Mobila förskolan Enköping

Article image
Publicerat

I Enköping rullar den mobila förskoleavdelningen Styrkan på Kraftens förskola fem dagar i veckan. Varje morgon avgår den till ett nytt lärandemål.

Av Lotte Mjöberg.

På Kraftens förskola i Enköping finns det sju avdelningar. En av dessa utgörs av en buss: Mobila förskolan. Man åker klockan 9.00 varje morgon och kommer tillbaka till Kraftens förskola klockan 15.00. Detta för att undvika de intensiva rusningstiderna.

Pedagoger med busskörkort

De två barnskötarna som arbetar på Mobila förskolan är också utbildade busschaufförer. Utöver dem arbetar även en förskollärare där.

En av de båda barnskötarna är Ulrica Lundin. Hon tog busskörkort år 2015, för att kunna arbeta på Mobila förskolan. Hon kör i dag 22 barn och 2 pedagoger. Första gången hon skulle köra bussen kändes det lite läskigt, med tanke på att hon körde andras barn. Men inga trafikincidenter har inträffat. Och den buss man har i dag är splitterny. Tidigare hade man en begagnad som ibland inte behagade att starta när man skulle hem på eftermiddagarna …

mobila_600.jpg

Ullis, som hon kallas, är utbildad barnskötare sedan 1997. Hon ville börja arbeta på förskolebussen när den kom år 2013, för att det representerade något nytt:

– Ja, jag tyckte att det verkade vara ett så annorlunda och spännande sätt att jobba på. Det tycker jag fortfarande! Det bästa med en rullande förskola är att vi väljer vår lärmiljö för dagen. Luncherna blir också friare, vi måste inte äta på en exakt tid och det blir heller inga avbrott.

Det är 4–5-åringarna som går på Mobila förskolan. Hälften av varje åldersgrupp är eftersträvansvärt, och barnen bör inte ha blöja eller behöva sova efter lunch.

– Men vi har märkt genom åren att bussen fungerar väldigt bra för barn som har svårt att sitta still. Barnen har stort utrymme, de stör inte varandra så mycket utan är ute och ser samhällets olika miljöer.

Veckoplanering av utflyktsmålen

Varje fredagseftermiddag planerar personalen nästa veckas bussturer. Två olika sorters skogar, en aktivitetspark och en fotbollsplan brukar ingå i veckoturerna. Ibland blir det även teater, hembygdsgård, bibliotek, bondgård ...

Via Instagram får föräldrarna se vad som pågår om dagarna. På fredagsmorgnarna kan personalen ibland fråga barnen vart de vill åka. Barnens favorit är en aktivitetspark vid namn Regnbågsparken i Enköping.

– Men vi märker att barnen leker bättre ute i skogen, där det inte är styrt som i en aktivitetspark. Dock måste jag ju kunna parkera bussen, det är inte alltid det lättaste ute i naturen.

Om något barn har något avtalat, till exempel en tandläkartid, hur hanterar Mobila förskolan det?

– Ja, då avtalar vi med föräldrarna om hämtning och lämning på olika platser. Vi reser ändå aldrig längre bort än trettio minuters resväg från Kraftens förskola, förklarar Ulrica.

Väcker nyfikenhet

Bussen väcker uppmärksamhet när den kommer och det händer ofta att folk vill gå in och titta och få veta mer. De tre ”busspedagogerna”, som de kallar sig, är vana vid det. Men en del föräldrar var lite tveksamma i början: de trodde att man mest åkte runt på dagarna och det fanns också en rädsla för trafikolyckor. För att alla ska känna sig trygga har man varje höst en dags inskolning på bussen, för både barn och föräldrar.

Dokumentation görs av busspedagogerna ibland på bussen, ibland på planeringstiden. Man har ett bra samarbete med en mobil förskola i Uppsala när det gäller idéer, problemlösningar m.m. Enköpings kommun är positiva till verksamheten och nu kommer det därför två mobila förskolor till i Enköping. Och fler kan vara på gång!

Tips från Mobila förskolan

Ali, Sara och Allemansråttan är en informativ saga för förskolebarn om allemansrätten, framtagen av Håll Sverige Rent. Ladda ned den kostnadsfritt från Håll Sverige Rents webbplats.

Så använder vi Förskoleforum

Mobila förskolan använder Förskoleforum för att läsa relevanta artiklar, få tips om olika saker att göra med barnen, bl.a. adventskalender.

 

Om Mobila förskolan Enköping


Antal avdelningar
1
Antal barn
22
Antal anställda
3

Förskoletyp
Kommunal
Startad
2013

Stad
Enköping
Förskolans vision
Friskare barn och pedagoger. Självständiga barn som tar ansvar och vågar fråga och som blir utmanade i lärandet och nyfikenheten. Ett rikare lek- och lärliv med både kroppsliga och sinnliga upplevelser, ekologisk medvetenhet och kunskaper om allemansrätten.