Klövsjö förskola

Article image
Publicerat

Text: Ulrika Glaser. Foto: Klövsjö förskola.

Januari månads förskolebesök tar oss till vackra Klövsjö by i Jämtland, tio mil söder om Östersund. Här är idrott, djur och natur en självklar del av undervisningen.

Klövsjö förskola ligger i en bergssluttning med närhet till sjö, skog och fjäll. På lagom promenadavstånd från förskolan finns en liten dunge med träd som blivit en alldeles särskild plats för barnen – det är deras egen förskoleskog dit de ofta går för att leka. På vägen dit finns alltid mycket att undersöka och utforska.

– Vi brukar göra lite utmaningar utefter vägen, till exempel hängde vi upp en visp och ett äggpaket och lite andra saker som barnen fick syn på. Uppdraget var att lista ut vilket ord vi letade efter – och i det här fallet var det ju pannkakssmet, berättar Ulrika Ryder som jobbar som barnskötare.

Andra gånger handlar utmaningarna om till exempel matematik eller om olika färger:

– Längs med vägen löper ett staket och där brukar vi knyta fast snören i olika färger, som barnen får träna sig på att gå till och vänta vid. Och så har vi ju ofta tipspromenader.  

Brevlåda lyfter läs- och skrivintresset

Men det som är allra populärast är nog den egna brevlådan som sitter på en grindstolpe vid vägen mot förskoleskogen. Ibland kommer det post från olika figurer som barnen är nyfikna på, som Plupp, Mulle och jultomten.

– I god tid före jul hade barnen skrivit en önskelista till tomten som de postat i brevlådan, och häromdagen då vi gick till skogen så satt tomten där och väntade på oss och bjöd på kakor och popcorn!

Bakom tomtemasken dolde sig maken till en av pedagogerna på förskolan, och när barnen var nyfikna på Plupp var det Ulrika Ryders egen dotter som dök upp utklädd till Plupp i förskoleskogen. Tack vare postlådan, brevskrivandet och besöken av olika figurer ser pedagogerna ett stort intresse för bokstäver och skrivande hos barnen.

Jämfört med hur det var för några år sedan, innan brevlådan på grindstolpen sattes upp, är det fler barn som redan tidigt skriver bokstäver och många kan läsa när de börjar förskoleklassen.

Respekt för djur och natur

Klövsjö by är ett gammalt jordbrukssamhälle och fortfarande finns det aktiva lantbruk i området. Det händer att föräldrar tar traktorn till förskolan för att lämna eller hämta barn. Många av barnen är vana vid både jakt och fiske hemifrån, så därför är det en självklarhet att djur, natur och friluftsliv präglar undervisningen i förskolan. 

 – I våras besökte vi en fårgård och tittade på när det var lamning och vi gör också studiebesök hos bonden i byn. Vi jobbar med Bornholmsmodellen på förskolan, och när det är möjligt anpassar vi såklart vilka böcker vi läser till det barnen är intresserade av, till exempel om djur, berättar Elisabeth Backvik, barnskötare på Klövsjö förskola.

Den äldre gruppen, Björnarna, har under vintern varit väldigt intresserade av just björnar och lärt sig om vad det innebär att gå i ide, var i världen olika sorters björnar lever och vad olika björnar behöver för att trivas.

Att undervisa om djur är en bra ingång för att utveckla respekt för allt levande och utifrån det kunna göra kopplingar till exempelvis Barnkonventionen, hållbar utveckling och andra områden i läroplanen, menar Ulrika Forsberg, som är förskolans rektor.

– Värdegrundsuppdraget är viktigt att arbeta med oavsett var vi bor, och förskolan har ett stort uppdrag där. Vi behöver arbeta mer med språket som nyckel till det goda sociala samspelet där vi lär barnen att interagera, uttrycka sin åsikt, kommunicera … det ger självständiga och respektfulla barn!

Trygg övergång till förskoleklassen

I Klövsjö bor det runt 300 personer. Förskolan och F-6-skolan har tillsammans ungefär femtio barn, och ligger dessutom i nära anslutning till varandra. 

– Man vill verkligen att det ska finnas en förskola och en skola i byn och att det ska flytta in nya invånare. Därför hjälps man åt och ser till att det händer saker, som att det spolas en skridskobana varje vinter. Det finns en stark entreprenörsanda och sammanhållning bland de som bor här, och det känns väldigt positivt, säger Ulrika Forsberg.

I en liten by krävs det samarbete, och det präglar även vardagen på förskolan, fritids och skolan. Tidiga morgnar och sena eftermiddagar vistas fritidsbarnen tillsammans med förskolebarnen i förskolans lokaler. Skolgården har inte skilda delar för olika åldersgrupper vilket gör att de yngre barnen söker kontakt med de äldre, och de äldre tar hand om de yngre. Dessutom möts barnen i idrottssalen, i pulkabacken eller i skidspåren som finns runt knuten.

Den sista tiden i förskolan besöker fem- och sexåringarna förskoleklassen regelbundet och slussas på så sätt in i skolan på ett smidigt sätt. Pedagogerna i förskola, fritids och skola känner barnen väl och samarbetar hela vägen upp till årskurs sex för att skapa den bästa skolgången för varje barn. 

– Det blir inga långa steg när det är övergång till förskoleklassen och det är en trygghet som många föräldrar lyfter fram som väldigt positivt i våra utvärderingar.

Så använder vi FörskoleforumVi är ganska nya på Förskoleforum, men vi läser artiklar inom olika ämnen och vi går in på Förskoleforum för att hämta inspiration och få aha-upplevelser.

Om Klövsjö förskola


Antal avdelningar
2
Antal barn
26
Antal anställda
5

Förskoletyp
Kommunal
Startad
1970

Stad
Klövsjö
Förskolans vision
Berg – en erkänt bra utbildningskommun där välutbildad och engagerad personal på de olika förskolorna och skolorna arbetar för att ge kommunens barn och ungdomar de bästa förutsättningarna till ett livslångt lärande.