Progressionsmallar för det enskilda barnets lärande

Publicerat

Förskolan Sommarlust i Kristianstad använder progressionsmallar för att dokumentera det enskilda barnets lärande.

Författare

Mallar att ladda nedMallarna som hör till denna artikel finns att ladda ner från verktygsfältet. Ladda ned och skriv ut eller spara på din dator.

Kristianstad kommun har ett koncept som kallas ”Framgångsrik undervisning”. Syftet är att förbättra måluppfyllelsen och höja resultaten hos barn och elever.

– Alla barn ska få en guldbiljett till framtiden efter en utbildning i vår kommun. De ska nå sin fulla potential. En pedagog på varje förskola är ansvarig för den framgångsrika undervisningen. Den personen är som en pedagogisk ledare och en länk mellan rektor och personal, förklarar Vildana Alisehovic, rektor förskolan Sommarlust.

Som en del i den framgångsrika undervisningen ville Vildana Alisehovic, som ny rektor på Sommarlust, få grepp om det enskilda barnets utveckling och lärande och hur det följdes upp. Även pedagogerna uttryckte behov av dokumentation och uppföljning av lärandet.

– Vi upplevde att dokumentationen kunde bli snäv utifrån de prioriterade målområdena och gjordes framförallt på gruppnivå. Andra mål i läroplanen föll i skugga.

Därför bestämde hon och Louise Petersson, Sommarlusts pedagogiska ledare, att de skulle ha regelbundna pedagogiska träffar. De började med att diskutera hur de kunde dokumentera prioriterade mål, delaktighet, normer och värden bättre.

– Vi ville se var barnen befann sig just då och började diskutera begreppet progression. Progression kan ju ses som en bedömning men samtidigt gör vi ju redan en sorts bedömning. Det måste vi göra. Vi behöver veta nuläget för att kunna ta nästa steg, säger Louise Petersson.

Uppbyggda utifrån läroplanen med förankring i forskning

För att få hjälp och stöd till att tydligare se lärandet hos varje enskilt barn började de utveckla progressionsmallar. Mallarna utformades utifrån läroplanen med förankring i forskning och vetenskap samt i samarbete och diskussioner med andra rektorer och pedagoger. Inledningsvis gjordes mallar för tre områden.

– Det enskilda barnets progression blir ett underlag för hela gruppen. Vi kan lättare se vilken nivå gruppen befinner sig på. Mallarna ger oss också en bättre överblick över målen i läroplanen, hur vi planerar och genomför undervisning så att den leder framåt. Mallarna är desamma oavsett barnens ålder men de kan anpassas och utvecklas på olika sätt, förklarar Louise Petersson.  

Fler mallar

När de första mallarna testats ville pedagogerna ha fler och Sommarlust tog fram mallar för alla områden i läroplanen. Mallarna sitter nu i ryggmärgen och används av pedagogerna både i den spontana och planerade undervisningen.  

– När vi ser progression hos ett barn så bollar vi med kollegorna för att se om de noterat samma sak så att lärandet verkligen är befäst, förklarar Louise Petersson.

I mallarna finns utrymme till att utmana barnen i alla olika läroplansmål, inte bara de som är prioriterade. Olika målområden kan bakas in med varandra.

– Vi kan, till exempel, föra in estetik i det prioriterade målet hållbar utveckling. Det är så många olika saker vi ska erbjuda och utmana barnen i och mallarna blir ett stöd så att inget i undervisningen glöms bort. Vi kan tydligare se vad vi inte har jobbat så mycket med, säger Vildana Alisehovic.  

Mallarna kopplat till Unikum

Progressionsmallarna kopplas till barnens lärloggar i Unikum. Därigenom kan föräldrarna följa barnens progressioner och vara delaktiga i deras utveckling. Det stärker också relationen mellan förskolan och vårdnadshavarna.

– Vi verkar i ett socioekonomiskt utsatt område och även om föräldrar inte kan svenska så bra så kan de ta del av loggarna och bli mer insatta i vad vi jobbar med. Vi lägger också till bilder som befäster progressionen. Mallarna är kopplade till våra utvecklingssamtal och det behövs inte så mycket mer dokumentation, berättar Louise Petersson.

Varit till stor hjälp

Sommarlust har använt mallarna i drygt ett år och tycker att de varit till stor hjälp. De har även efterfrågats av andra förskolor.

– Det kollegiala lärandet är viktigt så om fler vill använda våra mallar för att dokumentera så delar vi gärna med oss, säger Vildana Alisehovic.