Artikel
Upptäcktens förskola i Uppsala är först i landet med att erbjuda sin förskolemat till försäljning i en egen butik. – Ett lyft både för kökspersonalen, som får visa sin kompetens, och för stressade...

Artikel
Mat är inte bara är gott, utan också spännande, konstigt och kul! Förskoleforums doft- och smakkalender innehåller 24 enkla och roliga experiment, ett för varje dag i december.

Artikel
Emil Spanos, kock på Norrboda förskola i Upplands Bro, lagar varje dag genomtänkt och lyxig mat från grunden till 150 barn och pedagoger. Han är en mästare på att ta vara på allt, inte ens...

Artikel
Matsalen ska vara en lugn och funktionell plats för måltider. Men kan den också vara ett torg? En plats för lek och aktivitet? Eller rent av en ateljé? På Svarte förskola har man en stor, ljus matsal...

Artikel
Att äta ute på gården är kul och omväxlande. Här får ni förslag på olika typer av enkla och praktiska matplatser som kan ordnas på förskolegården.

Artikel
Mat smakar bäst ute! Att ha med sig mat ut på utflykten gör att man kan vara ute längre och ger dessutom en känsla av friluftsliv. Det är dessutom viktigt att se till att barnen äter och dricker...

Artikel
Den hållbara måltidens hjärta finns i köket. Det lagas ungefär 750 000 måltider ute i våra förskolor varje dag. Genom kockens kunskap, planering och inköp kan måltiderna följa de uppsatta miljömål...

Artikel
Mätta barn är glada barn som har energi för att leka och lära. Leka och lära är en stor del av innehållet på förskolan och därför blir det viktigt för oss i förskolans verksamhet att förse barnen med...

Artikel
För många barn kan måltidssituationerna upplevas på ett negativt sätt – då kan det underlätta att få bekanta sig med råvaror utanför själva måltiden. Här delar Sofia Lönnqvist med mig av sina tankar...

Artikel
Det är genom våra sinnen som vi upplever vår omvärld. Sinnescellerna registrerar det vi ser, hör, känner, luktar och smakar. Sinnescellerna skickar signaler till hjärnan som gör oss medvetna om våra...

Artikel
En broschyr från Livsmedelsverket – om matvanor och livsmedelssäkerhet.

Artikel
Slingrande matdofter, färgrika grönsaker och en tillåtande stämning. På Tallgårdens förskola är måltiden en lustfylld smakresa – varje dag.

Artikel
Pedagoger som inte äter ordentlig lunch eller klagar på kroppen påverkar barnen. Studier visar att var femte flicka i sjuårsåldern vill bli smalare. – Ätstörningarna har gått ner i åldrarna, säger...

Artikel
Vill du att sockerbombade mellanmål i förskolan blir ett minne blott? Här kommer mellis-recepten för ett jämnare blodsocker.

Artikel
Matkonsulten Martina Jönsson vill få fler att våga mer i matväg. Lek med maten och labba med smaker!

Artikel
I den här bokväskan hittar du böcker som på olika sätt berör barn och mat. Här finns bilderböcker om barn som vill ha mera mat – och om barn som inte vill äta. Här hittar du också böcker med...

Artikel
Smörgås är praktiskt som frukost eller mellanmål, och kan vara riktigt bra mat med rätt sorts bröd och pålägg. Här får du massor av tips om goda och nyttiga smörgåspålägg!

Artikel
Skralt utbud, dyrare frukt och äpplen som skeppas från andra sidan jorden. Ekoomställningen i förskolan har fått konsekvenser. – Överlag är väl ekologisk frukt 30–40 procent dyrare, säger Eija...

Artikel
Ökad utevistelse och hälsofrämjande pedagogiska måltider i förskolan är två av de frågor som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) verkar för. I denna artikel är det fokus på måltiderna.

Artikel
Förskolans måltider ska planeras, köpas in och lagas till, för att sedan serveras och slutligen ätas. Men allt äts inte upp, för en hel del mat hamnar … i soptunnan. Vad kan man göra på en förskola...

Artikel
Jordgubbsyoghurt som är grön, hur smakar den? Och knapra knäckebröd med hörselskydd, hur låter det? Martina Jönsson på Matlabbet skapar matexperiment som väcker nyfikenhet. Här berättar hon mer och...

Artikel
Lek med maten - matglädje i förskolan
Många av oss har hört uppmaningen "lek inte med maten", men det är precis vad jag tycker att man ska göra. Maten blir helt enkelt godare om man har roligt under måltiden. Gör mellanmålet till en...

Artikel
Födoämnesallergi
Vad är skillnaden mellan allergi och intolerans? Vad kan förskolan göra för att underlätta för barn med allergier?

Artikel
Fetma är i dag ett av våra största folkhälsoproblem. Detta gäller inte minst bland barn och ungdomar där en mycket kraftig ökning har skett.

Artikel
Inför varje måltid står barnen i kö för att få hjälpa kökspersonalen. På Herrestorps förskola i Vellinge fungerar köket som en lärmiljö.

Artikel
I Sverige består frukosten ofta av flingor och mjölk/fil och bröd med ost eller köttpålägg. I till exempel Frankrike äter många en croissant med marmelad och i England kan det vara äggröra med stekt...

Artikel
Varför behöver vi mat? Hur och var produceras maten? Hur transporteras den och hur tar vi hand om avfallet? Här får du fakta, inspiration och övningar som hjälper barnen att förstå hela den viktiga...

Artikel
Det är viktigt att lära barnen vad man ska äta eftersom det är en av de viktigaste faktorerna för att de ska må bra nu och i framtiden. Det innebär att de ska äta varierat så att de får i sig många...

Artikel
– Med den här boken hoppas jag väcka din nyfikenhet och att måltiden uppgraderas från att vara ett ”mellanrum” till att bli lika viktig som andra pedagogiska delar i förskolans vardag. Och att barnen...

Artikel
Barnen brukar tycka att det både är roligt och spännande att få vara med i köket och hjälpa till. Matlagning och bakning ger också ett utmärkt tillfälle att träna barns finmotorik och handgrepp.