Anna Hellberg Björklund

Anna
Hellberg Björklund

Leg. psykolog, specialist i pedagogisk psykologi

Anna Hellberg Björklund är legitimerad psykolog och specialist i pedagogisk psykologi med inriktning förskolepsykologi. Anna har arbetat som psykolog inom förskolan sedan 2011, både i större och mindre kommuner. Hon har också arbetat på Rädda Barnen som utbildare i traumamedveten omsorg.

Anna är numera verksam i sitt eget företag med handledning av pedagoger, specialpedagoger och psykologer inom förskola. Hon föreläser och utbildar inom sitt område samt skriver böcker, artiklar och översätter litteratur för förskolepersonal.

Ett område som Anna inriktat sig särskilt på är hur förskolan kan stödja barn som upplever kris och trauma. Andra områden som hon ofta skriver och föreläser om är lek, föräldrasamverkan, explosivt beteende, anknytning och introduktion samt relationer i förskolan.

Här på Förskoleforum svarar Anna på dina frågor om allt som rör psykologi i förskolan.

Frågor & svar

Jag läste en intressant artikel här på Förskoleforum, Byta avdelning - trygga övergångar.

På den förskola jag arbetar på ska vi till hösten göra om våra fem avdelningar som i dagsläget är 1–5 år, till två yngre o tre äldre avdelningar. All personal och avdelning bryts upp och i den mån det går ska ingen personal jobba på den avdelning de gör i dagsläget. Vi har precis fått information om våra nya arbetslag och alla är verkligen uppbragta.

Vårdnadshavarna vet ännu inget om detta men kommer snart att få veta. Hur får man föräldrar och barn trygga i detta? Barnen kan få helt nya pedagoger och ny avdelning, det är nästan som övergång från avdelning till avdelning. Rekommenderar du ändå checklistan som du presenterade i filmen? En del saker i checklistan fungerar inte i för oss i nuläget, känner jag. Visst kan vi besöka ”rätt” avdelning som barnen ska gå på i höst men det är ju inte ”rätt” pedagoger som jobbar där just nu utan de är ju på sina respektive avdelningar i dagsläget. Vi kommer hela våren hinna bonda med barnen utomhus så det förhoppningsvis blir en bra övergång.

Vi önskar tips till bra övergång för både barn personal och vårdnadshavare. Tack på förhand!

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!

Hej Anna!

Jag har läst en hel del om forskning kring introduktion i förskolan. Ser även här på Förskoleforum att det finns artiklar om övergång till skolan från förskolan. Men finns det någon forskning, artiklar eller liknande kring övergången mellan yngre- och äldrebarnsavdelningen i förskolan?

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!

Hejsan!

På min avdelning har vi en pojke, 5 år, som kissar på sig om dagarna. Periodvis fungerar det bra både på förskolan och hemma, men sedan kommer problemet tillbaka. Vi har dialog och samarbete med hemmet och nu känner både vi och vårdnadshavare att vi provat allt.

Pojken är utredd och det finns inga fysiska orsaker. Vi upplever det som ett ointresse från hans sida. Han bryr sig inte om att han kissar ner sig och ibland sätter vårdnadshavarna blöja på honom när de inte finner annan utväg. Vid dessa tillfällen bajsar han också i blöjan och det händer inte om han enbart har kalsongerna på.

Han är en glad framåt kille annars som har ett stort driv och mycket kompisar. Vi hittar inget mönster i detta och både vi och vårdnadshavarna känner att vi försökt allt. Hur går vi vidare och hur kan vi hjälpa och stötta?

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!

Hej!

Inom förskolan finns många gånger utmaningar med utåtagerande barn. Det är lätt att de blyga och inåtvända barnen glöms bort. Min fråga är: går det redan att i förskolan se tecken på vem som är naturligt blyg eller lider av social fobi? Om det går – vilka tecken hör till vilken kategori och hur kan vi pedagoger se/märka skillnad?

Mvh /Förskollärare

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!

Hej!

Jag arbetar på förskola där vi har ganska mycket svårigheter gällande ett barn, socialtjänsten har blivit kontaktad och vi har samtalat med dem. Hen styr hela vår verksamhet, vi tassar på tårna i stort sett hela dagarna, hen får utbrott, sparkar och slår pedagoger, skriker och beter sig hotfullt, allt detta har gjort att vi pedagoger har en rädsla för detta barn. Vad gör vi? Det är en extra pedagog som är insatt i gruppen, men det hjälper inte. Vad har vi för rättigheter angående hjälp/möjligheter?

Tacksam för svar!

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!