Flicka i rosa jacka luktar på en bukett vitsippor.

Vårens mest populära artiklar 2024

Publicerat

Under våren 2024 har Förskoleforum publicerat fler än hundra nya artiklar. Kanske har du missat någon av de mest populära? Här hittar du listan över några av de mest lästa artiklarna på Förskoleforum under vårterminen.

Artikelfoto: Jessica Nävermyr.

Bland de mest populära artiklarna våren 2024 finns både teoretiska artiklar, inspiration, mallar och aktivitetstips – kanske hittar du något intressant som du missat?

Mallar och verktyg

Språkmål i läroplanen – mall

Läroplanen för förskolan innehåller 33 mål, mål som barnen ska möta under sin tid i förskolan. Vad ingår egentligen i språkmålen och hur kan vi arbeta med läroplanens språkmål lite mer konkret? Se också Att arbeta med språkmål i läroplanen.

 

Checklista vid tecken på försummelse

Den här checklistan innehåller konkreta exempel på hur försummelse av barn kan yttra sig. Exemplen behöver inte bero på försummelse men listan kan vara ett stöd när ni försöker skapa en samlad bild av ett barns situation.

 

Årshjul för läsåret 2024/2025 – mall

Inför läsåret 2024/2025 har vi uppdaterat Förskoleforums populära årshjul som ni kan använda i er verksamhet. Ladda ned årshjulet med veckonummer, kalendarium, anteckningsfält och skrivfält för varje...


Idéer och inspiration

Litteracitetsarbete med förskolans yngsta

Hur kan man arbeta med bokläsning och litteracitet för förskolans yngsta? Här presenteras några konkreta, enkla och tydliga strategier att använda i litteracitetsarbetet.

 

Lärmiljöer för projekterande arbetssätt

Plats för utforskande av okodat material.Uteavdelningen Kajsa Kavat har begränsade utrymmen inomhus, men har lyckats utnyttja potentialen i varje kvadratmeter för att skapa rika lärmiljöer som stödjer deras projekterande arbetssätt.

 

Pedagogiska Påskharen har en räv bakom örat

"En räv bakom örat", "Lägga näsan i blöt", "Se mellan fingrarna" … I år vill Pedagogiska Påskharen sprida kunskap om idiomatiska uttryck med hjälp av gåteverser. Läs, rimma och diskutera med barnen!


Teori och forskning

Underlag för fortbildning: Barns känsloliv

En artikelsamling med åtta artiklar om barns känslor – material lämpligt att använda för kollegialt lärande – finns här att ladda ned som en sammanhängande pdf. Till artiklarna hör korta filmer med Anna Hellberg Björklund.

 

För tidigt födda barn möter stora utmaningar

En för tidigt född baby griper om en vuxens hand.Tack vare medicinska framsteg överlever allt fler för tidigt födda barn. Men ofta väntar stora utmaningar. Förskoleforum har pratat med forskaren Erika Baraldi om hur förskolan kan stötta för tidigt...

 

Att växa upp i en digital värld

Pojke skapar en teckning på en pekplatta.I fem år har forskare följt familjers digitala vanor för att se hur det påverkar barnens utveckling. Nu är resultaten från studien ”Att växa upp i en digital värld” klara.


Aktuellt/debatt

Bygg upp ert förskolebibliotek med statsbidrag!

Förskolebibliotek med bokhyllor och böcker.Under 2024 finns det möjlighet att söka statsbidrag för inköp av barnlitteratur till förskolan. Maria Heimer, alias Boksloken, ger här förslag på ett brett och varierat grundutbud med litteratur på...

 

Planeringspedagogerna gör det möjligt för kollegorna att hinna ikapp

Askersunds kommuns planeringspedagogerNu satsar Askersunds kommun på planeringspedagoger i förskolan. Förskollärarna Monika Davidsson och Malin Wikander rycker ut för att frigöra planeringstid för ordinarie personal.

 

”Debatten om digitala verktyg har blivit sned”

Illustration av en mobiltelefon med avstängd-symbol på skärmen.Luleå kommun bedriver sedan flera år ett aktivt och medvetet arbete med digitala verktyg. Hur ser de på att förskolan nu i huvudsak ska bli skärmfri? Förskoleforum har pratat med Åsa Larsson, IT-utvecklare för Luleås förskolor.


Glad sommar!

strandliv_220.jpgVi på Förskoleforum tackar för allt intresse ni visat för vårt material under våren, och önskar både barn och vuxna en riktigt härlig sommar!