Så firar vi Förskolans dag

Publicerat

Vårrus, brännboll, miniröris, piratfest, disco, sapereövningar, mullespel och allsång med Prussiluskan - det är några av alla de aktiviteter som sker på förskolor runt om i landet under Förskolans dag.

”Hur firar ni Förskolans dag”? Den frågan ställde vi i Förskoleforums nyhetsbrev, och fick en fantastisk respons. Läs och låt dig inspireras av hur andra förskolor i landet firar denna festliga dag! Detta är den första artikeln av två där förskolor delar med sig av berättelser om hur just de firar Förskolans dag.

Överby Förskola, Resarö, Vaxholm

I år kom vi på idén att skapa stationer med olika aktiviteter ute på gården för att fira Förskolans dag. Vi bjöd även in kollegor och barn från Ytterby förskola för att dela denna dag med oss. Tillsammans är vi ca 180 barn och pedagoger.

Vi har en fantastisk och stor gård med många möjligheter till utveckling och lärande. Denna dag använde vi gårdens alla hörn, nästan varenda millimeter. Det pyntades med ballonger och flaggor. Vi satte upp skyltar med bild och skrift för att tydliggöra varje station. Så satte vi igång firandet av Förskolans dag. Och solen sken!

Med inspiration till ett lustfyllt lärande och gemenskap, utifrån det kompetenta barnet, kunde vi höra sorlet av barnskratt samt se glädjen och kreativiteten hos barnen som bara flödade i de olika stationerna över hela gården.

Se bilder och läs om våra olika stationer här (pdf).


Galjonens förskola i Malmö

Så här såg vårt program för Förskolans dag ut:

Klockan 9:15 möts vi på de två gårdarna för att dekorera våra ramper för vernissagen som föräldrarna kommer att ta del av på drop in. Vernissagen kan till exempel bestå av alster eller pyssel som ni gjort på er avdelning. Högtidsgruppen kommer även att ha förberett musik som kommer att spelas, en blåsbubblestation, tagit fram kritor och papper, förberett organiserade lekar och en flaggstation där barnen får göra flaggor till tåget.

Klockan 11:00 kommer det att serveras korv med bröd från köket.

Föräldrarna är inbjudna från klockan 14:00 och ni kommer då att få mellanmål som ni kan bjuda på. Det blir hembakat bröd, pålägg och kärleksmums. Föräldrarna får då möjlighet att gå runt på gården och ta del av vernissagerna.

Klockan 15:00 möts vi för att gå i Galjonens tåg bestående av barn, personal och föräldrar. Vi kommer att gå en planerad runda i Västra hamnen med en banderoll i syfte att synliggöra Galjonen och vår vision.


Regnbågens förskola i Gnosjö

Vi firade med miniröris ute på förmiddagen. Häftigt att se 50 barn studsande och hoppande i solskenet! På kvällen hade vi olika aktivitetsstationer för föräldrar och barn, och sedan picknick i det gröna. En helmysig dag!

Utterns förskola, avdelning Vallmon, Forshaga

Vi går till Dejeskolan och där har vi ett litet vårrus för alla som vill. Efteråt fikar vi i solen. Lagom och mysigt, tycker vi!


Torsgårdens förskola, Vara

På Torsgårdens förskola i Vara inleddes dagen med Torsgårdsloppet, ett motionslopp med vätskekontroll, nummerlappar och diplom. Pippi skötte uppvärmingen, starten och bjöd på glass. På kvällen anordnades vårfest för alla familjer och i år bjöds det in till Allsång med Prussiluskan, Kling och Klang med hemliga gäster! De hemliga gästerna var bl.a. Sean Banan, figurerna ur filmen Frost, Karlsson på taket, Svingelskogen och Gummibjörnarna.

Alla pedagogerna bjöd på sig själva och framträdandet var mycket uppskattat. Efter allsången var det picknick med medhavd fika eller grillkorv, sedan avslutade vi med disco och ansiktsmålning.


