Förskolan Wollmar

Article image
Publicerat

På Södermalm i Stockholm ligger förskolan Wollmar. Trots att förskolan är en innerstadsförskola har den en lantlig prägel. 
– Dessutom har vi nära till stadens kulturliv, säger Heidi Östergren, biträdande förskolechef.

Text: Karin Herou.

Förskolan Wollmar ligger i ett vackert sekelskifteshus på Södermalm i Stockholm, med en grönskande innergård som delas med hyresgästerna i kvarteret. På andra sidan Ringvägen breder Tantolunden ut sig med stora grönområden.

karta_400.jpg
Kartor var en viktig del i de äldre barnens arbete i rörelsetemat. Foto: Shutterstock.com.
På förskolegården kan barnen cykla, klättra i berg eller utforska sand och vatten.

Stadsdelen Södermalm har haft ”rörelse” som gemensamt övergripande tema och förskolan Wollmar har arbetat mycket med just rörelse.

Under året har det blivit pedagogiska projekt med kartor och rörelse hos de äldre barnen, medan de yngre barnen har arbetat med brandbilens rörelse och utforskat detta ur olika perspektiv.

Pedagogisk dokumentation som motor

En dag i veckan har de reflektion och på varje APT går pedagogerna igenom och visar upp dokumentationen för varandra.

– För att följa barnens lärprocesser är reflektionen viktig, vi arbetar i Onenote och där finns även våra pedagogiska verktyg, säger Heidi Östergren, biträdande förskolechef.

Men de är också måna om att dokumentationen ska vara för alla, barn som vuxen.

– Vi vill ge den tillbaka till barnen, vi sätter upp den på väggar i barnens nivå, klistrar fast på golven och låter de yngsta barnen befinna sig i bilder som vi projicierar på väggen. Pedagogisk dokumentation kan verkligen bli ett verktyg och en motor i verksamheten, säger Heidi Östergren.

Förskolan utvecklas ständigt tack vare en lärande organisation.

– Vi lär mycket av varandra, ger varandra tips och stöttar varandra. Dessutom har vi två pedagogiska ledare i vårt nätverk som bistår med kunskap och driver nätverk i pedagogisk dokumentation, berättar Heidi Östergren.

Lyckas med pedagogisk dokumentationEn viktig grund för att lyckas med pedagogisk dokumentation på förskolan Wollmar är lyhörda och nyfikna pedagoger som utforskar tillsammans med barnen och på så sätt driver projekten framåt.

Höns, maskar och odlingslott

potatis_400.jpg
Barnen skördar potatis på kolonilotten.
Trots att förskolan är en innerstadsförskola så springer höns omkring och ger förskolan en lantlig prägel. Hyresgästföreningen på den övre gården har nämligen hönor som barnen gärna matar och tittar på.

Förskolan har också en egen kolonilott. Där odlas årligen potatis, squash och tomater och blommor.

– Kretsloppstankarna går igen överallt. Inne på förskolan har vi en kompost där barnen kan se hur maskarna gör mull av grönsaker, säger Heidi Östergren.

Häromveckan var det några pedagoger på förskolan Wollmar som funderade över att barnen åt allt mindre grönt. Hur skulle de få barnen att äta mera grönsaker? Tankeprocesserna drog igång hos pedagogerna och utmynnade i ett miljöprojekt.

– På väg till förskolan från kolonilotten brukar barnen samla pantburkar. Barnen beslöt att köpa roliga frukter och grönsaker för pengarna. Det blev en sådan fin synergieffekt, barnen fick göra en konkret sak för en bättre miljö och fick dessutom ett ökat intresse för grönsaker, säger Heidi Östergren.

utforska_frukt_400.jpg
Närstudier av frukt och grönsaker.
Väl tillbaka på förskolan utforskade barnen allt det gröna med verktyg som saxar, knivar, luppar och linjaler.

Det blev ett tillfälle att närstudera kålrötter, polkabetor och kiwi med alla sinnen påslagna. Flera av barnen fick nya favoriter och skalen som blev över fick kompostmaskarna kalasa på.

I dag har intresset för frukt och grönt ökat.

– Våra pedagoger är fantastiska på att skapa röda trådar, de lyssnar in, relaterar till undervisningsbegreppet i varje situation och skapar kunskap tillsammans med barnen. Det är härligt att se, säger Heidi Östergren.

Nära till kultur

Förskolans läge mitt i stan ger också möjligheter till kultur och pedagoger och barn tar alla chanser de kan att gå på teater eller lyssna på sagostund på biblioteket.

– Vi har ett kulturombud på förskolan, och ett rikt kulturutbud runt knuten. Eftersom vi är en etablerad förskola med mycket kontakter får vi ofta chansen att gå på olika genrep, för både teatrar och konserter, säger Heidi Östergren.

Men de håller också kulturen levande dagligdags på förskolan och pedagogerna är angelägna om att läsa mycket. De har byggt upp ett litet bibliotek på förskolan, där samsas svenska klassiker med böcker på andra språk.

Förskolan arbetar också med bokpåsar, där barnen bland annat får ta med en favoritbok hemifrån, att visa upp och få uppläst.

– Det är ett bra sätt att lära känna familjen lite bättre, vilken bok de väljer säger något om vilka de är. Det blir en stor sak för barnet när vi läser hens bok på samlingen. Utifrån boken och dess handling kan vi sedan måla, samtala eller dramatisera, berättar Heidi Östergren.

Så använder vi FörskoleforumVi använder Förskoleforum när vi behöver få tips och råd, ta del av aktuell forskning eller få användbara mallar.

 

Om Förskolan Wollmar


Antal avdelningar
4
Antal barn
61
Antal anställda
12

Förskoletyp
Kommunal
Startad
1983

Stad
Stockholm
Förskolans vision
På vår förskola ska alla känna sig trygga, mötas av respekt och känna sig delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.