intill deras hus. De klättrar i Raketen, Spindelträdet och Älvans träd, men lillasyster får inte vara med. Hon anses inte klara av någonting.

Men mitt i äventyret händer något som gör att barnen inser att lillasyster klarar mer än vad de tror. Slutet gott, allting gott.

En bilderbok från cirka tre år.


Lilla Molnet

lillamolnet.jpegav Emma Virke och Fumi Koike

Ett litet moln har lämnats ensamt kvar på den härligt blå sommarhimlen. Molnet tänker att det nog kan göra nytta och förflyttar sig så att det skuggar en kille och glasskiosken, men det uppskattas inte.

Det lilla molnet blir ledset och börjar gråta, men inte heller det uppskattas. Regn är det ingen som vill ha och heller inte ett argt moln, ett åskmoln. En bok om moln och olika känslor.

En bilderbok från cirka tre år.


Vems fel?

vemsfal.jpegav Stina Wirsén

Det är gosedjursdag på förskolan, och alla barnen har fått ta med varsitt gosedjur. Barnen leker med sina gosedjur som gosebatman, gosetroll, enhörning och orm. Fast Knatt är inte glad, trots att gosebatman har fått följa med till förskolan. Ilskan bubblar och plötsligt blir allt fel. Hur ställer man allt till rätta när det blivit så fel?

En bilderbok från cirka tre år.


Första sagoboken: klassiska sagor för de yngsta

forstasagoboken.jpegav Catarina Kruusval

Säkert känner du till Catarina Kruusvals folk- och konstsagor i hård pärm och med förenklad text. I den här Första sagoboken finns dessa sagor samlade: Rödluvan, Bockarna Bruse, Guldlock, Prinsessan på ärten och Tre små grisar.

Boken är i större format än hennes tidigare sagor och har inte längre sidor av hård pärm. Men illustrationerna är fortfarande lika ljuvliga.

Från cirka två och ett halvt till tre år.


Kejsarens nya kläder

kejsarensnyaklader.jpegav H.C. Andersen, illustrerad av Emma Ganslandt, utgiven av En bok för alla

En bok för alla har gett ut H.C. Andersens folksaga Kejsarens nya kläder med färgrika illustrationer och en text som är anpassad för barn i förskoleåldern.

Sagan handlar om en kejsare som blir lurad av bedragare. De säger sig sy det vackraste tyget i hela världen, men tyget kan inte ses av de som inte sköter sitt arbete. När kejsaren inte kan se det vackra tyget, vågar han inget säga och går naken genom staden. De vuxna vågar inte säga något, men det vågar ett barn …

Från cirka tre år.


Tre små grisar

tresmagrisar.jpegillustrerad av Tilda Mårtensson, utgiven av En bok för alla

Tre små grisar är en känd folksaga om tre grisar som bygger varsitt hus av olika material. Husen är olika stabila och när en varg försöker blåsa omkull husen är det bara ett som håller. Vargen ger sig inte så lätt, och det gör heller inte grisen. Vem av dem är listigast?

En saga med härliga färgillustrationer och med text anpassad för förskolebarn, från cirka tre år.


Myror

myror.jpegav Johan Brosow

Myror är en faktabok om just myror. Det finns mycket intressant att veta om myror. Visste du till exempel att myrsamhällen liknar våra städer och att det finns fler än en miljon myror för varje människa som lever på jorden?

Boken har färgillustrationer som lockar till läsning, och det finns också myrspanartips för den som vill ge sig ut i naturen och leta myrstackar.

Från ca tre år.


Lilla kuten och andra djurungar (nyutgåva)

lillakuten.jpegav Lars Klinting

Lilla kuten och andra djurungar är en faktabok för barn i förskoleåldern om olika djurungar, till exempel björnungen, ekorrens unge, harungar och ugglans ungar. Varje unge beskrivs kort på ett uppslag, och till texten finns vackra illustrationer av Lars Klinting.

Från cirka tre år.


Nu cyklar vi

nucyklarvi.jpegav David Henson

Nu cyklar vi är en bok som blandar fantasi med fakta. Två barn ger sig ut på cykeltur i kvarteret, och redan innan de hunnit komma i väg stöter de på problem. De glömmer hjälm, får punktering, kedjan hoppar av, och det är svårt att komma fram bland alla människor som stiger av bussen. Samtidigt som vi får följa med på cykelturen får vi också lära oss om cykelns olika delar.

Från cirka två och ett halvt år.


I vått och torrt – livet för en padda

ivattotort.jpegav Eva Warelius

Även den här boken blandar fakta med fantasi. Den handlar om paddan Bufo som precis har vaknat upp efter en lång vinter. Han bestämmer sig för att ge sig av mot sjön, där han föddes, i hopp om att få träffa sina släktingar.

Läsaren får följa Bufo från vår till höst, och det beskrivs bland annat hur paddor blir till, vad de äter, vilka fiender som paddor har och hur de skyddar sig mot sina fiender. I slutet av boken finns en faktatext om paddor, och det finns också förslag på länkar för den som vill veta mer om paddor.

Från cirka tre år.


Våra stadsdjur

varastadsdjur.jpegav Nils Andersson och Erik Svetoft

Våra stadsdjur är en uppföljare till Mina husdjur. Böckerna är skrivna på rim med en härlig rytm som passar för högläsning. I den här boken får vi möta olika djur i staden, både kända och mindre kända djur. Bilderna är detaljerade och inspirerar till samtal.

Från cirka tre år.


Räventyr

raventyr.jpegav Malte Persson och Kristin Lidström

Mitt i natten får vi ge oss ut på äventyr med den listige räven i skogen som knappast räds något. Boken är vackert illustrerad och texten är poetisk och skriven på rim. Det utstansade hålet i omslaget väcker nyfikenhet på bokens innehåll.

Från cirka fyra år.


Inledande illustration: Prawny/Pixabay.

Ladda ner material