Klöverstugans förskola i Svedala

På Klöverstugans förskola i Svedala har barnen varit med och bestämt att vi ska springa Klöverloppet. Det har varit en återkommande aktivitet på Förskolans dag de senaste åren. Vi springer runt förskolan, en avdelning i taget. De avdelningar som inte springer står utplacerade längs banan och hejar på dem som springer. Efter att alla har sprungit får de guldmedaljer eftersom alla är guld värda.

I år hade vi även olika stationer med aktiviteter kopplade till vårt tema som är Vår värld. Det var målning av blommor i vår värld, ansiktsmålning med olika djur, superhjältar och figurer i vår värld, lekar i vår värld, sagor i vår värld, såpbubblor i vår värld och vatten i vår värld.

Efter stationerna samlades alla och hade sångstund med sånger i vår värld och sedan åt vi lunch ute hela förskolan. Vi åt kyckling- och nudelwok som tillagades på grillen. En härlig dag!


Lundegårdens förskola, Landskrona

Vi firade förskolans dag med pompa och ståt. Det förbereddes skyltar som barnen gjorde och satte upp, det blåstes ballonger och pyntades.

Dagen förgyllde vi med ansiktsmålning, såpbubblor där barnen fick tillverka sina egna bubbelblåsare, skapande, gympa, musik och rörelse, sagor, och som pricken över i hade vi en pingvin som delade ut glass. Vi bjöd även in alla barn att äta lunch med oss, det blev hamburgare med bröd. Allt detta gjorde vi i form av olika stationer där barnen kunde välja och vraka.

 

Det var också roligt att vi kunde överraska barnen med nya saker. Vi trollade fram sak efter sak. Det var för att vi fått 500 kr per förskola att handla nytt för av Lärarförbundet. Dessa överraskningar kom också som en stor överraskning för oss. Vädrets gudar var också på vår sida och solen sken!


Carina Friman Johansson

Vi har haft piratfest. Barnen fick uppdrag att utföra för att få komma ombord på Svarta Malins skepp där vi hissade en flagga vi gjort tillsammans, sjöng piratsånger och sköt salut med en riktig kanon!

Inger Ottosson

På vår förskola hade barnen bakat, och när föräldrarna hämtade fikade de tillsammans med barnen.


Kvarnlidens förskola, Billeberga

På vår förskola har vi firat förskolans dag med ”Fångarna på fortet” där lösenordet blev glass. Nu har vi firat med både grillad hamburgare och glasstrut i ett utomordentligt underbart skånskt sommarväder. Dagen blev fantastisk på alla sätt. Nöjda barn, föräldrar och pedagoger som avslutade dagen i skogen med en härligt rolig brännbollsturnering.


Maria Letzén, Södertälje

På min förskola firade vi med olika lek- och upplevelsestationer där en av stationerna var att sjunga på scen. Där sjöng och spelade vi Friendys musikaliska känsloresa, där Glad-låten är mest uppskattad just nu.


Lill-Antonförskolan i Kristianstad

På Lill-Antonförskolan i Kristianstad firar vi sedan några år vår temaavslutning med en karneval på stan, just på Förskolans dag. Vi är en privat förskola med ca 100 glada barn som tillhör Anton Utbildning AB.

I år har vi haft temat Amerika. Vi har som alltid utgått från en saga och i vår har det varit Pocahontas. Fokus har legat på hållbar utveckling där vi har ansvar för vår natur, vår jord och varandra. På karnevalen var vi klädda till indianer. Vi gick runt på stadens gågator för att sedan stanna till på stadens torg. Barnen dansade, sjöng och spelade där. Det var många som stannade och lyssnade och blev glada av det de såg.

På kvällen bjöd vi in alla föräldrar på grillkväll där barnen spelade upp sin teater som de arbetat med hela terminen och några barn dansade en indiandans som de lärt sig under terminen. Det har varit en fantastisk dag där barnen fått vara i centrum och fått visa sitt lärande och sin omsorg om varandra och miljön.


