Barnlitteratur om känslor

Publicerat

I den här artikeln ger Maria Heimer förslag på barnlitteratur på temat känslor. Med utgångspunkt i böckerna kan vi närma oss känslor som glädje, ilska, rädsla, avundsjuka och sorg och ge barnen möjlighet att sätta ord på sina egna känslor. Tipsen passar t.ex. inför Alla hjärtans dag.

Författare

Detta är en uppdaterad version av artikeln, som här är kompletterad med nya litteraturtips.


Ledsen

av Lotta Olsson, Emma Adbåge

Boken utspelar sig på en förskola. Till en början, när barnet lämnas på morgonen, känns allt bra. Men så plötsligt händer något med den glada munnen. Den blir rak som ett streck. Det blir dimmigt och suddigt och tårarna sprutar. Barnet gråter och gråter så tårarna rinner in i munnen. Då känns det skönt att bli tröstad av en vuxen.

I bokserien ingår även Glad, Rädd och Arg.

Från cirka två år.


Ester Arg och Daisy Galej

av Anna Platt, Maria Källström

Ester Arg och Daisy Galej bor grannar med varandra och är bästa vänner. De gör jämt saker tillsammans som att frossa bananer, åka till badhuset, spela krocket och fika. Men de är väldigt olika. Daisy är alltid glad. Allting får henne att bli på gott humör. Ester är alltid arg och irriterad. En gång blev hon så arg att hon slog sönder en tallrik. När Ester kommer att tänka på att Daisy aldrig är arg, tycker hon att det är orättvist. Hon bankar på hos Daisy för att höra hur det kan komma sig att hon alltid är så glad.

Till boken finns en arbetshandledning.

I bokserien ingår också Ester Arg och Daisy Galej firar födelsedag

Från tre år. 


Odd är ett ägg

av Lisa Aisato

Odd är ensam och ängslig, hans huvud är ett ägg och kan gå sönder när som helst. Varje morgon lindar han in det i handdukar och tevärmare och han vågar inte riktigt leva för han är rädd att ägget ska gå itu. En dag träffar Odd biet Gun i skogen. Hon är nästan inte rädd för någonting. De leker hela dagen i skogen och Gun lockar honom att göra saker som han egentligen inte vågar.

En bilderbok om känslor som rädsla, ensamhet, mod, saknad, glädje och kärlek.

Från cirka tre år.


Känslornas pekbok

av Hanna Albrektson

Fjorton färgglada fåglar visar sina känslor, en känsla per sida. Det finns känslor som många barn känner till som glad, rädd, arg och ledsen, men det finns också känslor som kan vara nya för barnen, till exempel hysterisk och stressad. Pekboken har hård kartong med rundade hörn och passar därför fint att läsa med yngre barn. Boken kan också användas med äldre barn som utgångspunkt för att samtala om olika känslor.


En stackars liten haj

av Mårten Sandén, Per Gustavsson

En pojke älskar att bada men är samtidigt väldigt rädd för hajar. En kväll hittar pojken en haj i badkaret. Pojken blir rädd, men hajen är räddare. Hajen är också ledsen, för den har tappat bort sin mamma. Pojken tar mod till sig och fyller en väska med vatten till hajen. Tillsammans beger de sig ut på ett äventyr i jakten på den försvunna mamman. 

En bok om rädsla, mod och längtan, från tre år. 


Berit älskar Russin

av Annica Hedin, Per Gustavsson

Berit ska gå på kalas, hon ska köpa ett paket till Aron. Hon får syn på en gullig ekorre som hon blir väldigt förtjust i. Mamma betalar för den, fast Berit hellre vill köpa slajm. Berit tycker inte att det känns bra att ekorren är instängd i papper. När mamma inte ser, packar hon upp paketet. Ekorren får namnet Russin. Berit har inte alls någon lust att ge bort Russin, hon älskar ju honom. En bok om kärlek, sorg, ilska och glädje.

I serien om Berit finns även titlarna Berit ljuger och Berit vill inte

Från cirka tre år. 


Jag älskar dig redan i morgon

av Moni Nilsson, Katarina Strömgård

Max har fått ett syskon, Minus, men inget är som förut. Max är arg och längtar tillbaka till hur det var innan Minus var född. Han bestämmer sig för att gå till Förut och lämna tillbaka Minus. Eftersom han inte vet var Förut ligger, blir det en lång promenad. På vägen möter han en tant och en farbror. De får honom att tänka om. Han älskar sin lillebror. 

Från tre år. 


Orättvist!

av Åsa Mendel-Hartvig, Caroline Röstlund

Pappa hämtar Lillskrot och Storskrot på förskolan. Storskrot blir avundsjuk på Lillskrot som får åka vagn hem. Lillskrot får dessutom slänga kläder på golvet och kladda och gegga vid middagsbordet. Men sedan får Storskrot göra saker som inte Lillskrot får, mysa i soffan, hälla mjölken och klippa med saxen. Det tycker Lillskrot är orättvist.

En bok om avundsjuka, från cirka två år.

