Hjälp barnen hantera värme

Publicerat

Under varma dagar behöver barnen skyddas mot såväl värme som mot solens strålar, inte minst de allra yngsta. Men om förskolan följer generella råd brukar de flesta klara värmen bra, berättar läkaren Per Möllborg. 

När temperaturen stiger över 25 grader, inte minst om det håller i sig flera dagar, börjar värmen bli en utmaning för kroppen. Barnen under ett år är mest känsliga för hetta.

– Spädbarn har sämre förmåga att reglera sin temperatur och kan bli dåliga på bara några timmar. Men även äldre barn är känsliga för sol och värme, förklarar Per Möllborg, barnhälsovårdsöverläkare Västra Götalandsregionen.

De flesta människor påverkas på liknande sätt av värmeböljor. Därför behöver en förskola sällan göra individuella anpassningar på grund av värme utan generella råd är till hjälp för de flesta. Men om något av barnen har diabetes, hjärt- eller njursjukdomar bör pedagogerna ha en dialog med vårdnadshavarna. De sjukdomarna kan försämra förmågan att hantera kroppstemperaturen.

– Vanliga sjukdomar, såsom astma och allergier, påverkar däremot inte.

Påminn om att dricka

För att minska risken för vätskebrist ska barnen alltid ha tillgång till dricksvatten. Inte minst de yngre barnen, som kan ha svårare att känna sina behov, behöver påminnas om att dricka. För lite vätska i kroppen kan göra blodet mer koncentrerat. Det ökar risken för uttorkning och att man blir påverkad i sitt medvetande. 

– Precis som på fotbolls-EM är det viktigt att lägga in extra vätskepauser under dagen.

En minskad mängd urin kan vara tecken på att barnen börjar bli uttorkade. Även om det är svårt så är det bra att försöka ha koll på att barnen kissar samma mängd och lika ofta som vanligt.

– Det är viktigt att fråga barnen när de kissade senast. De äldre barnen kan ofta svara på det. Har barnet blöja är det däremot svårare att se hur mycket de kissat eftersom blöjorna absorberar så mycket. 

Urinets färg ger också en bild av vätskenivån i kroppen. Kiss ska vara gult. 

– Är det mörkt är det tecken på att barnet druckit för lite och bör få i sig mer vätska. 

Barnen ska inte pressa i sig vatten. Att dricka för mycket är heller inte bra. 

– Är kisset väldigt ljust signalerar det att barnet är övervätskat. Dricker man extrema mängder kan det leda till vattenintoxikation. Det är ett allvarligt tillstånd. Men jag har svårt att tro att det skulle kunna hända på en förskola. 

Hitta svala platser

Varma dagar bör barnen inte vara ute och leka i solen utan istället ha lugna aktiviteter i ett svalt rum inomhus eller i skuggan. Men eftersom man blir trött av värmen minskar ofta viljan att vara fysiskt aktiv. 

– Därför regleras aktivitetsnivån ofta av sig självt. 

Barnen bör vila i det svalaste rummet eller i en barnvagn utomhus i skuggan. 

– Det är viktigt att ha ett myggnät över vagnen som skydd mot insektsbett. Man ska absolut inte lägga en filt över vagnen eftersom det försämrar ventilationen. 

Påverkas av värme

Värmeslag innebär att kroppen inte klarar att kyla ner sig. Det kan visa sig genom att barnet får huvudvärk och blir trött. Ett allvarligare tillstånd kan skapa förvirring, illamående och yrsel. 

– Man kan känna i nacken eller i pannan för att bedöma om barnet är varmt och svettigt. Man kan också ta tempen och se om den är förhöjd. Blöta handdukar kan hjälpa till att kyla ner kroppen.

Barn har generellt en god förmåga att hantera värme och det är ovanligt att behöva söka läkarvård på grund av värmeslag. Men barnen behöver hjälp av vuxna som ser till att de dricker och håller sig i så svala miljöer som möjligt. 

– Då borde det gå bra. Men man ska vara väldigt observant, inte minst på hur de yngsta barnen mår. 

Skydda mot solens strålar

Barn behöver inte bara skyddas mot värme utan också mot solens strålar. Att ofta bränna sig som barn ökar risken för att utveckla malignt melanom eller annan hudcancer som äldre, visar forskning. Det gäller inte minst för de barn som har ljusast hy och som är rödhåriga. 

– Barn har tunnare hud och är mer känsliga. Vissa hudtyper kan tåla solen bättre men man ska verkligen ha respekt för UV-strålningen. Barn ska helst inte vara i solen alls när den är som starkast mellan kl 11.00 och 15.00. 

Luftiga kläder 

Ett barn bör smörjas med ett tjockt lager solkräm med skyddsfaktor 30 eller 50 flera gånger per dag. Även en molnig dag går strålarna igenom och därför bör barnet skyddas också då. Det bästa är att låta barnen ha luftiga, heltäckande kläder utomhus samt solhatt. 

– Även om man smörjer är det lätt att glömma någon del av huden så det är viktigt att barnen inte springer runt med halvnaken hud. Är kläderna luftiga så avdunstar värmen. Har barnen bränt sig kan man smörja med mjukgörande salva. Man bör då också fundera på hur man kan skydda barnet bättre mot solen. 

Lära av andra

En värmebölja innebär att vädret är varmare än normalt under en längre tid. I Sverige innebär det en temperatur över 25 grader i fem dagar i sträck. Människor som är vana vid värme kan klara det bättre, precis som de som är van vid kyla har lättare att hantera det.

– I länder, som ofta har höga temperaturer och stark sol, är man mer van vid att skydda sig. I Australien är de, till exempel, jätteduktiga på att ta fram kläder som skyddar. Vi har mycket att lära av dem! 

Tips för varma dagar
  • Utse någon i arbetslaget som är ansvarig för att ha koll på varma perioder. Ta fram rutiner för värmeböljor. 
  • Skapa skugga på gården, tex genom solsegel, och erbjud lugna aktiviteter i svalkan. 
  • Mät temperaturen inomhus. Det kan skilja flera grader mellan olika rum. Vistats så mycket som möjligt i det svalaste rummet. 
  • Vädra helst lokalerna på natten eller tidigt på morgonen innan värmen stiger. Vädra på skuggsidan och håll fönstren i solläge stängda för att hålla den varma luften ute. 
  • Använd gardiner och persienner för att sänka inne-temperaturen. 
  • Kommunicera med föräldrarna om en värmebölja är på ingång. Be dem ta med tunna, luftiga, heltäckande kläder samt solhatt. Påminn om vikten av att dricka även hemma och att barnen ska sova så svalt som möjligt. 
  • Tänk på att förvara läkemedel svalt. 
  • Försök servera vätskerik mat. Var noga med maten hålls kyld för att inte bli dålig. 

Foton: Shutterstock.com