Bellevue Gårds Montessoriförskola, Malmö

Vi är en förening i Malmö som driver 3 förskolor och en grundskola. Förskolorna träffas alltid på vår förskola Bellevue Gårds Montessoriförskola och springer Bellevueloppet. Det är 100 barn mellan 1–5 år som träffas i vår fina park.

Vi börjar med att ha uppvärmning för alla till musik och sedan är det de yngsta som sticker till starten och rusar iväg efter klara, färdiga, spring … De springer efter en snitslad bana som passar de yngsta.

Sedan är det dags för 3–5-åringarna att springa. Banan är lite längre än för de yngsta.

Alla barn, stora som små, har på sig nummerlappar och när de kommer i mål får de varsin medalj och upp och ställa sig på prispallen för fotografering. Därefter är det fri lek i vår fina park, vi grillar och äter korv med bröd och sedan blir det glass till alla.

Detta brukar alltid bli en toppendag och barnen är alltid nöjda och glada.


Lindebovägens förskola, Billdal

Vi firade med hattparad och sånger om hattar och flaggan i topp!


Glada Ladan, Ljusdal

Vi är ett gäng personaldrivna förskolor som träffas i Ljusdals nyrenoverade, vackra folkpark för att leka, umgås, äta och leka ännu mera. I år hade vi dessutom turen att se en cirkus resa tält och mata sina djur precis utanför. Solen sken i kapp med barnens humör, kaffet var gott o alla var nöjda!


Carina Friman Johansson

Vi har haft piratfest. Barnen fick uppdrag att utföra för att få komma ombord på Svarta Malins skepp där vi hissade en flagga vi gjort tillsammans, sjöng piratsånger och sköt salut med en riktig kanon.


I Ur och Skur Mulleborg

Sveriges första I Ur och Skur förskola firar alltid förskolans dag med ett ”Mullespel”, en teater där alla barn på hela förskolan får varsin liten roll. Vi spelar upp teatern ute på en grön, vacker äng inför föräldrar och andra släktingar. Sedan bjuds alla på lunch i förskolans trädgård. Det är sång, dans och musik, och alla barn är väldigt taggade och tycker att det är roligt att spela teater. Föräldrarna gör dräkterna tillsammans med barnen och det blir en härlig familjefest.


Varberga Förskolor, Örebro

I Varberga Förskolor i Örebro, som består av Paletten, Blåklinten, Emilia, Gränden, Emil, Fantasia, Hasselmusen, Stjärnhimlen och Växthuset, firar vi Förskolans dag tillsammans i Varbergaparken. De äldsta barnen uppträder, kockarna är med och lagar mat, barn- och fritidsprogrammet deltar och ordnar aktiviteter för barnen, Sambarevolutionen är med och spelar, Öbo bjuder på frukt, folktandvården är med och delar ut tandborstar. Tillsammans är vi ca 500 barn och 100 pedagoger som träffas och firar tillsammans. Tv, tidning och radio kommer för att göra reportage. Se några bilder på Facebooksidan Intraprenaden Varberga Förskolor.


Solglimtens förskola, Oxie

Den här gången har vi firat Förskolans dag med Nicke Ping-fest. Enligt sägen är Nicke Ping ett av backatrollen som bor under stora Hanehögakullen i Oxie. En gång om året ställer backatrollen till med fest och då visar sig Nicke Ping.

I år samlades alla förskolor i Oxie på Solglimtens förskola där Poppis uppträdde med allsång och dans till stort jubel. Vi gjorde även ett världsrekordförsök i limbo-dans ☺ Efter showen åt alla sin medhavda mat på Solglimtens fantastiska gård.

Mer inspiration Eftersom så glädjande många bidragit med bilder och texter har vi delat upp materialet i två artiklar. Detta är del 1.