Maten och måltiden


För att samvaron vid måltiden ska bli lyckad, behövs lagom portioner av flera olika saker: lämplig mat för barnens olika åldrar, en god attityd, en vilja att skapa en trivsam stund tillsammans samt ett ständigt utvecklande av bordsskick och sociala färdigheter. Men allergi- och överkänslighetsbesvär är ganska vanliga på förskolorna idag, det kan du läsa om i flera artiklar här. Om hur barn med särskilda behov närmar sig matsituationen skriver Ann-Marie Andersson, adjunkt i mat- och måltidskunskap med inriktning specialpedagogik, i ”Maten och måltiden för barn med autism”.

Artikel
Pedagoger som inte äter ordentlig lunch eller klagar på kroppen påverkar barnen. Studier visar att var femte flicka i sjuårsåldern vill bli smalare...
Kommentera
Artikel
Vill du att sockerbombade mellanmål i förskolan blir ett minne blott? Här kommer mellis-recepten för ett jämnare blodsocker.
Kommentera
1 gillar
Artikel
Matkonsulten Martina Jönsson vill få fler att våga mer i matväg. Lek med maten och labba med smaker!
Kommentera
1 gillar
Artikel
En broschyr från Livsmedelsverket – om matvanor och livsmedelssäkerhet.
Kommentera
Artikel
I den här bokväskan hittar du böcker som på olika sätt berör barn och mat. Här finns bilderböcker om barn som vill ha mera mat – och om barn som inte...
Kommentera
Artikel
Smörgås är praktiskt som frukost eller mellanmål, och kan vara riktigt bra mat med rätt sorts bröd och pålägg. Här får du massor av tips om goda och...
Kommentera
Artikel
Skralt utbud, dyrare frukt och äpplen som skeppas från andra sidan jorden. Ekoomställningen i förskolan har fått konsekvenser. – Överlag är väl...
Kommentera
Artikel
Matsalen ska vara en lugn och funktionell plats för måltider. Men kan den också vara ett torg? En plats för lek och aktivitet? Eller rent av en...
Kommentera
Artikel
Ökad utevistelse och hälsofrämjande pedagogiska måltider i förskolan är två av de frågor som Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES)...
Kommentera
Artikel
Förskolans måltider ska planeras, köpas in och lagas till, för att sedan serveras och slutligen ätas. Men allt äts inte upp, för en hel del mat...
Kommentera
Artikel
Mat är inte bara är gott, utan också spännande, konstigt och kul! Förskoleforums doft- och smakkalender innehåller 24 enkla och roliga experiment,...
Kommentera
Artikel
Jordgubbsyoghurt som är grön, hur smakar den? Och knapra knäckebröd med hörselskydd, hur låter det? Martina Jönsson på Matlabbet skapar matexperiment...
Kommentera