Hanna Sepp

Hanna
Sepp

Universitetslektor i mat- och måltidsvetenskap

Hanna Sepp är universitetslektor vid Institutionen för Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad.

Hon har sedan många år tillbaka fokuserat sin forskning på den pedagogiska måltiden i förskolan. Intresset för maten och måltiden i förskolan har aldrig tidigare varit så stort och all forskning visar att människors förhållande till mat grundläggs i mycket unga år. Hon ser det därför som otroligt viktigt att den pedagogiska måltiden i förskolan håller hög kvalitet – såväl själva maten som samspelet kring bordet. Hanna har tidigare också arbetat på Livsmedelsverket och har goda kunskaper kring livsmedelshantering och de regler som gäller för hantering av mat och livsmedel i förskolan.

Här på Förskoleforum skriver Hanna artiklar inom sitt kunskapsområde och svarar på frågor i vår expertpanel. Välkommen att ställa frågor inom områdena näringsinnehåll, födoämnesallergier, livsmedelshantering och den pedagogiska måltiden!


Frågor & svar

Hej!

Vi diskuterade i dag utifrån matglädje och normkritisk pedagogik som finns att läsa om på Förskoleforum (se artikeln Matglädje och normkritisk pedagogik). Bland annat pratade vi om de tre stödbenen: att närgranska och synliggöra rådande normer, att analysera och förändra förhållningssätt utifrån vad som framkommer, samt att ge positiv bekräftelse, både till varandra och till barnen. 

En personal tog då upp att de under lunchen har olika regler vid borden. Ett exempel: När soppa serveras tillåter vissa i personalen att barnen tar soppa med hjälp av en vuxen, medan någon absolut inte gör det. I det senare fallet menar de att det bara är den vuxna som får göra det eftersom att soppan är varm.

Dessutom har de olika regler. Vid något bord måste barnen först äta soppa för att få smörgås, medan ett annat bord med personal låter dem få smörgåsen tillsammans med soppan. 

För mig kändes det väldigt konstigt att man gör olika. Varför kan inte barnen få smörgås när de önskar och att man låter dem ta soppa själva, eventuellt med hjälp av en vuxen? En fråga som jag ställde mig var: vad händer när personalen roterar vid borden? Vi diskuterade också frågan om ifall barnen måste ta upp allt på tallriken och smaka. För mig känns detta fel, och här gör man också olika. Önskar få reflektioner av dig om mina funderingar!

Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Hej!
Att man inte får servera något med nötter i är välkänt men min undran gäller solrosfrön och pumpakärnor. Är detta något som vi kan ha på förskolan, t.ex. i bröd?
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Vi har ändrat om till en gemensam matsal på vår förskola. Det innebär att vi äter i två omgångar och som mest kan det vara 40–45 barn i matsalen samtidigt. Finns det någon forskning på detta, äter barnen bättre eller sämre? Vi ser många fördelar och är nöjda med vårt arbetssätt, men är intresserade av att veta om det finns någon forskning kring hur barnen mår i detta.
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Jag skulle bli tacksam över några goda råd när det gäller barn med proteinallergi. Det handlar om mjölkprotein, äggprotein men också soja, fisk och alla olika baljväxter. Det är inte så enkelt när barnet reagerar kraftigt även på hudkontakt med t.ex. mjölk, ost, fil osv. Det är många små kompisar som vill kramas och ibland så kan det finnas lite mjölk kvar runt munnen.

Vi funderar över våra rutiner och om vi helt ska ta bort gröna ärtor, brytbönor, ost, ägg m.m. Vad är ditt råd till oss?
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Undrar om GI-mat är bra att ge även våra små barn eller när är det lämpligt att börja med sådan mat?
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Vi serverar mellanmjölk och Bregott 80% på vår förskola men nu säger vår rektor att vi ska servera lättmjölk och lättmargarin p g a av att rekommndationerna säger det. Alla barn är ju inte överviktiga och behöver den där extra energin. Är det inte till att dra det lite väl långt? Föräldrarna har reagerat kraftigt.
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Hej
Har en fråga om A och D-vitaminer. Tidigare fick ju barnen AD-droppar, men nu heter de bara D-droppar. Varför har man tagit bort A-vitaminet.
Kan barn få för mycket vitaminer? Och finns det något vi i köket ska tänka på när det gäller just dessa vitaminer till barn (livsmedel som är särskilt viktiga vissa tider på året med hänsyn till vitamininnehåll t ex?)
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Hej
Vi har fått ett barn som inskolas nu efter jul där familjen är vegetarianer. Barnet får äta ägg och mjölk-produkter. Vad ska vi tänka på för att barnet ska få i sig de näringsämnen som hon behöver? Och för mitt eget intresses skull, vad säger forskningen om barn och vegetarisk kost - har man sett några för- eller nackdelar för de barn som växer upp och äter helt vegetariskt?
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!
Vi är mycket nära en måltidscertifiering, det enda som fattas är lättprodukterna och där är både vi som personal och föräldrar tveksamma. I en barngrupp med mycket uteverksamhet, mycket motorisk aktivitet och väl genomtänkt kost och där inget barn har någon som helst övervikt, är det verkligen nödvändigt att servera lättmjölk? Vi har en så gott som sockerfri kost och tycker att det är värre med socker än att dricka ekologisk mellanmjölk. Då vi har en&nbsp måltidsprofil skulle vi ju vilja få den här utmärkelsen också men vi tvekar på det som återstår. Kan du ge oss svar och råd?
Du måste logga in eller bli medlem för att läsa svaret!

Artiklar