Boktips: Musik i praktik

Publicerat

Musik bör vara lika självklar som lunch i förskolan! Anders Wiking har skrivit en bok för att inspirera till mer musikglädje i vardagen.
Förskoleforum har fått en pratstund med författaren.

Hur fick du idén till att skriva boken Musik i praktik – i förskolan?

Anders Wiking är förste förskollärare vid Förskoleförvaltningen i Malmö stad.

– Jag har läst väldigt många böcker och artiklar om just musik och musikvetenskap i förskolan. Det finns en uppsjö fantastiska böcker men jag tyckte att det fattades en som kopplade musikämnet till lek och med den praktiska vardagen i fokus. Jag fick äran att skriva artiklar om musikundervisning på Förskoleforum och efter en tid föddes idén om en bok. Jag kopplade på mitt största leende, frågade snällt och fick förtroendet.

Vem hoppas du ska läsa den – och varför?

– Jag hoppas att alla som vill ha kul med musik tillsammans med barn läser den. Boken i sig är relaterad till förskola men den vänder sig till alla som har barn. Min förhoppning är att nå dem som vill men känner att de inte kan eller vet hur, för då kommer de att kunna, veta hur och äntligen kunna skapa härliga musikstunder med barnen.

Varför var det viktigt att skriva boken?

– Min erfarenhet är att väldigt många vill använda musik men känner att de inte kan, vilket jag tycker är en total missuppfattning. Alla kan inte vara utbildade musiker, men alla kan vara musikanter. Alltså använda sig av musik, instrument och musicerande i saker som de redan gör, utan några större konstnärliga ambitioner. Genom mitt arbete som musikförskollärare fick jag möjlighet att utveckla så rolig musikundervisning jag bara kunde. Och nu vill jag dela med mig av mina idéer, hur man kan göra, tänka och förhålla sig till musikundervisning i förskolan. Barn älskar musik och instrument så jag kände att jag måste försöka visa hur det kan erbjudas till alla av alla och med alla.

Vilka är bokens viktigaste budskap?

– Musik ska upplevas och göras, inte presteras och absolut inte undvikas. Särskilt inte i förskolan. Gör musiken lika självklar som språk, matematik och lunch!

Vad läser du själv just nu?

– Jag avslutade precis Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och har påbörjat The Hobbit av J.R.R Tolkien. Jag skriver korta berättelser och kapitelböcker och samlar lite inspiration från favoritsagor. Utöver det läser jag boken Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande av Therése Granwald för att lära mig mer om hantverket.

Om boken

Det viktiga är inte att du som vuxen kan spela gitarr eller sjunga för att ha kul med musik och utvecklas tillsammans med barnen i förskolan. Musik i praktik innehåller både metoder och konkreta musiklekar med steg för steg-instruktioner som alla kan genomföra.

Boken riktar sig till dig som inte är musiker, men som vill veta hur du kan få in musik i allt förskolan gör. Det är en bok om att ha kul, om att leka med musik och om att göra i stället för att prata.

FAKTATitel: Musik i praktik – i förskolan

Författare: Anders Wiking

Utgiven av: Studentlitteratur 2024

Sidantal: 126

Om författaren: Anders Wiking är förste förskollärare vid Förskoleförvaltningen i Malmö stad. Han är förskollärare med musikprofil och även utbildad musiker vid Los Angeles College of Music. År 2021 tilldelades han titeln särskilt yrkesskicklig förskollärare.

Mer om boken: studentlitteratur.se