Maten och måltiden


För att samvaron vid måltiden ska bli lyckad, behövs lagom portioner av flera olika saker: lämplig mat för barnens olika åldrar, en god attityd, en vilja att skapa en trivsam stund tillsammans samt ett ständigt utvecklande av bordsskick och sociala färdigheter. Men allergi- och överkänslighetsbesvär är ganska vanliga på förskolorna idag, det kan du läsa om i flera artiklar här. Om hur barn med särskilda behov närmar sig matsituationen skriver Ann-Marie Andersson, adjunkt i mat- och måltidskunskap med inriktning specialpedagogik, i ”Maten och måltiden för barn med autism”.

Artikel
Vad är selektivt ätande och vad är en del av barns naturliga variationer i matpreferenser? Hur tänker och anpassar vi inom förskolan kring barns...
3 gillar
Artikel
Fetma är i dag ett av våra största folkhälsoproblem. Detta gäller inte minst bland barn och ungdomar där en mycket kraftig ökning har skett.
Artikel
Vad är skillnaden mellan allergi och intolerans? Vad kan förskolan göra för att underlätta för barn med allergier?
Artikel
På förskolan Gitarren i Umeå står den vegetariska maten i centrum när det är matdags. Det här var en idé som ursprungligen kom från pedagogerna och...
Artikel
Mat och måltider är en viktig del av förskolans vardag, och kan ibland leda till friktion mellan barn, föräldrar och personal. Det kan då handla om...
Artikel
Upptäcktens förskola i Uppsala är först i landet med att erbjuda sin förskolemat till försäljning i en egen butik. – Ett lyft både för kökspersonalen...
1 gillar
Artikel
Mat är inte bara är gott, utan också spännande, konstigt och kul! Förskoleforums doft- och smakkalender innehåller 24 enkla och roliga experiment,...
12 gillar
Artikel
Emil Spanos, kock på Norrboda förskola i Upplands Bro, lagar varje dag genomtänkt och lyxig mat från grunden till 150 barn och pedagoger. Han är en...
3 gillar
Artikel
Matsalen ska vara en lugn och funktionell plats för måltider. Men kan den också vara ett torg? En plats för lek och aktivitet? Eller rent av en...
1 gillar
Artikel
Mat smakar bäst ute! Att ha med sig mat ut på utflykten gör att man kan vara ute längre och ger dessutom en känsla av friluftsliv. Det är dessutom...
Artikel
Att äta ute på gården är kul och omväxlande. Här får ni förslag på olika typer av enkla och praktiska matplatser som kan ordnas på förskolegården.
Artikel
Den hållbara måltidens hjärta finns i köket. Det lagas ungefär 750 000 måltider ute i våra förskolor varje dag. Genom kockens kunskap, planering och...
1 gillar