Article image

Solstrålens förskola, Alsen

Publicerat

Alsen är en liten by i Krokoms kommun. Den ligger i jämtländsk glesbygd, nordväst om Storsjön. Här finns en privat förskola: Solstrålens förskola.

Text och foto: Lotte Mjöberg

Solstralen_Pa_Wangen_400.jpg
På Wången med hästarna.
Förskolan Solstrålen arbetar efter traditionell pedagogik i nära samarbete med hela Alsen-bygden. Det centrala i byn är Wången. Det ett stort utbildningscentrum för häst, för olika utbildningsnivåer upp till universitetsnivå. Det har anor tillbaka till 1600-talet.

Solstrålens förskola har ett givande samarbete med Wången. Rektor Tina Schaffer berättar mer om det:

– Under hela våren har vi en gång i veckan promenerat till Wången med en grupp barn. Det har varit väldigt uppskattat och barnen har fått lära sig om empati och kommunikation med hästarna. Vi har bland annat varit i stallarna och tittat på hästarna, pysslat och ritat hästar. Lunch har vi ätit på värdshuset, som ligger på Wången-området.

Lokal förankring

Över huvud taget är kontakten med lokalborna stor:

– Ja, vi drar verkligen nytta av lokalområdet, säger Tina och fortsätter:

– Vi lägger till exempel ut på byns Facebook-grupp när vi önskar något, som till exempel att få plocka frukt eller bär eller liknande. Detta har vi gjort i flera år och det brukar alltid ge bra respons.

Förskolan har ett bra läge mitt i byn, i ett eget, rött enplanshus med förskolegård. Där har det tidigare varit först föräldrakooperativ och sedan kommunal förskola. Den kommunala förskolan är dock nedlagd sedan många år, så det passade perfekt att Solstrålen kunde överta den. Närmaste granne är bygdegården och tvärs över vägen ligger skolan. Den är en F–4 skola.

– Det är jättebra att alla känner alla, säger Martina Jonsson, mamma till lilla Alma på förskolan.

Årstema utan stress

På förskolan jobbar pedagogerna tematiskt över längre tid.

– Ja, vi vill inte stressa utan vi följer barnens behov och rytm. Vi har därför inga bestämda sluttider, är inte resultatinriktade så att vi måste prestera något till något visst datum. Tidigare hade vi månadstema. Nu är det snarare årstema, förklarar Tina.

Solstralen_formular_400.jpg
Formulär till "Matäventyret".
Hon berättar att de jobbat med temat ”Matäventyret” under våren, som de delat med vårdnadshavarna i den digitala plattformen TYRA.

– Vi såg att barnen visade intresse kring maten och matsmältningen. Vi ville därför erbjuda dem att utforska ingredienser samt se noga hur de ser ut i sin originalutformning. Mat och livsmedel använder vi som en inspirationskälla och våra känslor, smak, syn, lukt, känsel och hörsel som ett alltid medhavt verktyg. Det handlar om spontana men också särskilda, planerade lärsituationer i mindre grupper, säger Tina.

Förskola i glesbygd

18 barn är inskrivna på Solstrålens förskola, vilket är maxantal. De kommer från Alsen och trakten runtomkring. Det finns en kölista, och även en del planer på att göra förskolan till två avdelningar.

Personalen består av fem personer som delar på sammanlagt fyra tjänster, med en person som är anställd för att laga maten och sköta lokalvården.

En av pedagogerna håller som bäst på att utbilda sig till förskollärare, dessutom är rektorn utbildad förskollärare. Hon delar sin tjänst på Solstrålen med att också vara rektor på företagets andra förskola Vintergatan, samt är rektor på en tredje förskola som är ett föräldrakooperativ.

– Det är en styrka och gör att vi bland annat kan använda gemensamma resurser. Annars kan det till exempel vara svårt att hitta vikarier så här i glesbygd, förklarar Tina Schaffer.

Solstralen_personal_750.jpg
Karin Bondeson, Michelle Sundin samt Tina Schaffer.

Michelle Sundin är en av de anställda barnskötarna. Hon bor i en närliggande by och säger:

– Det känns tydligt att det är större frihet här än på en kommunal förskola. Jag trivs jättebra här och har börjat fundera på att utbilda mig till förskollärare.

En annan pedagog är Rida Abdul. Han kommer ursprungligen från Iran.

– Barnen är verkligen vår framtid! Jag vill att det ska kännas roligt för dem att vara här. Jag vill ge dem så mycket glädje och skratt som möjligt.

– Dessutom så kan jag lära dem att vuxna också kan ha fel! Jag kommer ju från ett annat land och när jag till exempel sjunger fel så rättar de mig noga.

Solstralen_gunga_750.jpg
Att gunga är populärt och Rida ger gärna barnen bra sving.

Utbildning till barnrättsstrateg

Entreprenören och Alsen-bon Karin Bondeson är huvudman för denna privata förskola. Hon startade den år 2018. För henne är Barnkonventionen  mycket viktig och central. Som sin  inspirationskälla nämner hon Janusz Korczaks böcker. Korczak var verksam under början på 1900-talet och drev bland annat ett barnhem för föräldralösa judiska barn där demokratiska principer tillämpades. År 1940 flyttades barnhemmet till Warszawas getto, och två år senare följde han med alla barnen till förintelselägret Treblinka. Denne polske läkare, författare och pedagog nämns ofta som föregångare till nutida pedagogiska inriktningar.

– Han anses som en av de stora föregångarna till Barnkonventionen, förklarar Karin Bondeson.

Karin har en tvärvetenskaplig master i Mänskliga rättigheter samt utbildning i pedagogik och i existentiell folkhälsa och har länge arbetat för olika barnrättsorganisationer. Hon har i över 15 år hållit utbildningar med fokus på barnrättsfrågor. Nu har hon genom sitt utbildningsföretag Qvarnverket fått SKR:s tillstånd att anpassa en utbildning till barnrättsstrateg för civil samhället och privata förskolor.

– Det gör att alla förskolors pedagoger äntligen får samma möjligheter och alla barn därmed samma rättigheter, säger Karin.

Hon lägger till:

– Målet med utbildningen är att ge viktiga nycklar för att omsätta barnkonventionen i praktiken. Den består av fyra digitala heldagar, med eget arbete emellan.

Barnrättsstrateg-utbildningen hålls för första gången i höst med inriktning för privata förskolor och Tina Schaffer flikar avslutningsvis in:

– Jag ska gå den i höst och det ser jag verkligen fram emot. Jag tror det blir mycket lärorikt.

 

Om Solstrålens förskola, Alsen

Antal avdelningar
1
Antal barn
18
Antal anställda
5
Förskoletyp
Privat
Startad
2018
Adress
Alsen 188
Stad
Alsen
Postnummer
83593
Kontaktperson
Karin Bondeson
Email
karin@solensstralar.se