Article image

Änglagårdens förskola

Vår profil

  • Att ha barnens lek i centrum – lekpedagogik
  • Att vistas ute så mycket som möjligt
  • Att skapa en avstressad miljö med tid och rum för barnens utveckling och lek
  • Att servera hemlagad mat, där barnen får vara delaktiga, såsom i matlagning, handla och duka.
  • Att ha en åldersblandad barngrupp, barn lär av varandra.

Vår förskola

Vi är en personalkooperativt driven förskola som drivs av tre kvinnor. Vi öppnade 2001 i Färila, Hälsingland.

Förskolan består av en avdelning och ligger i ett flerfamiljshus. Läget med närhet till naturen gör att vi har tillgång till skidspår, skogen och promenadavstånd till skridskobana och bibliotek på en närliggande skola.

Hemlagad mat

Varje vecka utser vi genom lottning veckans vaktmästare i barngruppen. Barnen får utifrån ålder, mognad och intresse delta i kökets sysslor och tillaga maten från grunden. De räknar antalet barn för dagen och dukar borden, de får hjälpa till med enklare sysslor såsom dela frukt till fruktsallad när någon fyller år.

Olivers recept på kycklingwok med ris och sallad.

Avslutningsvis skapar de tillsammans med vår kokerska dagens recept genom att leta fram bilder på nätet, kopiera in i ett worddokument och sedan klippa och klistra. Detta dokumenteras i deras portfolio. Detta gör vi för att barnen ska få en förståelse för var maten kommer ifrån.

Isak steker pannkaka.

Tillsammans med kokerska åker vaktmästaren till vår närliggande butik för att inhandla nästa veckas mat. De åker även till återvinningsstationen för att återvinna diverse avfall. Veckans vaktmäster har även ansvaret för att kompostera våra matrester, som vi sedan på våren använder jorden till att så våra örter och mindre grönsaker.

Om Änglagårdens förskola

Antal avdelningar
1
Antal barn
14
Antal anställda
4
Förskoletyp
Privat/personalkooperativ
Startad
2001
Adress
Lillbyringen 16 A
Stad
Färila
Postnummer
82041
Kontaktperson
Gabrielle Oscarsson
Email
anglagardensforskola@hotmail.se
Telefonnummer
065-12 14 40
Förskolans vision

På Änglagårdens förskola i Färila lägger man extra mycket omsorg vid måltiden. Barnen är delaktiga i både planering, inhandling, matlagning och dukning.Utöver detta arbetar man också med fokus på leken, på att vistas ute så mycket som möjligt och att skapa en avstressad miljö med tid och rum för barnens utveckling.