
Att leda vid svåra händelser
Skolskjutningen i Örebro väcker fortfarande oro hos både barn och vuxna. Som rektor kan man behöva lyfta det som hänt med sin personal. I denna artikel tittar vi närmare på vad som är viktigt att tänka på i kommunikationen med medarbetare och kollegor.
Säkerställ att pedagogerna vet hur de kan prata med barn om det kommer frågor
När en svår händelse inträffat är det en viktig aspekt för ledningen att säkerställa att alla pedagoger vet vad de ska tänka på i samtal med barnen (om frågor om händelsen dyker upp).
För pedagogerna är det tryggt att veta vad de ska tänka på i mötet med barn som kanske ställer frågor eller berättar något. Här kan artikeln om hur man kan prata med barn och svåra händelser utgöra ett stöd.
Som rektor kan det vara bra att lyfta att vuxnas reaktioner är avgörande för hur barn värderar och förstår den information som de eventuellt har tagit del av.
Ta reda på om någon är särskilt berörd
Ledningen bör förmedla till pedagogerna att om någon känner sig så starkt berörd att det är svårt att ha kontroll över känslor och reaktioner, så är det viktigt att söka stöd från ledningen eller kollegor. Risken är annars att pedagogens reaktioner skapar oro hos barnen som kanske inte känner igen sin pedagog och i värsta fall blir rädda och stressade.
Ledningen behöver därför vara uppmärksam på om händelsen väcker starka känslor hos någon av pedagogerna. Är någon personal direkt eller indirekt drabbad? Att som rektor inventera om någon medarbetare är särskilt berörd, skapar förutsättningar för att erbjuda stöd.
Säkerställ att pedagoger är rustade för att möta funderingar från vårdnadshavare
För ledningen handlar det också om att säkerställa att alla pedagoger vet hur de ska möta oro och funderingar från vårdnadshavare.
Pedagoger kan behöva rektors stöd i hur man svarar vårdnadshavare som vid lämning och hämtning har frågor om hur det som hänt kommer att beröras i förskolan, eller som vill diskutera händelsen med pedagogerna.
Det kan också komma frågor från vårdnadshavare om hur planen ser ut på deras barns förskola om något liknande skulle ske. Vad finns det för rutiner? Vad har personalen fått för utbildning? Som rektor är det betydelsefullt att kolla av att all personal känner till detta.
Tips till dig som ledare
Det är inte ovanligt att medarbetarnas tillit och lojalitet till ledningen påverkas av dess förmåga att hantera kriser och svåra händelser. Det är därför viktigt att som rektor visa intresse för medarbetarnas funderingar utifrån denna svåra händelse. Att som medarbetare uppleva stöd från rektor och ledning hjälper till att skapa trygghet och känsla av sammanhang.
Som rektor navigerar man i en större organisation. I organisationer som inte fungerar riktigt väl, där det finns dysfunktionalitet av olika slag, kan dessa brister förstärkas av att en kris uppstår. Fundera därför gärna på hur du som rektor känner dig rustad i arbetet när svåra händelser inträffar. Som ledare har du rätt att känna dig trygg i ditt uppdrag och rätt att få stöd om du behöver detta. Det kan vara stöd från kollegor, din egen ledning eller handledning från någon stödfunktion.
Mycket ansvar vilar på rektors axlar och därför behöver organisationen ha en omsorg om dig så att det är möjligt att hantera svåra händelser när dessa uppstår. Rektor behöver räcka till för sina medarbetare och ska därför inte stå ensam i en sådan situation.
Illustration: Adobe Stock.