Att möta barn som flytt – filmer och artiklar

Publicerat

Här hittar du filmer och artiklar som ger stöd i mötet med barn som kommer hit från kriget i Ukraina. Du får också råd om hur ni kan hantera frågor och funderingar om kriget hos de barn som redan går på förskolan.

Här har vi samlat material som ger stöd för er som kommer att ta emot barn som flytt från kriget i Ukraina. Detta material är tillgängligt för alla, även för dig som inte är medlem på Förskoleforum.

Filmer om att möta barn som flytt

Vad är viktigast att fokusera på för att främja återhämtning och läkning hos de barn som kommer hit från kriget? Hur kan vi skapa en så trygg vardag som möjligt för dem? Leg. psykolog Anna Hellberg Björklund ger vägledning i tre filmer.

Att möta barn som flytt – del 1
I den första filmen ligger fokus på några grundläggande behov som är särskilt viktiga att tillgodose när barn varit med om svåra händelser. 

Att möta barn som flytt – del 2 
I den andra filmen i serien berättar Anna om risk- och skyddsfaktorer som påverkar hur ett barn mår efter en svår händelse. 

blommor och grå molnAtt möta barn som flytt – del 3
Den tredje och avslutande filmen fokuserar på arbetet med att skapa läkande vardagsmiljöer för barn som kommer hit med svåra erfarenheter.

 


Artikel om att möta barns frågor och funderingar

Kriget kan väcka oro även hos de barn som redan går på förskolan, liksom hos pedagogerna. Så här kan ni möta barnens frågor och funderingar på bästa sätt och undvika att er egen stress och oro påverkar barnen.

Så pratar du med barn om kriget i Ukraina

 


Mer material

Förskoleforum följer utvecklingen och återkommer med fler tips och mer stödmaterial framöver.