Article image

Nattis i Värnamo

Publicerat

Nattis i Värnamo genomsyras av glädje, trygghet och gemenskap. Här får barnen den återhämtning de annars skulle ha fått hemma medan deras föräldrar jobbar kvällar, nätter eller helger.

Text: Angelica Berg

Foto: Nattis

Till Nattis på Pepparmyntans förskola i Värnamo kommer barn, mellan ett och tolv år, när vårdnadshavare jobbar kvällar, nätter eller helger. Här kan barnen sova över och få den återhämtning som de annars skulle ha fått hemma. Hela verksamheten ska genomsyras av glädje, trygghet och gemenskap.

– Det är våra ledord. Vi vill att såväl barn som vårdnadshavare och pedagoger ska känna glädje, trygghet och gemenskap hos oss, säger Monika Somero, barnskötare.

Nattis öppnade för drygt tolv år sedan. Inför öppnandet fick Monika och en kollega fria händer att inreda lokalerna. De ville att det skulle vara så likt ett hem som möjligt med en ”vanlig” soffa, gardiner, blommor och tavlor.

– Barnen har ju varit på förskola eller skola på dagen och därför vill vi återspegla hemmet.

Nattis_750.jpg
Nattis ska vara så likt ett hem som möjligt med en "vanlig" soffa, gardiner, blommor och tavlor.

Varierat antal barn

På vardagarna brukar tre till nio barn vara på Nattis. På helgerna är antalet desto högre. En del vårdnadshavare går på rullande schema eller får ofta nya arbetstider. Andra jobbar som timvikarier och då kan barnen behöva Nattis med kort varsel.

– Det finns alla varianter på arbeten och därför varierar det hur många barn som är hos oss. Totalt 32 barn är inskrivna. I början skolades barnen in under en kväll och en natt. Sen märkte vi att det räcker med ett inskolningssamtal. Barnen kan börja direkt.

Verksamheten
Nattis_300_.jpg
Ibland lagar pedagogerna maten själva från grunden.

På vardagarna öppnar Nattis på eftermiddagen. En del barn lämnas där av vårdnadshavare, andra får skjuts från fritids eller förskola. När barnen kommer är det fri lek. Det finns inga måsten utan det viktigaste är att barnen är nöjda.

– De stora barnen kan behöva stänga in sig och vara själva en stund eller kanske spela spel med en vuxen. Samtidigt träffar de ju andra kompisar hos oss än på dagen så barnen har väldigt roligt hos oss. Här blir det inte samma stoj som på fritids eller förskola. Tempot och miljön ska vara lugn så att barnen får återhämtning.

På kvällen äter alla middag tillsammans. Ibland värms mat som levererats från ett skolkök, ibland lagar pedagogerna maten själva från grunden.

– Det är väldigt trevligt att laga maten själva. Vi har också väldigt mysigt när vi äter tillsammans. Alla får frågan om hur deras dag har varit. Det är en trevlig pratstund.

Efter maten fortsätter de fria aktiviteterna. En del av de äldre barnen vill mysa i soffan och titta på en film. På sommaren är de ofta ute på kvällarna.

– Ibland äter vi middag ute på gården. Barnen tycker att det är roligt att vara ute. Vi delar gård med en förskola.

Sover över

Nattis_300.jpg
Det finns tre sovrum och i två av rummen sover barnen i våningssängar.
Det finns tre sovrum. I ett av dem sover de allra yngsta i spjälsängar. I de andra två rummen sover barnen i våningssängar, åtskilda med draperier. Syskon sover i samma rum och alla har alltid samma sovplats. Nattis tillhandahåller täcke och kudde. Vårdnadshavarna tar med sängkläder.

– För vissa barn är det viktigt att ha sina speciella lakan. Varje hem har också sin egna doft och därför vill vi att vårdnadshavare tvättar hemma. Det ska vara så personligt som möjligt för barnen.

De yngsta barnen lägger sig klockan 19.00 och någon timme senare ska även de äldre barnen sova. Alla barn nattas som de vill, till exempel med en saga, lugn musik eller med en ljudbok.

– Även om de yngre somnar tidigare så vaknar de inte när de äldre lägger sig.

De flesta barn tycker att det är mysigt att sova på Nattis och sover gott hela natten.

– Det fungerar otroligt bra! De stora barnen får ofta en ”sova-överkänsla” och ibland behöver vi säga till dem att inte ligga och småprata för sent. Det kan snarare vara vårdnadshavarna som funderar på hur det ska gå. De kanske samsover hemma men här funkar det bra att sova själv.

På morgonen skjutsas vissa barn till förskola eller skola av sina vårdnadshavare. Andra barn åker taxi.

– En pedagog åker alltid tillsammans med förskolebarnen. De lämnas aldrig ensamma. Många älskar att åka taxi och lär känna taxichauffören. Vi blir som en enda stor familj.

Tre anställda pedagoger

Nattis har tre anställda pedagoger. På kvällen jobbar två pedagoger och de blir sedan avbytta av en nattpersonal. Att jobba ensam på natten är inte svårare än att vara hemma själv med barn, tycker Monika.

– Det har aldrig varit något problem. Vi har både skallarm i huset och personlarm om det skulle vara något. I barnens sovrum har vi också babyvakter. Vi hör hela tiden vad som händer. Om det skulle uppstå en situation man inte klarar själv, till exempel om barnen blir sjuka, ringer man in en pedagog som jobbade på kvällen. Men det har aldrig behövts hittills.

Fram tills för några år sedan hade pedagogerna sovande jour men sedan kravet på dygnsvila trädde i kraft är de vakna på natten. De har administrativa uppgifter eller städar.

– När dygnsvilan började gälla gjorde vi om schemat tillsammans. Det funkar bra! Nattis har öppet alla vardagar samt varannan helg. Verksamheten är stängd varannan helg, röda dagar samt fyra veckor på sommaren.

Speciell relation

Även helgerna ska vara lika en helg hemma. Barngruppen kan gå till simhallen, titta på julskyltning, gå till skogen eller åka pulka. På kvällen kan de ha Idol- eller mellomys.

– Barnen ska känna att det är helg även hos oss.

Att tillbringa kvällar och helger tillsammans gör att pedagogerna och barnen får en nära och speciell relation.

– Det är helt fantastiskt att få jobba i en sån här verksamhet och jag är stolt över att vår kommun erbjuder det. Jag trivs jättebra och det känns inte ens som att man går till ett jobb!

Nattis har betytt väldigt mycket för familjerna.

– Vi hjälper så många familjer och de är otroligt tacksamma. Det är otroligt roligt och värdefullt att jobba här!

Om Nattis i Värnamo

Antal avdelningar
1
Antal barn
32
Antal anställda
4
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2012
Adress
Pepparmyntavägen 36
Stad
Värnamo
Postnummer
33152
Kontaktperson
Alma Velic
Email
pepparmyntan.nattis@edu.varnamo.se