Boktips: När krisen drabbar förskolan
Hur kan förskolan stödja barn som varit med om svåra händelser? Och hur kan man arbeta förebyggande med krisberedskap? Förskoleforum har fått en pratstund med Anna Hellberg, aktuell med boken När krisen drabbar förskolan.
Illustration: Shutterstock.com.
Hur fick du idén att skriva boken När krisen drabbar förskolan?
Jag har arbetat med krisberedskap och krisstöd i förskolan länge och möter ofta pedagoger som vill ha råd om hur de ska bemöta och stödja barn som varit med om något särskilt påfrestande – förlust av en familjemedlem, sjukdom, olycka eller något annat.
Jag har själv saknat en lite mer heltäckande handbok för förskolan som belyser alla dessa dimensioner. Så då tänkte jag att jag skulle samla allt material jag har och utifrån detta utforma en praktisk handbok med mycket konkreta tips och checklistor, med grund i den vetenskapliga kunskap som finns inom krisfältet i dag.
Varför var det viktigt att skriva boken?
Med kunskap och medvetenhet i förskolan har vi potential att göra en stor positiv skillnad för barn som drabbas av påfrestningar både på och utanför förskolan. Det är viktigt att vi är medvetna om denna betydelsefulla roll och därför behövs kunskap att grunda vårt förhållningssätt i.
För mig har det känts som ett oerhört viktigt ämne att skriva om, med förhoppning om att också skapa större trygghet i förskolan när det gäller att hantera kriser. Genom att skapa bästa möjliga krisberedskap kan vi minimera de negativa konsekvenserna av en svår händelse.
Vad har du själv lärt dig under arbetets gång?
Min önskan är att tillgängliggöra psykologisk forskning och kunskap på ett sätt som blir meningsfullt och användbart i förskolans vardag, i det direkta arbetet med barn och kollegor.
Att träna på att konkretisera teoretisk kunskap är något jag gjort mycket under skrivandet av denna bok, förhoppningsvis märker läsaren det!
Vilka reaktioner har boken väckt?
”Denna borde finnas i bokhyllan på varje förskola” har jag fått höra flera gånger. För mig är det ett väldigt fint betyg och jag hoppas verkligen att boken kan vara något som man kan ta fram och bläddra i när det behövs och snabbt få stöd i hur svåra situationer hanteras och förebyggs på olika nivåer.
Vad läser du själv just nu?
Jag läser Morsning och Good-bye, Zigge av Inger Lindahl med mina två femåringar här hemma. Till jobbet läser jag Beteendeproblem i förskolan – om lågaffektivt bemötande av Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt. Och så ska jag ikväll börja på Hanya Yanagiharas Ett litet liv som jag har velat läsa länge.