Brinkens förskola Täby

Article image
Publicerat

Brinkens förskola har stora öppna ytor vilket öppnar upp för lek och utforskande. En dag på Brinken blir aldrig tråkig, här finns ständigt nya äventyr att upptäcka.

Av Karin Herou.

Stora mäktiga tallar och en läcker arkitektritad byggnad. Brinkens förskola i Täby ger direkt ett ståndsmässigt intryck. Förskolan ligger precis vid Brinkskolan vilket leder till en god samverkan mellan de olika verksamheterna förskola, skola och fritids.

brinken_04_750.jpg

– För våra förskolebarn är övergången från förskola till skola ofta väldigt smidig, säger Jessica Bergqvist, biträdande förskolechef.

Förskolan och skolan har en gemensam ateljé och förskolan nyttjar fritt skolans lokaler, till exempel använder de gärna idrottshallen för roliga och rörliga aktiviteter. Här finns också möjlighet att utnyttja musikrum och bildsal, något barnen verkligen uppskattar.

Lunchen intas också i skolmatsalen.

– Redan från tre års ålder hämtar våra barn mat själva, säger Jessica Bergqvist.

Förskolan har funnits i lokalerna i tre och ett halvt år och lokalerna är inspirerade av en av pedagogikens giganter, Lev Vygotskij. De öppna ytorna möjliggör lärande utifrån den proximala utvecklingszonen, till exempel kan yngre barn inspireras av äldre barns färdigheter.

Hemvister på förskolan

I stället för avdelningar kallas det hemvister, vilket betyder att förskolan har olika samlingsrum där barnen har sångsamlingar och vila.

– Det är härligt och inspirerande att arbeta i ljusa, arkitektritade byggnader och tack vare den öppna miljön skapas ett fint samarbete mellan pedagogerna, säger Jessica Bergqvist.

brinken_05_750.jpgPedagogerna jobbar ständigt tillsammans mot samma mål, vilket gynnar både barn och personal.

– Barnen är trygga med alla pedagoger och vi delar glatt med oss av olika lärprocesser och projekt till varandra, säger Jessica Bergqvist.

Den ljusa skolmiljön tillhör kategorin miljöklass guld, den högsta miljöklassificeringen man kan få. Förskolan har byggts i miljövänliga, återvunna och giftfria material och gården är full av träd, ja här finns faktiskt alla svenska träd representerade.

De gröna tankarna är tydliga överallt. Förskolan är grönflagg-certifierad och det gröna perspektivet är genomgående i hela verksamheten.

– Med barnen arbetar vi gärna och mycket med miljöfrågor, till exempel har vi jobbat med sopsamlarmonstren och allt material vi använder inne sopsorteras. Vi försöker också medvetandegöra barnen om hur mycket vatten vi använder dagligdags och pratar mycket om vikten av att spara vatten, säger Jessica Bergqvist.

På lunchmenyn finns alltid en vegetarisk rätt.

Förskolan Brinkens aktivitetstips för genusarbetet

Ordna en rosa fest!

Genus är ett ämne vi genomgående diskuterar för att göra oss medvetna. På ett hemviste har det resulterat i en Rosa fest. Där går ett barn som var osäker om han vågade använda rosa tröjor. Eftersom hemvistet har just en rosa Teddybjörn som symbol så var det självklart att vi i och med detta skulle hylla färgen rosa utifrån deras grupptillhörighet på Teddybjörnen. Det blev en glädjens dag fylld av rosa, i form av rosa mjölk, servetter, ballonger och målningar. Efter detta märktes det att rosa fick en annan status i barngruppen hos alla.

brinken_750.jpg

Ge dockorna en chans!

På ett annat hemviste har arbetet med genus resulterat i mer lek med dockor för pojkarna. Där tog de in neutrala tygdockor som barnen själva fick designa med garner. Förhoppningen var att kanske just pojkarna skulle visa mer intresse när de själva fick ge själ till dockorna. Och just så blev det. De visade stort intresse för att designa dockorna och förde sedan in dem i sin lek. Vad var det just i dessa enkla dockor av tyg som lockade pojkar denna gång, frågar vi oss?

brinken_02_750.jpg

 

Så använder vi FörskoleforumTäby kommun har nyligen börjat prenumerera på Förskoleforum så vi arbetar inte fullt ut med det hos alla pedagoger än. En del har dock arbetat med det sedan innan på andra arbetsplatser och använder det flitigt eftersom det finns mycket inspiration och även arbetsmaterial. Just nu arbetar vi kollegialt med undervisningsbegreppet och lågaffektivt bemötande. Då har vi använt oss av Förskoleforum för att lära mer.

Om Brinkens förskola Täby


Antal avdelningar
7
Antal barn
120
Antal anställda
23

Förskoletyp
Kommunal
Startad
2015

Stad
Täby
Förskolans vision
Vi ska vara en trygg, rolig och lärorik förskola med engagerade pedagoger som möter barnen och deras familjer utefter deras förutsättningar och behov. En tillgänglig förskola för alla.