Article image

Majas förskola

I Lomma kommun ligger Majas förskola. Här finns det fyra avdelningar med sammanlagt 71 barn: två avdelningar för barn 1–3 år och två avdelningar för barn 3–5 år.

På Majas förskola hämtar vi inspiration från Reggio Emilia. Vi arbetar temainriktat där vi utgår från barnens intressen och poängterar lekens betydelse som en viktig väg till lärandet. Barn och pedagoger utforskar och upptäcker tillsammans genom ett reflekterande och tillåtande arbetssätt.

Av de 15 pedagogerna är fyra utbildade äventyrspedagoger. (Två har gått alla inriktningar och har sammanlagt 60 högskolepoäng inom äventyrspedagogik och två har gått grundutbildningen och har 15 högskolepoäng).

Det handlar om kamratövningar

I äventyrspedagogiken använder vi oss av kamratövningar och kamratbanor. Här utvecklas barnens sociala färdigheter. Vi ser det som en utmärkt metod att förebygga mobbning och i stället skapa goda kamratrelationer.

Kamratövningarna gör att vi får en trygg grupp som samarbetar bra med varandra. Barnen får bättre självkänsla och skapar vi-känsla i gruppen. Vi har också märkt på våra barngrupper att barnens språk utvecklats mycket genom att vi har samarbetsövningar kontinuerligt. De har blivit bra på att ge varandra instruktioner, föra resonemang, argumentera och berömma.

Olika äventyrsprojekt

Ett par gånger om året kryddar vi vardagen med egna, påhittade sagoäventyr. Vi väver in olika ämnesområden som till exempel djur, natur, språk, matematik, demokrati och mänskliga rättigheter i äventyrsprojektet.

Under 2012 fick de äldre vara med om äventyret ”Sagan om glittermossen”. Äventyret handlade om några naturväsen som behöver barnens hjälp med att rädda sin skog från elaka häxor. Vi använde oss av riktiga aktörer, vilket gjorde äventyret extra spännande och intressant för barnen.

Efter ett äventyr får barnen sedan reflektera över sin egen och gruppens insats tillsammans, de bearbetar det som äventyret gav upphov till och fortsätter arbetet i barngruppen. En flicka som visat oro under äventyret kom efteråt till en pedagog och sa: ”Jag klarade det, nu är jag inte rädd – hurra!”

Just nu är det två miniäventyr som håller på att förberedas. Ett för småbarnsavdelningarna: ”Hitta Pippi”, för att introducera deras barn och pedagoger i äventyrspedagogik. Ett miniäventyr för våra 5–6-åringar: ”Järven som tog fru Skatas vackra saker”. Tanken är att vi så småningom ska ha en hel äventyrsbank att dela med oss av inom vår enhet.

Vi har även hållit fortbildningsdagar om äventyrspedagogik för förskolans och skolans pedagoger. Vi har även fått förfrågan från andra kommuner om att hålla i fortbildningsdagar för dem. Vi ser nu att vi behöver hitta en fungerande lösning på hur vi kombinerar det med vårt arbete på avdelningen.

Äventyrlig utemiljö

Majas förskola är belägen intill ett villaområde i Borgeby i Lomma kommun och vår verksamhet bedrivs i ljusa paviljonger. Vi har en fin utemiljö med många motoriska utmaningar. I vår närmiljö har vi tillgång till en liten skog, ängar, lekplatser och Domedejlamosse (naturreservat). Detta naturreservat är väldigt bra till att arrangera äventyr i. En skogsdunge med många gångar och krypin är till exempel perfekt för häxor att ligga och lura i …

Vi ges och har getts stora och generösa möjligheter att få fortbilda oss. Det är inspirerande för såväl oss vuxna som för barnen och glädjen över att få göra det som vi tycker är roligt och brinner för smittar av sig på barnen och då blir både processen och resultatet som bäst.

En pedagog här har gått kursen ”Rösträtt – Barns rätt till sång på barns villkor” på Malmö högskola. Vi har därefter haft sångsamlingar, där barnen fått använda sin röst på olika sätt. Vi har fokuserat på taktart, använt oss av ljudprickar och liknande.

Tips från Majas förskola

När vi samlar vår barngrupp och ska berätta något för dem (eller de ska berätta något för sina kompisar) så säger vi alltid ”Ställ er i en gnuggisring”. Då ställer barnen sig i en ring med grannens axlar mot sina egna och så gnuggar de axlar mot varandra. Det gör att inget barn står framför eller bakom någon annan, utan alla ser och hör varandra och syns lika mycket.


Mer om äventyrspedagogik

Äventyrspedagogiken bygger på en pedagogisk plattform med pedagogiska utgångspunkter som samarbetsbaserat lärande, upplevelsebaserat lärande, erfarenhetsbaserat lärande, emotionellt lärande, uppdragsbaserat lärande, multipla utmaningar och att vi lär oss på olika sätt. Inom äventyrspedagogiken arbetar man nästan alltid i mindre grupper, i vilka barnen ges möjlighet att uttrycka sina tankar och åsikter, samarbeta och komma överens. Att metodiskt träna samarbete och integrera i en grupp är ett av äventyrspedagogikens huvudsyften.

Kamratövningar kan göras såväl inne som ute året om. Till flera av övningarna krävs det inget eller endast lite material. Övningarna går att anpassa i åldrarna från tre år upp till vuxna. Kamratbanorna består av olika stationer utomhus.

För att det ska fungera bra krävs att man metodiskt tränas i att arbeta i grupp. Barnen får tillsammans i grupp lösa olika uppgifter där hela kroppen behövs. De äldre barnen får ofta olika problem att lösa medan de yngre barnen oftast får mer motoriska utmaningar. Utmaningen är att våga komma nära varandra, pröva sina krafter (kamp på skoj), lita på varandra/våga och att tävla mot sig själv/sin grupp men alltså inte tävla mot varandra.

Exempel på kamratövning

Dela in barnen i grupper. Låt flera barn kliva i en cykelslang (använd några innerslangar, klipp bort ventilerna och knyt sedan ihop dem). Sedan ska de tillsammans gå en viss sträcka, och tillbaka igen.

Just cykelslangar har vi haft stor nytta av till många kamratövningar. Vi har knutit dem runt benen, med eller utan ögonbindel beroende på barnens ålder. Slangarna får man tag på hos cykelhandlare, de brukar skänka bort dem om man ber snällt.

Läs mer om äventyrspedagogik på www.ltu.se/pol/aventyrspedagogik.

Här används cykelslangar: kompisarna styr och håller den som utför uppdraget (till exempel att hämta en ledtråd utan att nudda marken).

Om Majas förskola

Antal avdelningar
4
Antal barn
71
Antal anställda
15
Förskoletyp
Kommunal
Startad
2008
Adress
Fyrhusvägen 7A
Stad
Bjärred
Kontaktperson
Carina Johansson
Email
carina.johansson@edu.lomma.se
Förskolans vision

Majas förskola i Lomma arbetar med äventyrspedagogik. Deras vision är att låta trygghet och lärande gå hand i hand, för att barnen med självförtroende ska kunna möta framtiden.