Normkritisk sagostund

Publicerat

Tuffa tjejer och känsliga killar? Nu intar dragqueens Stockholms stadsbibliotek för att lyfta den normkritiska debatten. Men även i förskolan går det att skapa diskussion.

Bilder: Miguel Angel Regalado.

Visst börjar normkritiken ta sig in i sagoböckerna, men fortfarande handlar många sagostunder på förskolan om modiga prinsar, tuffa grabbar och prinsessor i nöd.

Men efterfrågan på normkritiska böcker som speglar dagens samhälle stiger allt eftersom åren går.

– Det finns en ständigt ökande medvetenhet, särskilt när det kommer till fler aspekter. För tio år sedan tänkte läsare kanske mest på hur flickor och pojkar gestaltades i böckerna, men nu vill de även att det ska finnas många olika hudfärger, familjeformer och funktionsvarationer i bokhyllan, säger Karin Salmsson, som för drygt tio år sedan var med och startade Olika förlag som ger ut just normkritiska böcker.

Sedan dess har flera förlag med liknande idéer poppat upp och dessa har smittat av sig på resten av marknaden.

– Vi har varit en aktiv del av ett större samtal som såklart påverkat författare och illustratörer. Det känns att vi är en del av en större förändring, säger Karin Salomonsson.

Bland drakar och dragqueens

Även biblioteken märker av en större efterfrågan på en ny typ av barnlitteratur.

– Jag får många frågor från föräldrar och förskollärare om litteratur som behandlar genus och identitet, säger Patrik Schylström, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek. Som tur är har det kommit nya spännande förlag som tar dessa frågor på allvar i sin utgivning – samtidigt som de ”gamla” förlagen hänger på.

Nu har därför Stockholms stadsbibliotek startat satsningen ”Bland drakar och dragqueens”, ett koncept från USA där dragartister håller sagostunder för barn.

– Reaktionerna har varit alltigenom positiva. Vi kommer att ta med idén ut i landet också, säger Patrik Schylström.

drag_750.jpg
Från vänster: Carnita Molida, Inga Tvivel och Robert Fux

Att läsa normkritiska, eller normkreativa böcker för barnen på förskolan ger mycket, menar Patrik Schylström.

– Det ger en tidig förståelse kring att människor är olika och många barn kan också känna igen sig.

Han tycker att utbudet av böcker har förändrats de senaste tio åren.

– Det finns definitivt ett större utbud än förr och vi tänker mer på vilken sorts böcker vi köper in. Men ett annat tips jag har är att utmana normerna även i vanliga böcker, byt pronomen och ändra namn, det brukar skapa en bra diskussion bland barnen.

Om skådespelarnaDe medverkande dragartisterna som läser för barnen på sagostunden:

Carnita Molida: Carlos Romeo-Cruz är en kritikerrosad ung skådespelare som bland annat spelar på Dramaten. Genom sitt alter ego Carnita Molida utforskar hen dragshow ur ett mångkulturellt perspektiv.

Inga Tvivel: Dragstjärna som uppträtt på Pridefestivaler och operaföreställningar både i Sverige och utomlands. Är dessutom lärare i svenska och i drama, samt har genusstudier i bagaget.

Robert Fux: Prisbelönt skådespelare och dragartist som tillhör den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater. Har tagit queera rolltolkningar till teatersalongen i ett flertal uppmärksammade föreställningar.