Article image

Kyrkbyns förskola

Gammelstad ligger strax väster om Luleå. Det är en gammal och mycket rik kulturbygd: Gammelstads kyrkstad är i dag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. Det var i dessa stugor som man övernattade i samband med kyrkbesöken förr. År 1996 upptog UNESCO Gammelstads kyrkstad på listan över världsarv som är omistliga för mänskligheten.

I denna unika miljö ligger Kyrkbyns förskola. I vår närhet finns dessutom det härliga hembygdsområdet och friluftsmuseet Hägnan. Det är tillgängligt för oss i vardagen och där erbjuds naturskön miljö.

Under vår, sommar och höst besöker vi Hägnan ungefär en dag per vecka. Vi deltar i de av Hägnans aktiviteter som riktar sig till förskolebarnen. De handlar om hur det var förr i tiden: ledarna är klädda i tidsenliga kläder och de använder ord/språk som var brukligt då. I området finns det även äldre byggnader och redskap från 1700-talets början samt kor, får, lamm, grisar, kaniner och höns som barnen får bekanta sig med.

Där finns en hel del att göra: hoppa på höskullen, baka bröd, grilla, fika samt detta att kunna leka i en lugn miljö. Vi försöker fråga och svara på barnens funderingar om hur det har varit förr i tiden och återkopplar till detta på förskolan.

Viktigt med värdegrundsarbete

Förskolan består av tre avdelningar med plats för omkring 50 barn. Vi har delat in barnen i ”yngre” och ”äldre” grupper för att bättre kunna anpassa lärmiljöerna efter barnens behov. På Duvan och Svalan går barn som är 1–3 år och på Fjärilen går barn som är 4–5 år. Vi delar på barngrupperna kontinuerligt, för att varje barn ska få möjlighet till lek och arbetsro.

Vår målsättning är att erbjuda en trygg, rolig och utmanande lärmiljö, dit alla barn och pedagoger går med lust och glädje varje dag, och ges förutsättningar att lyckas i samverkan med andra. Hos oss är det viktigt att varje barn känner att ”jag kan”, ”jag duger”. Detta är grunden för vårt värdegrundsarbete, där vi vuxna är goda förebilder.

Vi är mycket glada över att ha en inspirerande och genomtänkt gård. Vintertid har vi skridskobana på gården och skidspår i skogen bakom förskolan. Lek och skapande är viktiga inslag i den dagliga verksamheten och vi vill ge barnen en bra balans mellan vila och aktivitet.

Egen matematikpilot

Vi arbetar temainriktat och genom att vara lyhörda och lyssna av barnens intresse innan vi väljer teman har barnen blivit mer nyfikna och delaktiga. Vi börjar hösten med att lyssna av barnen på varje avdelning och först därefter startar vi temaarbetet. Vi ser att det leder till att arbetet genomsyrar verksamheten hela dagen. Ibland kan det pågå flera olika sådana arbeten på avdelningarna.

Matematik, teknik och naturvetenskap prioriteras i dessa temaarbeten och här har vi stor hjälp av vår matematikpilot och teknikinspiratör. Vår matematiksatsning började för omkring fem år sedan, då en pedagog fick möjlighet att gå en högskoleutbildning för att bli matematikpilot.

Mattepiloten är med i en nätverksgrupp med andra piloter från området, och de träffas regelbundet med en kollegial handledare. Piloten inventerar behovet av matteutveckling i huset och tar med till träffarna. I gruppen sätts mål och man tar fram lämplig litteratur.

Vi är med i ett projekt om matematikstrategi och vi avsätter tid för utvecklingsarbetet i matematik på våra personalkonferenser. Vi vill utmana barnen vidare genom att synliggöra barns teorier om matematik. Inom teknikområdet jobbar vi på samma sätt och målen är desamma. Vi har där även haft kvällsträffar med andra förskolor och besökt varandras förskolor.

Lagom stor förskola

Vi jobbar med pedagogisk dokumentation. Barnens lärande samlas i portfoliopärmar som sedan följer med barnet vidare till skolan.

Kyrkbyns förskola är en lagom stor förskola. Det gör det lätt för oss att kommunicera, samarbeta och organisera. Vi känner oss som en enda enhet; vi har en ”vi-känsla” i hela huset! Vi har haft en stabil personalgrupp men under åren har det även kommit in nya pedagoger som bidragit med ny inspiration.

En bra förskolechef ger oss möjlighet att påverka och utvecklas som pedagoger utifrån styrdokumenten. Tillsammans med skratt, glädje, engagemang – och fredagsfikat som ett uppskattat inslag – gör det att vi verkligen trivs här på Kyrkbyns förskola!

Om Kyrkbyns förskola

Antal avdelningar
3
Antal barn
55
Antal anställda
14
Förskoletyp
Kommunal
Startad
1988
Adress
Sandåkersvägen 6
Stad
Gammelstad
Postnummer
95433
Kontaktperson
Viola Beckman-Larsson
Email
viola.beckman-larsson@skol.lulea.se
Förskolans vision

Kyrkbyns förskola i Luleå strävar efter att barnen varje dag ska känna att de kan, vill, vågar, behövs, trivs och duger.