Artikel
I Eksjö kommun satsade tre förskolor med sammanlagt 150 barn på odling under februari till oktober 2023. Projektet Odling som pedagogiskt verktyg hade som målsättning att förskolebarnen skulle få...
Artikel
Puré i påse, så kallade klämmisar, påverkar barns ätteknik och kan få konsekvenser i förskolan. – Att lära sig att äta sker inte per automatik, säger Kajsa Lamm, legitimerad logoped.
Artikel
För en hållbar utveckling är nedskräpning, återvinning och återbruk viktiga ämnen att prata om och resonera kring. Här finns en samling med 16 bilder att ladda ned och skriva ut. Använd bilderna för...
Artikel
Att ha övat och kunna greppen kan vara skillnaden mellan liv och död om ett barn sätter i halsen. Sjuksköterskan Camilla Thurell ger tips på hur vi bör agera om ett föremål fastnar i halsen.
Litet barn håller ärtskidor.
Artikel
Sedan i höstas deltar samtliga kommunala förskolor och skolor i Luleå kommun i det klimatsmarta projektet Måltidsresan. Deltagandet i projektet har lett till många positiva erfarenheter för både barn...
Artikel
Att skapa goda levnadsvanor är viktigt på förskolan Snilleblixten. Barnen ska röra på sig, skapa positiva matminnen och få en framtidstro.
Artikel
Slentrian på jobbet och lust att hitta på något nytt med barngruppen? – Äventyret väntar runt hörnet, säger Linus Nilsson, förskollärare och utekock på Naturens hemligheter.
Artikel
Pedagoger som inte äter ordentlig lunch eller klagar på kroppen påverkar barnen. Studier visar att var femte flicka i sjuårsåldern vill bli smalare. – Ätstörningarna har gått ner i åldrarna, säger...
Artikel
Slingrande matdofter, färgrika grönsaker och en tillåtande stämning. På Tallgårdens förskola är måltiden en lustfylld smakresa – varje dag.
Artikel
Vill du att sockerbombade mellanmål i förskolan blir ett minne blott? Här kommer mellis-recepten för ett jämnare blodsocker.
Artikel
Matkonsulten Martina Jönsson vill få fler att våga mer i matväg. Lek med maten och labba med smaker!
Lunch på förskolan. Ett barn tar grönsaker ur ett fat.
Artikel
Låt en potatis, en bit fisk och en morotsbit bli vägen till lärande. Johanna Björklund, agronom och docent i miljövetenskap vid Örebro universitet, menar att både näring och kunskap finns att hämta i...
Artikel
Ökad utevistelse och hälsofrämjande pedagogiska måltider i förskolan är två av de frågor som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) verkar för. I denna artikel är det fokus på måltiderna.
Artikel
Förskolans måltider ska planeras, köpas in och lagas till, för att sedan serveras och slutligen ätas. Men allt äts inte upp, för en hel del mat hamnar … i soptunnan. Vad kan man göra på en förskola...
Artikel
Inför varje måltid står barnen i kö för att få hjälpa kökspersonalen. På Herrestorps förskola i Vellinge fungerar köket som en lärmiljö.
Artikel
Vad är selektivt ätande och vad är en del av barns naturliga variationer i matpreferenser? Hur tänker och anpassar vi inom förskolan kring barns matintag?
Artikel
Vad är skillnaden mellan allergi och intolerans? Vad kan förskolan göra för att underlätta för barn med allergier?
Artikel
Fetma är i dag ett av våra största folkhälsoproblem. Detta gäller inte minst bland barn och ungdomar där en mycket kraftig ökning har skett.
Artikel
På förskolan Gitarren i Umeå står den vegetariska maten i centrum när det är matdags. Det här var en idé som ursprungligen kom från pedagogerna och den har väckt mycket uppmärksamhet.
Artikel
Mat och måltider är en viktig del av förskolans vardag, och kan ibland leda till friktion mellan barn, föräldrar och personal. Det kan då handla om föräldrars önskemål och krav på kulturellt eller...