Article image

Lärkans förskola

Vi på den kommunala förskolan Lärkan vill låta barnen utvecklas i grupp och individuellt genom lek och olika temaprojekt. Vi vill väcka barnets känsla för lek och fånga deras fantasi, nyfikenhet och lust att lära. Pedagogernas närvaro i leken är viktig och den ska bygga på det enskilda barnet. Vi dramatiserar, leker, gör utflykter och skapar tillsammans.

Förskolan finns i Hällefors, som i sin tur ligger i Bergslagen. På förskolan finns det tre avdelningar med sammanlagt 60 barn. De är indelade i syskongrupper, vilket hjälper oss att se hela barnet och inte bara åldern.

I det vardagliga arbetet på förskolan jobbar vi mycket med tvärgrupper. Det tycker vi fungerar väldigt bra. Genom denna tvärgruppsverksamhet, får barnen möta barn från andra avdelningar och integreras i lek på ett annat sätt än om de bara möts ute på gården. De får prova på olika saker inom många områden, allt från natur till kultur och estetisk verksamhet.

Vara en bra kompis

Alla våra barn ska veta hur man är en bra kompis. Vi har därför arbetat med värdegrunden och bland annat haft ett tema som vi kallat Veckans kompis. Då fick alla barn fick säga något positivt om just ett enskilt barn. Vi pedagoger skrev ned vad varje barn sa om just det barnet och satte upp det tillsammans med ett foto på ett stort papper på väggen.

Den veckan var det enskilda barnet extra uppmärksammat. Alla väntade verkligen på sin tur att bli Veckans kompis!

Skrivdans och familjefester

Att jobba med tema är kul. Att ha en grundtanke och sedan spinna vidare på vad barnen vill och se vad det leder till, är riktigt spännande.

Vi arbetar exempelvis med tecken- och språkträningen ”Babblarna” för de yngre barnen, med metoden ”Före Bornholmsmodellen” för barnen i åldern 2–6 år, samt med skrivdans för 5-åringarna.

I skrivdans arbetar man med abstrakta rörelser som ska bli konkreta linjer. Barnen rör sig och och ritar på stora papper, till musik. Ofta arbetar de med båda händerna, så båda hjärnhalvorna tränas samtidigt. Lekpedagogiken ur småbarnspedagogiken är också något som tycker vi är mycket inspirerande och intressant.

 

Barn och föräldrar ska vara trygga i verksamheten, känna sig välkomna till förskolan och få vara som de är. Ett bra mottagande redan i hallen är därför mycket viktigt. Vi har också familjekvällar. På två av avdelningarna har vi då en gång per år en härlig fest för familjerna. Då är det knytis och vi dukar upp allt på ett långbord. Det blir mat från olika länder och det är väldigt uppskattat av alla.

Positiv stämning

Lärkan består av ett enplanshus. Det är lite trångt inomhus men vi har gott om plats på den stora och härliga förskolegården. Där finns det också plats för barnen att sitta i sin egen vrå. Och vår förskola ligger centralt i Hällefors, så vi har nära till det mesta. På promenadavstånd finns allt från bibliotek, skola och kulturskola till en liten skog, många olika parkområden och lekparker.

Det bästa med att arbeta på just Lärkan är faktiskt inte bara en sak utan många. Vi har närhet till olika områden och verksamheter. Vi har också en chef som stöttar, som själv inte har glömt hur det är att arbeta i barngrupp och som vill att vi ska utveckla verksamheten.

Personalen på avdelningarna kan kommunicera och ta upp saker som av olika anledningar inte fungerar, för att hitta en gemensam lösning. Dessutom försöker vi vara positiva! Då kan man uträtta så mycket mer och allt går så mycket lättare. Det handlar om att se möjligheterna i stället för det som hindrar. Och föräldrarna ger så mycket erkännande, det värmer verkligen.

 

Om Lärkans förskola

Antal avdelningar
3
Antal barn
60
Antal anställda
11
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1990
Adress
Bergslagsvägen 15
Stad
Hällefors
Postnummer
71230
Kontaktperson
Liisa Sander
Email
liisa.sander@skola.hellefors.se
Förskolans vision

Lärkans förskola i Hällefors strävar mot ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt: alla barns lika värde oavsett utseende eller ursprung.