Nya tips för utemiljön

Granskat
Publicerat

Kungsholmens öppna utomhusförskola kryllar av barn. Här sprakar det av färg och fantasi. – Välkomna att stjäla idéer och inspireras! uppmanar fritidspedagogen Johanna Samuelsson. Här delar hon med sig av sina bästa tips och idéer.

Författare

Det är detaljerna som gör det. En Mamma Mu-figur som gungar i en trädgren, styltor som ser ut som giraffer och små ögon uppsatta i ett träd.

– Barn är experter på detaljer. De ser så mycket mer än vi vuxna, säger Johanna Samuelsson, fritidspedagog.

Alla sinnen

Här, i Rålis Parklek på Kungsholmen i Stockholm, är det full fart. Miljön fungerar tydligt som den tredje pedagogen. Barnen rullar kulor i kulbanan, lagar sandkakemat i uteköket och vissa går bara runt och kikar förundrat på alla saker och detaljer.

Parkleken ska vara en upplevelse för alla sinnen, här finns hörselmemory, känsellådor att sticka in fingrarna i, doftande blommor och sprakande färgglada synintryck.

– Vi har haft många barn här med speciella behov och vi vill att parken ska ha något för alla, säger Johanna.

I utelekköket står riktiga kastruller och stekpannor uppradade och bakom disken står två barn i femårsåldern och serverar glatt alla besökare.

– Här ska finnas sand och vatten för att laga mat och göra kakor. Det skapar en lekmiljö där barnen kan leka i timmar. Jag tänker att vi pedagoger inte ska vara så rädda för smuts. Visst det blir lite extra städning, men jisses vad kul barnen har!

Kittlande spänning

Läskiga skogen är ännu ett favoritställe.

– Det var faktiskt ett barn som myntade uttrycket. Cyklarna hade försvunnit och vi pedagoger undrade var de var någonstans. Barnet pekade då mot en skogsdunge och sa att cyklarna stod i ”Läskiga skogen”. Då kände vi att vi bara måste skapa en ”Läskig skog”.

Här möts barnen av en kittlande spänning, monster som hänger i trädgrenarna och fladdermöss som susar i vinden. Illskrik varvas med gapskratt.

När Läskiga skogen skapades var det skogsgläntans vindlande gånger som satte förutsättningarna för projektet.

– Använd buskagen och skogsgläntorna. Klipp ur dem och låt dem bli spännande gömställen och små rum. Det blir perfekta stigar att leka och springa på, tipsar Johanna.

Nätet inspirerar

Det är sannerligen en park att inspireras av. Men var hittar pedagogerna själva inspirationen? Hur kommer de på att en vit barnstol kan förvandlas till Spöket Laban? Eller att de kan bygga Minioner av staplade bildäck?

– Vi hittar mycket på nätet. Det är en guldgruva. Vi stjäl också bra idéer, på en storsstadssemester i Barcelona fick jag massor av idéer från lekparker till exempel.

Att bygga en miljö som lockar till lek och fantasi behöver inte kosta skjortan. Pedagogerna i parkleken ser sig själva som containerletare. De får däck av en bilmekarkompis, spillvirke av byggarbetsplatser och de kastar sällan material.

– Återbruk är centralt för oss. En dammsugarslang blir en perfekt bensinslang. Gammalt spillvirke gör vi figurer av. Brädor blir bilar i snickarverkstaden. Barnen hjälper ofta till. Just nu har vi till exempel ett barn som bygger ett Star Wars-skepp.

Det märks att pedagoger trivs lika bra som barnen i miljön.

– Vi har kul när vi jobbar och det är så viktigt. Alla åsikter räknas, alla får bygga och komma med roliga idéer. Men såklart går säkerhet först, är det något som är farligt bygger vi det inte, säger Johanna Samuelsson.

Fyra bra materialtips

 • Plywood. Köp den centimetertjocka varianten, den är enklare att jobba med.
 • Sticksåg. Vi har sladdlös, den är lättare att ta med sig.
 • Brädor. Bygg bilar. Gör din egen ritning och spika ihop. Det är faktiskt inte så svårt och väldigt uppskattat av barnen.
 • Däck. Skapa däckfigurer. Plantera gräs längst upp så har du ett härligt levande hår.

Så gör du roliga figurer av plywood

Var inte rädd att göra fel. Börja med en enkel form, som Barbpapa till exempel. Rita upp formen på en plywoodskiva. Skär ut med sticksåg. Måla med giftfri färg. Fyll i ansikte och ögon med vattenbaserad tuschpenna. Lacka med båtfernissa eller golvlack.

Däckfigurer

Tänk på att använda miljögodkända däck. Vi får våra från en däckverkstad. Måla med vattenbaserad lackfärg, fönsterfärg går också bra. De klarar fint att stå utomhus.

Så gör du en rolig kulbana

Skär en bräda i vågmönster med sticksåg. Ta isär den vågiga brädan, så att du har två delar. Skruva fast de två delarna på en bräda. Använd golfbollar eller tennisbollar som kan rulla igenom.

Fem idéer att inspireras av

Återvinningshörnan

Att sortera och lägga i olika lådor lockar ofta förskolebarn. Här får de sortera olika material. Nytta och nöje i bra kombination

Lek ditt namn

Låt de äldre barnens bokstavsfascination lekas! Här finns en uppgift kopplad till varje bokstav. Vill du kan du i stället måla symboler för att visa på uppgiften.

Hur lång är du?

Att mäta och förstå mätningens principer både via direkt och indirekt mätning ger grundläggande matematisk förståelse. Lek fram matten och låt Långa farbrorn och Lilla Anna vara en del av vardagsmatematiken.

Hörselmemory

Att para ihop rätt ljud är en utmaning för örat. Fyll burkar med ärter, stenar och riskorn. Se till att byta då och då för att ge barnen en överraskning.

Spel på bordet

Är det krångligt att plocka fram spel? Rita spelplanen direkt på ett plats bord så är det alltid framme. Det enda som behövs är spelpjäser.

Fler tips som väcker utforskande

 • Gör öppningsbara luckor och ställ in leksaker. Spännande att då och då byta ut leksakerna.
 • Gör en telefon av ett gammalt rör och dra röret bakom hörn. Perfekt att prata i eftersom ljudet transporteras genom röret.
 • Rita Pippi-peruker på fönstret med glasfärg. Superroligt för barnen som står inne att ”bli Pippi”. För barnen som är ute blir det också en kul upplevelse.
 • Plantera i gamla stövlar. Funkar både ute och inne!
 • Gör verktyg i trä. Fäst i snöre i väggen.
 • Gör fågelholkar till träden. Har ni tur får ni hyresgäster.
 • Gör ett eget utepussel. Måla en bild på plywood. Låt torka. Måla pusselmönstret på baksidan. Skär ut med sticksåg. Sandpappra. Pussla.

Johannas bästa sajttips: Hos Facebook-gruppen Rastaktivisterna hittar du mycket inspiration för utemiljö, lek och rörelse.

Bilder: Karin Herou.