Förskolebarn med vitsippebukett.

Vårens mest populära artiklar 2021

Publicerat

Under våren 2021 har Förskoleforum publicerat fler än hundra nya artiklar. Kanske har du missat någon av de mest populära? Här hittar du listan över några av de mest lästa artiklarna på Förskoleforum under våren.

Författare

Artikelfoto: Jessica Nävermyr.

Bland de mest populära artiklarna våren 2021 finns både teoretiska artiklar, inspiration, mallar och aktivitetstips – kanske hittar du något intressant som du missat?

Mallar och verktyg

 

 

 

Organisera dagen med Superstruktur

Genom att detaljerat strukturera upp dagen, vad som ska göras och inte minst vem som ska göra det, frigörs tid till barnen. Metoden kallas Superstruktur. Här berättar Nourten Armak och Anna Holmgren...

 

 

 

Ny kollega – mallar och checklistor

Det är mycket information som ska förmedlas till en ny kollega – allt från rutiner vid matsituationer, lek och vila till nycklar, återsamlingsplats och telefonnummer. I denna artikel finns mallar och...

 

 

 

Årshjul för läsåret 2021/2022 – mall

Inför det kommande läsår har vi uppdaterat Förskoleforums populära årshjul som ni kan använda i er verksamhet. Ladda ned årshjulet för läsåret ht 2021/vt 2022 med veckonummer, kalendarium ...


Idéer och inspiration

 

 

 

Födelsedagsfirande i den mångkulturella förskolan

Födelsedagsfirande hemma kan se väldigt olika. Men på förskolan ska alla barn bli uppmärksammande. Här berättar två mångkulturella förskolor hur de firar födelsedagar. 

 

 

 

Utemiljö – bygg och konstruktion

Här får du konkreta råd och filmade exempel på hur bygg- och konstruktionsmiljöer kan utformas utomhus. Du får också tips på smarta lösningar för att skydda materialet när det inte används.

 

 

 

 

Utemiljö – stationerna närmast huset

De miljöer som finns närmast huset är det första barnen ser när de kommer ut. Här får du konkreta råd och filmade exempel på hur goda undervisningsmiljöer kan utformas närmast förskolans byggnad.


Teori och forskning

Kvinna med pojke i knät. Hon kittlar honom under fötterna och pojken skrattar.

 

 

 

Beröring i förskolan

Studier visar att fysisk närhet och beröring påverkar barn positivt. Men få forskare har undersökt hur pedagoger arbetar med beröring i förskolans vardag. – Synen på beröring har förändrats, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik på Linnéuniversitetet.

 

 

 

Autism och adhd hos flickor

Hur upptäcker vi flickor med autism och/eller adhd i förskolan? Maria Bühler, leg. psykolog och specialist i neuropsykologi, ger råd och vägledning i denna artikel.

 

 

 

Undervisningsstrategier i förskolan: utvärdera lärandet

När det blir tal om utvärdering av undervisningen kan man lite då och då höra förskolepersonal utbrista: ”Vi ska inte bedöma enskilda barn i förskolan!” Till viss del är det korrekt, men sedan...


Aktuellt/debatt

 

 

 

Tioårig grundskola – förskollärarens perspektiv

Om förskoleklass ingår i skolan kan det göra yrket mer attraktivt. Men samtidigt slås fötterna undan på en hel personalgrupp, tycker förskolläraren Anki Jansson.

 

 

 

Pedagogerna som bytte förskola

En avdelning på en förskola i Hjällbo hade blivit problematisk. Avdelningen var stökig och barngruppen otrygg. Två pedagoger från en välfungerande förskola i Kortedala bestämde sig för att ”låna ut..

 

 

 

Inskolning ur ett föräldraperspektiv

Att skola in små barn under en pandemi kan vara extra svårt. Här berättar en förälder om sina tankar och erfarenheter av introduktionen. Förälderns intryck och upplevelser kommenteras också av en...


sommarblomma_330.jpgGlad sommar!

Vi på Förskoleforum tackar för allt intresse ni visat för vårt material under våren, och önskar både barn och vuxna en riktigt härlig sommar!