Det finns en handledning till boken här.


Jon har ett svart hål i sitt röda hjärta

av Grethe Rottböll, Emma Virke

Jons pappa är död och Jon känner att han inte vill prata om det, för ingen skulle förstå hur det känns. Han tänker jämt på pappa och det gör ont i hjärtat. I Jons röda hjärta finns ett svart hål. Men sedan berättar Jon för mamma. Hon förstår och säger att ingen kan ta pappa ifrån honom, för han finns i Jons minne och hjärta. Tillsammans gör de en pappabok full med minnen. Den är röd och fyller det svarta hålet i Jons hjärta.

En bok om sorg och saknad.

Från cirka tre år. 


Kanel och Kanin och alla känslorna

av Ulf Stark, Charlotte Ramel

Tillsammans med vännerna Kanel och Kanin får vi möta olika känslor i fjorton rimmade verser. Bilderna samspelar med texten och känslorna gestaltas både i text och bild. När Kanel håller en ekorre, blir Kanin svartsjuk och springer iväg. Då blir Kanel orolig att aldrig mer få se Kanin. Vännerna känner många olika känslor, bland annat ilska, kärlek, lycka, lättnad och ledsamhet.

Från cirka tre år.


Gusten gråter

gustengrater.jpegav Sara Gimbergsson

Det är en gråtig dag för Gusten som gråter för precis allt. Han gråter när Putte cyklar över dockan, när fröken säger att alla måste äta upp och när Ulla paxar den finaste hatten. Det verkar som om gråten ska fortsätta hela dagen, och plötsligt börjar Gustens lillebror också att gråta. Kommer tårarna någonsin att ta slut?

En bok i hård pärm med 1–2 meningar på varje uppslag.

För barn som är i början av sin språkutveckling. 


Varför är brorsan rädd?

av Kristina Murray Brodin, Bettina Johansson

Alvdis och Hamsa ser att Nadins bror sitter på en sten och ser rädd ut. De funderar över vad det beror på. Hamsa tänker att han kanske blev jagad av bin, men Alvids gillar bin. Alvdis tror i stället att brorsan är rädd för åska. Men Hamsa är inte rädd för åska. Vännerna fortsätter fundera över varför brorsan är rädd. Till slut frågar de honom.

I serien ingår även följande titlar: Varför gråter pappan? Varför bråkar syrran? och Varför är mamman arg?

Det finns en handledning till boken här. 

Från cirka tre år. 


Ibland är jag arg

av Calle Stenbäck

Ett barn berättar i jag-form om ilska, varför det blir argt, vad som händer och hur det känns. 

Ibland är barnet lite argt men ibland blir det jätteargt. Ilskan kan hålla i sig olika länge, allt från en liten stund till jättelänge. Vuxna kan också vara arga, både på barn och andra vuxna. Barnet berättar också några knep för att sluta vara arg.

I serien ingår även Ibland är jag rädd.

Från cirka tre år. 


Bäbis nyfiken

av Ann Forslind

Huvudpersonen i boken är Bäbis, en könsobestämd nyfiken ettåring. Bäbis hittar en dörr och måste så klart upptäcka vad som finns bakom dörren. Där hittar Bäbis en stor låda. Nyfiken som Bäbis är, så måste lådan upptäckas närmare. I den finns bland annat en burk full med knappar. Vad händer om man vänder burken upp och ner? Bäbis testar. Sedan hittar Bäbis en vas med blommor. Bäbis plockar några blommor till mamma.

I serien finns även följande böcker om känslor: Bäbis rädd, Bäbis arg, Bäbis lessen, Bäbis kär, Bäbis gnällig.

För de yngsta barnen.


Vem vågar?

av Stina Wirsén

Lilla Hund ska på utflykt i skogen tillsammans med Gnis, Knatts och Luden. Lilla Hund ska åka utan sin familj, för det vågar han nu. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig. Lilla Hund oroar sig för flera saker och är inte lika modig som de andra. Han blir ledsen och gömmer sig bakom en stor sten. Stora Nalle tröstar och efter en stund på filten, förbyts tårar till glädje.

En bok om rädsla, ledsamhet, mod och glädje.

I serien finns fler böcker som handlar om känslor, till exempel: Vem är arg? Vem är död? och Vem är ensam?

Från cirka två år.


Färgmonstret

av Anna Llenas

Färgmonstret har trasslat till det för sig när han blandat ihop olika känslor. Ett barn hjälper monstret att reda ut känslorna genom att sortera dem i olika burkar och färgkoda respektive känsla. Boken handlar om att vara glad, arg, ledsen, rädd och lugn. 

För barn som kommit en bit på väg i sin språkutveckling. 

prova_180.jpgDen här artikeln är öppen för alla

Den här artikeln är öppen för alla besökare under en begränsad period. Är du inte medlem men vill ta del av allt som finns på Förskoleforum?

Kontakta oss för att få en offert

Beställ ett abonnemang till din förskola

Prova Förskoleforum kostnadsfritt i två månader